English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Δ. Μητροπανος, Μ. Λιδακης, Μ. Στοκας, Α. Θεοφιλου, Ε. Ζουγανελη @ Κεντρο Αθηνων (Οκτ. 08)

Η επιστροφη του Δημητρη Μητροπανου προσθεσε χρωμα και ομορφια στις αγριες νυχτες της Αθηνας. Το συζητουσαμε για καιρο ομως τα λογια τελειωσαν και η στιγμη εφτασε.

Οδηγωντας το αμαξι σκεφτομουν οτι η υγεια του Μητροπανου ειχε κλονιστει σημαντικα. Θυμομουν την πρωτη παρουσια του στην εκπομπη του Σπυρου (τι εγινε ρε παιδια?) Παπαδοπουλου, "Στην Υγεια Μας", και την εντυπωση που μου ειχε αφησει οτι η φωνη του ειχε σπασει. Τον Στοκα τον ειχα δει τελευταια στο Θεατρο Γης, παρεα με την Χαρουλα και την Μπαμπαλη, και δεν μου ειχε αφησει τις καλυτερες εντυπωσεις (παντα με αυστηρο κριτηριο τις δικες του ικανοτητες και οχι κατι το γενικο). Τον Λιδακη παλι δεν τον ηξερα "ζωντανα" αλλα ουτε και δισκογραφικα καθως εγνωριζα το πολυ 1-2 τραγουδια του. Οι σκεψεις αρχισαν να γινονται φωνες και οι φωνες κραυγες..
Φτανοντας στην γωνια της Πειραιως με την Π. Ραλλη, το Κεντρο Αθηνων - λες και εχει λουστει με αστερια - δεσποζει σε ενα σκοτεινο τοπιο. Ξε-φορτωνω και πηγαινω το αυτοκινητο για σταθμευση. Με μεγαλη εκπληξη διαπιστωνω οτι αν και εχουμε κλεισει τραπεζι για 12, με υποχρεωνουν να δωσω 10 ευρω για παρκινγκ. Το καταπινω και προχωρω προς το Κεντρο Αθηνων.
Ειναι σιγουρα μικροτερο απο οτι περιμενα, αλλα απο νωρις γεματο. Καθε τραπεζι και σερβιτορος, καθε 2-3 τραπεζια και "μετρ". Φασαρια και παρεες καταυθανουν ασταματητα. Ο Π. Τερζης ειναι στο πρωτο τραπεζι πιστα (ο Μητροπανος ειναι κουμπαρος και πολυ καλος φιλος) ενω η πρωην ταξιτζου Βικυ (κατι) συνοδευεται απο ομορφο νεαρο. Συζητηση με την αδελφη Μελινα περι Μητροπανου και γενικως ελαφρυνουν λιγο την αναμονη. Τον Μητσαρα τον εχω δει πολλες φορες σε πολλα διαφορετικα κεντρα. Παντα θα θυμαμαι τα λογια του υπευθυνου ηχου του Ζοομ, στην Πλακα: "..εχουμε προβλημα με τον Μητροπανο.. δεν μπορουμε να "χαμηλωσουμε" την φωνη του. Μονο αυτος και ο Καζαντζιδης το εχουν".

Φωτα, καμερες, παμε. Το μοναδικο μικροφωνο σε σταντ στην σκηνη βρισκει τον συνοδο του στο προσωπο του Μπαμπη Στοκα ενω διπλα του τον συνοδευουν οι Μητροπανος και Λιδακης. Πανικος! Στην μολις δευτερη ημερα απο την πρεμιερα, ο κοσμος αποθεωνει την επιστροφη του Μητροπανου αλλα και τους αξιους τραγουδιστες στο πλαι του.

Στην συνεχεια μενει μονος του ο Μπαμπης και μας χαριζει αλλα 3-4 τραγουδια κυριως απο την "Πυξ Λαξ" εποχη.

Θα βγουν εναλλαξ και οι Ασπασια Θεοφιλου με την Ελεονωρα Ζουγανελη για λιγα λεπτα η καθε μια.

Ο Λιδακης εχει σειρα για ενα παραδοξως μεγαλο προγραμμα, ενω ο κοσμος ανυπομονει.

Ο Δημητρης Μητροπανος βγαινει σολο πανω στην σκηνη και γινεται για αλλη μια φορα "χαλασμος Κυριου". Θα μας κρατησει συντροφια για αρκετη ωρα και αυτος.

Τον διαδεχεται το διδυμο των κοριτσιων (παρεα αυτη την φορα) ενω παμε ξανα για Μπαμπη Στοκα (παλι με εμφαση στους Πυξ Λαξ..). Λιδακης με ακρως λαικο προγραμμα και Δημητρης Μητροπανος για το φιναλε.

Ειδικοτερα για την Ασπασια Θεοφιλου πρεπει να εκφρασω τον θαυμασμο μου για την θεατρικοτητα επι σκηνης (αν και η αληθεια ειναι οτι προκαλεσε αρκετα σχολια αρνητικα - ετσι Μελινα?). Καλη φωνη, στρωτη αλλα χωρις κανενα ενδιαφερον ξεσπασμα ή ερμηνεια.

Η κουκλιτσα Ελεονωρα Ζουγανελη αποτελει ενα διαμαντι. Εκπληκτικη φωνη, με χρωμα και βαθος που μπορει ανετα να κινηθει απο το βρωμικο ροκ στο αγνο λαικο. Καλη τοσο στο σολο μερος της οσο και στα περιφημα ντουετα. Οι γοβες της εκλεψαν την παρασταση.

Ο Μπαμπης Στοκας ηταν αχρωμος. Δεν ξερω αν καποιος "μεγαλος" τον εχει συμβουλευσει να προστατευσει την φωνη του ή να αποφευγει τα γνωστα "ξεσπασματα" του, αλλα πραγματικα ο Στοκας ηταν ενας διαφορετικος τραγουδιστης. Με αντικειμενικα κριτηρια, η ερμηνεια του ηταν αλανθαστη τοσο στην εναρξη παρεα με Λιδακη & Μητροπανο αλλα και στο ντουετο με την Ελεονωρα, οσο και στο σολο μερος της βραδιας. Με κριτηρια ομως που βασιζονται πανω στις δυνατοτητες και την φωνη του Μπαμπη, ηταν σκετη απογοητευση. Ειχε μολις 2 ξεσπασματα σε ανυποπτες στιγμες ενω η επιλογη του (δικια του αραγε ή της υπευθυνης προγραμματος Μαργαριτας Μυτηληναιου?) να επιμεινει σε τραγουδια των Πυξ Λαξ ηταν ακαιρη και "εμπορικη" απο πλευρας ευχαριστησης της πλειοψηφιας του κοινου. Ενω στο "Τραγουδατε, μην ντρεπεστε" ο Στοκας εχει ερμηνευσει βαρια λαικα με ακρως ενδιαφερον τροπο, ενω ο Δημητρης Μητροπανος - ενας λαικος τραγουδιστης - ηταν παρον, ο Μπαμπης δεν ειπε ουτε ενα λαικο τραγουδι και φυσικα δεν ειχε ουτε ενα ντουετο με τον Μητροπανο. Εκνευριστηκα καθως μου εδωσαν την εντυπωση οτι "τον αντιμετωπιζουν ως τον τυχερο παικτη ενος reality show που τωρα βγαινει προς τα εξω, αγνοωντας την σχεδον 20ετη πορεια του" (οπως χαρακτηριστικα ειπε η Μελινα και οφειλω να συμφωνησω).

Ο Λιδακης ηταν διχασμενος. Ολα τα ντουετα του αλλα και την εισοδο του παρεα με τους αλλους 2, τα κατακρεουργησε. Ηταν εκτος χρονου, εκτος τοπου και εκτος ρυθμου ενω δεν ηξερε ουτε και τους στιχους. Σκετη τραγωδια επι σκηνης, με τον ιδιο να ρωταει (εκτος μικροφωνου) τον Μητροπανο χαρακτηριστικα: "Εκανα μαλακια?" οταν λανθασμενα μπηκε στο κομματι του Μητσαρα και αντι για β' φωνη το πηρε ολο πανω του. Ξεχωρισε η στιγμη του "Παλι Παλι", του εκπληκτικου αυτου τραγουδιου του Τζουγανακη ενω εξιλεωθηκε στο κοινο του με το.. λαικο προγραμμα που κρατησε για αρκετη ωρα ξεσηκωνοντας ολες τις ομορφες παρουσιες του κεντρου (αλλα και καποιους κακομοιρους που χορευαν τσιφτετελι επι παλκου). Σιγουρα ο αδυναμος κρικος της βραδιας, αν και ο Στοκας τον συναγωνιστηκε σε αρκετες στιγμες.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ, η σπανια ευλογημενη εκ των ανω αυτη φωνη, με διεψευσε και μου πεταξε μια τεραστια μουτζα στην μουρη. Οπως σας ειπα, το σκεφτομουν και φοβομουν παρα πολυ την κατασταση της φωνης του. Αμ δε! Ο Μητσαρας ηταν οπως τοτε παλια στην Πλακα, ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ. Η εκπληκτικη και αλανθαστη φωνη του ταλαιπωρησε αρκετα τα ηχεια του Κεντρου Αθηνων ενω ξεσηκωσε το κοινο. Λουλουδια καλυψαν τα ποδια του σε βαθμο που αυτα δεν φαινοντουσαν πλεον. Το ζειμπεκικο του Δημητρη, ή αλλιως η Ροζα του Μικρουτσικου, ηταν η πρωτη δυνατη στιγμη - βλεπετε, ο Μητροπανος παντα χορευει επι σκηνης ενα βαρυ ζειμπεκικο στο οργανικο μερος αυτου του τραγουδιου. Φυσικα, και το φιναλε ηταν ολοδικο του. Το τραγουδι που περιμενα τοσους μηνες να ξανακουσω ζωντανα μα κυριως να βλεπω τον Δημητρη την ωρα που το ερμηνευει. Οι 2 Νυκτες, ή Αλλοιμονο ή αλλιως το περιφημο αυτο τραγουδι, που στην ουσια αποτελειται απο 3, το οποιο ερμηνευει μοναδικα ο Μητροπανος και κανενας αλλος (τουλαχιστον οχι με επιτυχια).

Ηταν ομορφα αλλα και νευρικα τα αισθηματα του τελους. Απο την μια, ημουν πραγματικα στον 7ο ουρανο για την επιστροφη του Δημητρη Μητροπανου - μου γεμισε την βραδια μου, αν οχι ολοκληρη την χρονια. Απο την αλλη, τι στην ευχη γινεται με τον Στοκα? Φταιει η Μαργαριτα Μυτηληναιου? Φταιει ο ιδιος? Κατι φταιει παντως και σιγουρα πρεπει να διορθωθει μεχρι το Πασχα και τις τελευταιες παραστασεις του Κεντρου Αθηνων.

Απανταχου φιλοι και ιδιαιτερως φιλες των Πυξ Λαξ, κλειστε γροθιες και κλωτσηστε τις μαλακιες που σας ποτιζουν καθημερινως με ανυπαρκτα στρινγκ, εφημερες γυμνες φωνες και δηθεν επιστολες σε πολιτικα προσωπα. Φιλοι του Μητροπανου (αληθεια ποτε ξεκινα η λεσχη?) και του καλου παλιου λαικου τραγουδιου. Φιλες του Λιδακη (εχει φιλους?) αλλα και αρσενικα που θα θαυμασετε τα καλη της Θεοφιλου και την φωναρα της Ζουγανελη. Το Κεντρο Αθηνων σας περιμενει.
Ειναι σιγουρο οτι θα περασετε καλα, οπως και εμεις.

Ακολουθουν videos απο την μοναδικη αυτη βραδια!

1. Ο Λιδακης στο "Παλι, Παλι":


2. Ο Μητροπανος στο "Εκδρομη" (νεο τραγουδι του Γ. Μηλιωκα):



3. Ο Μητροπανος στο "Ροζα" (το ζειμπεκικο του Δημητρη):



4. Ο Στοκας στο "Μοναξια Μου Ολα":



5. Ο Μητροπανος στο "2 Νυκτες" (το τραγουδι του Δημητρη):



edit:

11 scary σχόλια:

Ουφ, αυτη η παρουσιαση μου πηρε σχεδον 2 ωρες...

Το 2 νυκτες αφιερωμενο στον αδελφο Κροκοδειλο.

Καλοκαιρια και χειμωνες για την αγαπημενη μικρη μου Μελινα.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου λίγο μετά τις 23 στην Πειραιώς.Το κέντρο ήταν όντως ασφυκτικά γεμάτο κ ο κόσμος αδημονούσε να καλωσορίσει τον Δημήτρη Μητροπάνο πίσω στο "φυσικό" του περιβάλλον!Κοινό όλων των ηλικιών, μα κυρίως νεολαία περίμεναν ένα πρόγραμμα ισάξιο των ονομάτων που εμφανίζονταν στο κέντρο.
Κατά την άποψή μου, το πρόγραμμα ήταν ελλιπές κ προχειροφτιαγμένο. Ο πολύ αγαπημένος μου Μπάμπης Στόκας με απογοήτευσε...Γνωρίζοντας την μεγάλη αξία του ως καλλιτέχνη με αξιοζήλευτη πορεία στο χώρο κυριολεκτικά πίστευα πως έβλεπα τον νικητή ενός κακοστημένου ριάλιτυ στην παρθενική του εμφάνιση στην πίστα.Έφυγα με ένα μεγάλο γιατί να πλανάται γύρω από το πρόγραμμά του..Ο Λιδάκης δεν μου άρεσε ποτέ κ συνεχίζει να μην μου αρέσει μετά την αδιάφορη εμφάνιση του στο σόλο αλλα και στα ντουέτα με στόκα κ Μητροπάνο-στα λαίκα ήταν κυριολεκτικά άψογος!Ειδικά όταν γυρισε κ είπε στον Μητροπάνο την τρομερή ατάκα αυτογνωσίας "Τώρα έκανα μαλακία!"έκανα στον εαυτό μου την πιο κρίσιμη ερώτηση: Αδυνατεί να δουλέψει με πρόγραμμα;Σαφώς, η απάντησή μου.
Τα φώτα σβήνουν στη σκηνή κ ο μοναδικός Δημήτρης Μητροπάνος κάνει την εμφανισή του. Τα λόγια πραγματικά είναι περιττά.Ενθουσιασμός,δέος κ μεγάλη ικανοποίηση που υπάρχουν ακόμα τόσο μεγάλες λαικές φωνές στην σημερινή Ελλάδα της Μπεζαντάκου,της Καλομοίρας κ των άλλων "τηλεκαημένων"-όπως χαρακτηρισικά έχει αναφέρει στο παρελθόν η κυρία Γκολεμά-με κατακλύζουν κυρίως όταν ερμηνευει τη Ρόζα κ χορεύει εκπληκτικό ζειμπέκικο με υην ψυχή του!
Ας μην μακρυγορώ όμως...Δύο λόγια θα πω για την Ελεονώρα Ζουγανέλη:απλά φωνάρα!Η Ασπασία Θεοφίλου τραγούδησε με τα μπούτια της-συγνώμη κιόλας-αλλα στα λαικά κάτι κάνει...
Σύμφωνα πάντα με τα δικά μου γουστα μάλλον κάποιος πρέπει να ξαναφτιάξει το πρόγραμμα του σχήματος γιατί η κυρια Μυτιληναίου άπετυχε...
Σε όλα τα παραπάνω όμως ξέχασα ένα βασικό παράγοντα.Το σχήμα διένυε μόνο την δεύτερη "παράστασή" του.Αυτό δεν είναι δικαιολογία όμως, ούτε αναιρεί την απογοήτευσή μου επι του συνόλου καθώς πρόκειται για "μέγαλους" ερμηνευτές από τους οποίους το κοίνο ΄΄εχει υψηλές απαιτήσεις.
Ραντεβού όπως και να έχει καπου κοντά στο Πάσχα για το τελικό πόρισμα.
Αν με ρωτάτε,σαφώς κ να πάτε στο Κέντρο Αθηνών κι ας πληρώσετε 10 ευρώ στο πάρκινγκ.Η εμπειρία από μια βραδιά γεμάτη μελωδιές με την φωνή του Μητροπάνου είναι μοναδική...

Υ.Γ: Ευχαριστώ για την αφιέρωση!

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου λίγο μετά τις 23 στην Πειραιώς.Το κέντρο ήταν όντως ασφυκτικά γεμάτο κ ο κόσμος αδημονούσε να καλωσορίσει τον Δημήτρη Μητροπάνο πίσω στο "φυσικό" του περιβάλλον!Κοινό όλων των ηλικιών, μα κυρίως νεολαία περίμεναν ένα πρόγραμμα ισάξιο των ονομάτων που εμφανίζονταν στο κέντρο.
Κατά την άποψή μου, το πρόγραμμα ήταν ελλιπές κ προχειροφτιαγμένο. Ο πολύ αγαπημένος μου Μπάμπης Στόκας με απογοήτευσε...Γνωρίζοντας την μεγάλη αξία του ως καλλιτέχνη με αξιοζήλευτη πορεία στο χώρο κυριολεκτικά πίστευα πως έβλεπα τον νικητή ενός κακοστημένου ριάλιτυ στην παρθενική του εμφάνιση στην πίστα.Έφυγα με ένα μεγάλο γιατί να πλανάται γύρω από το πρόγραμμά του..Ο Λιδάκης δεν μου άρεσε ποτέ κ συνεχίζει να μην μου αρέσει μετά την αδιάφορη εμφάνιση του στο σόλο αλλα και στα ντουέτα με στόκα κ Μητροπάνο-στα λαίκα ήταν κυριολεκτικά άψογος!Ειδικά όταν γυρισε κ είπε στον Μητροπάνο την τρομερή ατάκα αυτογνωσίας "Τώρα έκανα μαλακία!"έκανα στον εαυτό μου την πιο κρίσιμη ερώτηση: Αδυνατεί να δουλέψει με πρόγραμμα;Σαφώς, η απάντησή μου.
Τα φώτα σβήνουν στη σκηνή κ ο μοναδικός Δημήτρης Μητροπάνος κάνει την εμφανισή του. Τα λόγια πραγματικά είναι περιττά.Ενθουσιασμός,δέος κ μεγάλη ικανοποίηση που υπάρχουν ακόμα τόσο μεγάλες λαικές φωνές στην σημερινή Ελλάδα της Μπεζαντάκου,της Καλομοίρας κ των άλλων "τηλεκαημένων"-όπως χαρακτηρισικά έχει αναφέρει στο παρελθόν η κυρία Γκολεμά-με κατακλύζουν κυρίως όταν ερμηνευει τη Ρόζα κ χορεύει εκπληκτικό ζειμπέκικο με υην ψυχή του!
Ας μην μακρυγορώ όμως...Δύο λόγια θα πω για την Ελεονώρα Ζουγανέλη:απλά φωνάρα!Η Ασπασία Θεοφίλου τραγούδησε με τα μπούτια της-συγνώμη κιόλας-αλλα στα λαικά κάτι κάνει...
Σύμφωνα πάντα με τα δικά μου γουστα μάλλον κάποιος πρέπει να ξαναφτιάξει το πρόγραμμα του σχήματος γιατί η κυρια Μυτιληναίου άπετυχε...
Σε όλα τα παραπάνω όμως ξέχασα ένα βασικό παράγοντα.Το σχήμα διένυε μόνο την δεύτερη "παράστασή" του.Αυτό δεν είναι δικαιολογία όμως, ούτε αναιρεί την απογοήτευσή μου επι του συνόλου καθώς πρόκειται για "μέγαλους" ερμηνευτές από τους οποίους το κοίνο ΄΄εχει υψηλές απαιτήσεις.
Ραντεβού όπως και να έχει καπου κοντά στο Πάσχα για το τελικό πόρισμα.
Αν με ρωτάτε,σαφώς κ να πάτε στο Κέντρο Αθηνών κι ας πληρώσετε 10 ευρώ στο πάρκινγκ.Η εμπειρία από μια βραδιά γεμάτη μελωδιές με την φωνή του Μητροπάνου είναι μοναδική...

Υ.Γ: Ευχαριστώ για την αφιέρωση!

Διαβάζοντας την περιγραφή δεν άντεξα να μην κάνω ένα-δυο σχολιάκια, γνωρίζοντας εκ των έσω κάποια πράγματα... Να διευκρινήσω ότι δεν έχω δει την συγκεκριμένη παράσταση!

Ηταν επιλογή του ίδιου του Στόκα να μην συμμετάσχει στο λαϊκό μέρος του προγράμματος και απ' όσο ξέρω έγινε απόλυτα σεβαστή.

Ο Λιδάκης, όσες φορές τον έχω δει ζωντανά, δίνει την εντύπωση ότι βαριέται πάνω στη σκηνή, σα να προτιμάει να βρίσκεται κάπου αλλού... Συν μια ακόμη διαπίστωση που έκανα, που δυστυχώς δεν μπορώ να τη γράψω δημορίως, στην οποία μάλλον οφείλεται το "εκτός" στο οποίο αναφέρεστε.

Αυτά τα λίγα, σε κουτσομπολίστικη ίσως μορφή, αλλά πραγματικά δεν άντεξα μην τα γράψω!

Και πολυ καλα εκανες που τα εγραψες :)

Σημερα που ειδα λιγο απο την εκπομπη της Τσουκαλα με καλεσμενους τα 3 παλικαρια, ο Στοκας τελικα ειχε ενα ντουετο με τον Μητροπανο στο "καλοκαιρια και χειμωνες" οπως επισης συμμετειχε και στο "Για να σε εκδικηθω".

Η αληθεια ειναι οτι, ασχετως ποιανου επιλογη ειναι, ο Μπαμπης επρεπε και πρεπει να αποτελει/-εσει μερος του λαικου προγραμματος. Εξαλλου, δικη του αποφαση ηταν η μεταστροφη σε αυτο το ειδος τραγουδιου, και εκ των υστερων κριθηκε αρκετα επιτυχημενη.

Να εισαι καλα,

Είτε έπρεπε είτε όχι ήταν επιλογή του και, κακά τα ψέμματα, το σχήμα βασικά στηρίζεται στον Μητροπάνο, ο περισσότερος κόσμος αυτόν θα πάει να δει και να ακούσει, και οι άλλοι δύο το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό!

Πολυ σωστα! και παρ'ολα αυτα, ο Λιδακης ειχε τον περισσοτερο χρονο επι σκηνης ;)

Ακομα και χθες, στην εκπομπη, ο Λιδακης δεν σταματησε να μιλαει - ασχετως αν το επαιζαν ανετοι οι αλλοι 2, ηταν ολιγον εκνευριστικον.

Μαλλον τελικα προκειται περι φλυαριας του ατομου :p

Τι να πω, ίσως να μην περίμεναν αυτή την βαρεμάρα επί σκηνής όταν έφτιαχναν το πρόγραμμα!

Ελπίζω να τους δω όταν και εάν έρθουν Θεσσαλονίκη!

ο στοκας τραγουδισε λαικα την πρωτη μερα..ομως ο λουλουδοπολεμος που εφαγε τον αναγκασαν να σταματησει
οπως ειπε ο ιδιος σε καποια συνεντευξη..

αλλο αυτο που κανει μονος του στις μουσικες σκηνες που εμφανιζεται

Οταν εμφανιστηκε μονος του (βλεπε αντιστοιχη παρουσιαση) ηταν πολυ διαφορετικα και πιο ευχαριστα τα πραγματα :)

ημουν κ τισ 2 βραδυες στην απονομη...

απλα εχω διαβασει συνεντευξη του που το λεει...

δεν ηθελε να νταλκαδιασει τον κοσμο δεν μπορουσε τα λουλουδια με τιποτα

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More