English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Hellboy II: The Golden Army (2008)

Ο κόσμος της φαντασίας πεθαίνει εξαιτίας των ανθρώπων με αποτέλεσμα ένας επαναστάτης - κακός πρίγκιπας των ξωτικών να αναζητήσει την "βοήθεια" του πανίσχυρου και ανίκητου στρατού των χρυσών "70", αθετώντας την πανάρχαια συμφωνία που προστάτευε την ειρήνη. Ο Hellboy επιστρέφει για άλλη μία φόρα παρέα με την Liz και την υπόλοιπη συμμορία, σε μία αποστολή που κρύβει πολλά περισσότερα από ότι φανταζόταν..

Ο βραβευμένος και γνωστός (πλέον) Guillermo Del Toro γράφει και σκηνοθετεί την συνέχεια του Hellboy του 2004. Το καστ είναι λίγο πολύ το ίδιο, ενώ το σενάριο βασίζεται και πάλι πάνω στο γνωστό κόμικς του Μike Mignola. Η ταινία πήρε καλές κριτικές και γέμισε τα ταμεία.

Η αλήθεια είναι πως ο Τόρο έχει γεννήσει πολλές απαιτήσεις κυρίως λόγω των αριστουργημάτων που βρίσκονται ανάμεσα στις δημιουργίες του. Δυστυχώς, αυτή η ταινία δεν είναι ένα από αυτά.

Η σκηνοθεσία είναι αρκετά καλή με όμορφες εναλλαγές αλλά και μεγάλη ποικιλία γωνιών λήψεως και πλανών. Η φωτογραφία θα ακολουθήσει όντας άκρως ικανοποιητική. Οι διάλογοι χαρακτηρίζονται από χιούμορ και στο σύνολο τους είναι δεμένοι. Τα εφέ ξεχωρίζουν καθώς είναι δυναμικά και αληθοφανή, εμφανώς βελτιωμένα από την πρώτη ταινία. Ξεχωρίζουν επισης τα κουστουμιά και το εκπληκτικό μακιγιάζ ενώ ο ήχος είναι προσεγμένος με αποκορύφωμα την μουσική επένδυση του σκοτεινού Danny Elfman.

Υπάρχουν όμως και τα αδύναμα στοιχεία της ταινίας, με αχρείαστες σκηνές, ανούσιο και περιττό δράμα, βιαστικές επιλογές στην πλοκή και παιδικούς διαλόγους χωρίς χιούμορ η φαντασία.

Ερμηνευτικά, κυριαρχεί ο πρωταγωνιστής Ron Perlman ως ο Hellboy. Είναι επιβλητικός, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο make up η στο κοστούμι. Είναι σαρκαστικός, αστείος, προκλητικός, προστατευτικός, πικραμένος, χαδιάρης, φοβητσιάρης, γλυκός, σκληρός, δαιμονικός και εύγλωττος. Ο Perlman καταφέρνει να τα βγάλει όλα στην επιφάνεια αλλά και να μεταφέρει στον θεατή το δίλημμα του χαρακτήρα του.

Η "καυτή" Selma Blair στον ρόλο της Liz. Το ταίρι του Hellboy δεν πέρνα εύκολες στιγμές ενώ αναλαμβάνει περισσότερο "πρώτο" ρόλο σε σχέση με την πρώτη ταινία. Γεμίζει το κάδρο με όμορφα αισθήματα ενώ θα πείσει στο πλευρό του πρωταγωνιστή. Ο Doug Jones είναι κυρίως ο Abe, ο λάτρης του νερού (είναι και ο "Άγγελος του Θανάτου" αλλά και ο "Chamberlain") . Θα χαρίσει όμορφες ατάκες αλλά και όμορφες στιγμές με την γενικότερη "σπάω-τον-πάγο" ερμηνεία του στον κυρίως χαρακτήρα του. Ο μοναδικός John Hurt θα συμμετάσχει με τον γνωστό αλλά μικρό του ρόλο ως ο "πατέρας" του Hellboy. Θα φέρει πολλά χαμόγελα στους λάτρεις του σινεμά. Η κουκλίτσα Anna Walton στον ρόλο της πριγκηπέσας Nuala, θα πείσει στο δραματικό του χαρακτήρα της και θα προσθέσει στο σύνολο.

Αυτός όμως που θα ξεχωρίσει κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ο κύριος Luke Goss στον ρόλο του κάκου πρίγκιπα Nuada. Τόσο στον τομέα της κινησιολογίας όσο και στις εκφράσεις του προσώπου του, είναι απλά εκπληκτικός. Sad but true, σε ορισμένες σκηνές που θύμιζε κατά πολύ την θεατρική και συνάμα εφηβική αποφασιστικότητα του Tom Cruise, χωρίς όμως αυτό να μειώνει την ερμηνεία του. Θα γεμίσει το κάδρο με την παρουσία του (σε αυτό θα παίξει ρόλο και η εμφάνιση του χαρακτήρα του) ενώ σίγουρα θα κάνει την ταινία ενδιαφέρουσα.

Η ταινία διαρκεί σχεδόν 2 ώρες και είναι αλήθεια πως θα κουράσει όσους περιμένουν κάτι παραπάνω από οπτικά και ηχητικά εφέ. Το σενάριο δεν είναι όσο δυνατό θα περιμέναμε (κυρίως λόγω Τόρο) ενώ το δραματικό κομμάτι της ταινίας και οι διάλογοι θα απωθήσουν τους ενήλικες φίλους του Hellboy, ο οποίος θα εμφανιστεί και πάλι στην μεγάλη οθόνη όπως όλα δείχνουν (σεναριακά), σε μία τρίτη συνέχεια.

Για τους λάτρεις των κόμικς και των κολάσεων, για τους ανήλικους φίλους που αγαπούν τις γάτες, για τις υποψήφιες σούπερ μαμάδες και για τους ψαράδες δίχως καΐκια, το 6/10 αρμόζει σε μία ταινία που δεν θα ξεφύγει από την μετριότητα, αρκετά μακριά από το φρέσκο 7,7/10 του IMDb.

δειγμα διαλογων:

Johann Krauss: You must remain foc-yoosed at all times!
Hellboy: "Foc-yoosed?" You know, with that accent, I wouldn't use that word.

edit: Στα πλαισια της συνεργασιας του συγγραφεα με το Cinemascope.

1 scary σχόλια:

Βλεπεται ευχαριστη ειναι η αληθεια.. Δεν θα μαγεψει και δεν θα κουρασει (παρα πολυ).

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More