English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Journey to the Center of the Earth (2008)

Εις αναζήτηση του χαμένου του αδελφού, ένας επιστήμονας παρέα με τον ανιψιό και μία όμορφη ξεναγό, οδηγούνται σε ένα ταξίδι στο κέντρο της γης..

Το κόστος παραγωγής περιορίστηκε στα 60 εκ. δολάρια, πόσο που έχει αποσβέσει ήδη εις διπλούν. Αυτή είναι η πρώτη live-action ταινία που γυρίζεται με τεχνολογία digital 3D. Η ταινία θα προβάλλεται σε κανονικές και σε REALD 3D αίθουσες. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ισλανδία και το Κεμπέκ του Καναδά.

Ο Eric Brevig στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στην μεγάλη οθόνη [η προηγούμενη εμπειρία του άφορα την τηλεοπτική σειρά Xena (1995)], βασίζεται στο πολύ αδύναμο σενάριο των Michael Weiss & Jennifer Flackett. Περιλαμβάνοντας την πρωτοτυπία του digital 3D, η ταινία αυτή έχει αρκετά ενδιαφέροντα εφέ που θα αποτελέσουν όαση σε ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα, με γρήγορες αλλαγές σκηνών και πανοραμικές λήψεις. Ο ήχος είναι ικανοποιητικός ενώ η μουσική συνοδεία του Andrew Lockington είναι χαλαρή. Οι διάλογοι είναι αρκετά καλοί και θα αποτελέσουν το δυνατό κομμάτι της ταινίας (τουλάχιστον αυτό που θεωρητικά απευθύνεται σε ενήλικες).

Ο Brendan Fraser σε έναν ρόλο που του ταιριάζει αρκετά, ως καθηγητής Trevor Anderson, θα θυμίσει λίγο τον αντίστοιχο στην τριλογία "Μούμια". Είναι κωμικός και ευχάριστος και κυρίως πάνω σε αυτόν βασίζεται το σενάριο. Θα δέσει καταπληκτικά με τον πιτσιρίκο της παρέας και θα μας χαρίσει αρκετές καλές σκηνές.

Η τηλεοπτική κουκλίτσα Anita Briem (The Tudors), είναι η ντόπια ξεναγός Hannah Asgeirsson. Δυναμική και περιπετειώδης, σέξι και απολαυστική, θα ομορφύνει πολλά κάδρα και θα δώσει μία πνοή ανανέωσης στο κουρασμένο σενάριο. Οι εφηβικές της στιγμές είναι άκρως διασκεδαστικές, ενώ σε αρκετά σημεία θα θυμίσει ολίγον από Μαγκάιβερ.

Ο πιτσιρίκος Josh Hutcherson, στον ρόλο του Sean Anderson, θα κλέψει την παράσταση. Τυπικός έφηβος από την μία, μικρόβιο για ταξίδια και περιπέτειες από την άλλη, έρωτες εφήμεροι και μπόλικη δράση, δένει ιδανικά με τον Fraser και την Briem με κωμικές και γεμάτο χιούμορ στιγμές που ελαφρύνουν κάθε υποψήφια σκηνή δράσης (ακόμα και αυτή με τον Ρεξ). Σίγουρα το μάτι μας θα παραμείνει πάνω του σε μελλοντικές δουλείες.

Η τεχνολογία τελειοποιείται όμως, οι καιροί αλλάζουν. Με την παρούσα, αποδεικνύεται πως τελικά η ηλεκτρονική παρέμβαση σε ένα έργο κατέχει τον μικρότερο ρόλο ως προς την άξια αυτού. Η ταινία του 2008 με όλους τους νεωτερισμούς, δυστυχώς δεν θυμίζει και δεν μπορεί καν να συγκριθεί με το ρομαντικό ομώνυμο αριστούργημα του 1959, που σίγουρα έχετε δει κάποιο μεσημέρι Σαβ/κου στο κρατικό κανάλι. Θα αποτελέσει πόλο έλξης μόνο για τους ανήλικους φίλους, και φροντίστε να προτιμήσετε την 3D έκδοσή του, ενώ οι ενήλικοι θα προτιμήσουν έναν καφέ η θα κάνουν αρκετή υπομονή δίπλα στα καμάρια τους και μπροστά σε μία ανύπαρκτη και επιφανειακή πλοκή, σε μία διαστροφική έκδοση του αριστουργήματος του Βερν - ο οποίος πλέον θα έχει κόκαλα που τρίζουν.

Για παιδιά όλων των ηλικιών, για τους λάτρεις του Βερν (που είναι σίγουρο ότι θα θυμώσουν), για τους φίλους που γούσταραν τους U2 σε 3D μορφή, τίποτα περισσότερο από 5/10 - ακόμα και με παιδικά κριτήρια -, πιο χαμηλά από το 6,3/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:

Sean: [running from a dinosaur] Haven't you ever seen a dinosaur before?
Trevor: Not with skin on it!

edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cinemascope.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More