English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

I4: Λούφα και Απαλλαγή (2008)

Σκανδαλο με τις απαλλαγες φανταρων καταστρεφει τα ονειρα 4 αγοριων οι οποιοι καλουνται με κατ' εξαιρεση μεταθεση να υπηρετησουν ως Ι4 σε ενα ακριτικο νησι, σε μοναδα πρασινομπερεδων (λοκ). Ο Τουρκος ειναι απεναντι, ενω το νησι κρυβει καποιες αμαρτιες για την παρεα τουτη.

Ο Περακης θεατης ως παραγωγος και ο Βασιλης Κατσικης κραταει τα ηνια ως σεναριογραφος και σκηνοθετης επειτα απο το καλοδεχουμενο CCTV (2004). Η ιστορια αντιγραφει τις προηγουμενες χωρις ομως - επισημα - να θεωρειται sequel τους.

Η σκηνοθεσια ειναι καλη, για τα ελληνικα δεδομενα, με κοντινα πλανα οπου χρειαζεται (πχ Κορινθιου) αλλα και καποια μακρινα τα οποια αναδεικνυουν το ομορφο τοπιο. Οι διαλογοι ειναι "στρατιωτικοι" με επικαιρες κουβεντες ενω σε καποιες σκηνες ειναι λιγο υπερβολικοι και φλυαροι. Η σκηνογραφια θα πεισει στο μερος του "ταγματος - ασκηση" ενω η φωτογραφια ειναι μαλλον καλη, ειδικα στις νυκτερινες ληψεις.

Ο Γιωργος Κιμουλης στον ρολο του Διοικητη Θεοφιλου ο οποιος εχει μια μακρα κοντρα με τον Τουρκο ομολογο του, θα πεισει στο "στρατοκαυλωτικο" και το τρελο του χαρακτηρα του, θα θυμησει αναιτια ολιγον απο Γιωργο Νινιο σε καποιες σκηνες ενω στο τελευταιο μερος θα ειναι απολαυστικος. Ενας μεγαλος ηθοποιος σε εναν μετριο ρολο, θα πεισει χωρις δευτερη σκεψη.

Ο Νικος Βουρλιωτης (Goin' Through) στην μεγαλη οθονη ως λοχιας Καρασαβιδης ειναι αρκετος μεσω της ξυλινης - αυστηρης ερμηνειας του. Ο Γιωργος Χρυσοστομου και ο Γιωργος Κοψιδας στους ρολους 2 μελων των λοκατζηδων ειναι ενα αστειο διδυμο το οποιο θα φερει αρκετες στιγμες γελιου. Ο Γιωργος Χρανιωτης ειναι ο παμπαλαιουρας "Στριφτος" και θα κουρασει λιγο στον ρολο της μονιμης μαστουρας - "δεν την παλευω αλλο" που του ανατεθηκε.

Οι Ι4 ειναι ο Κωστας Φραγκολιας, στην παρθενικη του εμφανιση στην μεγαλη οθονη, ως ομορφος και trendy μεγας βυσματουχος.. δεν θα κουραστει για να πεισει τουλαχιστον σε αυτο το κομματι του ρολου του. Ο Σταθης Παναγιωτιδης ως πρωην μοναχος στην ταυτοτητα και ποδοσφαιριστης της Β' Εθνικης ως επαγγελμα, θα πεισει στο συλλογικο του χαρακτηρα του αλλα και στις Ποντιακες ατακες του, που αντισταθμιζουν τις αντιστοιχες Κρητικες των Σειρηνων στο Αιγαιο. Ο Χαρης Μαυρουδης ως ιδεολογος μυωπικος Ι4, θα πεισει καθως ειναι ο μονος ισως με πραγματικα ερμηνευτικα στοιχεια - αρκετα καλος τοσο στο κομματι των διλημματων του χαρακτηρα του, οσο και στην μετατροπη απο "λαγο" σε αποφασιστικο "κομμαντο". Ο Πετρος Λαγουτης ερμηνευει τον ιδιοκτητη ενος κωλομπαρου και ως ο 5ος Ι4 της παρεας, θα πεισει με τις ομορφες ατακες του, χωρις ιδιαιτερες στιγμες (ισως αυτη του φοριαμου, να ξεχωριζει).

Ο Ι4 που ξεχωρισε ειναι χωρις αμφισβητηση ο κυριος Θανασης Τσαλταμπασης ο οποιος φετος εκανε μια εκπληκτικη χρονια. Εχει μοναδικα κωμικα στοιχεια στην φυσιογνωμια του γεγονος που οδηγει τους θεατες σε αβιαστο γελιο. Ειναι αληθεια οτι σε καποιες σκηνες που θυμισε λιγο απο τον θρυλικο Βεγγο. Ειναι πολυ νωρις για οποιαδηποτε "σοβαρη" τετοια συγκριση, αλλα ειμαι σιγουρος οτι θα μας απασχολησει στο μελλον ο Θανασης με το ταλεντο του.

Οι κουκλες της παρεας γεμισαν το καδρο, πεταξαν τα ματια μας οξω και συμπληρωσαν την ταινια. Χωρις αυτες, σιγουρα δεν θα "σκοραρε" 370.000(+-) εισιτηρια στις ελληνικες αιθουσες.

Η "Γαλλιδουλα" και γεματη σεξουαλικοτητα (και διψα..) Δωρα Σαμψωνα θα ομορφυνει πολλα καδρα και θα οδηγησει σε μια απο τις πιο αστειες σκηνες της ταινιας με τον ποντιο Φουτιδη να πεταει την κορυφαια ατακα «ντο φτάει ο άνθρωπος για να γαμεί», κρεμασμενος απο εναν βραχο με την γαλλιδουλα απο πανω του.. Η Ιζαμπελλα Κογιεβινα στον ρολο της ντροπαλης παρθενας κορης του Διοικητη που εχει ερωτα με τον "γιωτα" Θαναση, εχει καποιες καλες στιγμες και σιγουρα προσθετει στο συνολο.

Η ερωτικη Μαρια Κορινθιου θα γεμισει το καδρο και θα χασουμε τα ματια μας με τα κοντινα πλανα στο γυμνο στηθος της. Η εταιρα κορη του Διοικητη, στο ακριβως αντιθετο ρολο απο αυτον της ντροπαλης. Ειναι δυναμικη, ατιθαση, ερωτικη και κυριως θηλυκη εκπληρωνοντας τις απαιτησεις του ρολου της, στο επακρο (δεν χρειαστηκε κατι παραπανω αλλωστε).

Συνολικα, η "Λουφα & Απαλλαγη" δεν θα ξεφυγει απο την Παραλλαγη και τις Σειρηνες του Αιγαιου. Μοιαζει δυστυχως με μια κουραστικη προσπαθεια αντιγραφης των καλυτερων σημειων της προηγουμενης ταινιας, δανειζομενη καποια αλλα απο την αντιστοιχη τηλεοπτικη. Θα προκαλεσει γελιο σε καποια σημεια και θα κουρασει σε καποια αλλα.

Για τους απανταχου Ι4 που κοσμουν τα ελληνικα στρατα, για τους σκληρους λοκαντζηδες που θυμουνται τα παλια και για οσους δεν γνωριζουν που τους παν τα τεσσερα, 5/10 επιεικως για την παρουσα που ειναι πολυ μακρια απο την αριστουργηματικη πρωτη του 1984, εν αντιθεσει με τις 124 ψηφους του IMDb και τον μεσο ορο του 6,3/10.

edit: Σε συνεργασια με το CinemaScope.

2 scary σχόλια:

Αφιερωμενο στους φιλους - αδελφους που ο ενας υπηρετει στην ακριτικη Θεσσαλονικη και ο αλλος στην κοσμοπολιτικη Λημνο.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More