English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

The Forbidden Kingdom (2008)

Ενας τυπικος Αμερικανος εφηβος, φανατικος οπαδος των ταινιων kung fu, βρισκει ενα μαγικο ραβδι σε ενα μικρο κινεζικο μαγαζακι. Το παραμυθι θα ξεκινησει μεταφεροντας τον στην αρχαια Κινα αντιμετωπο με μοχθηρους πολεμιστες στην προσπαθεια του να ελευθερωσει τον Βασιλια Μαιμου (Monkey King) εχοντας στο πλαϊ του ικανους μαχητες.

Ο Jet Li ενωνει τις δυναμεις του με τον Jackie Chan σε αυτο το "project" με αρκετες σκηνες αφιερωμενες στο μεγιστο Bruce Lee αλλα και αρκετες "σποντες" για τους συμπατριωτες τους πισω στην πατριδα (οι οποιοι τους κατηγορουν για πληρη αμερικανοποιηση και ασεβεια στην ιστορια της Κινας).

Ο Rob Minkoff εχει αναλαβει την σκηνοθεσια η οποια φυσικα εχει ως κυριο στοχο να αναδειξει τις καταπληκτικες χορογραφιες (γιατι απλες τεχνικες kung fu δεν ειναι!) των 2 πρωταγωνιστων. Το σεναριο δεν ειναι κατι το πρωτοτυπο ή το σημαντικο αλλα ειναι αρκετα προσαρμοσμενο σε αυτο που θελουν να δειξουν προς τα εξω ο Jet Li & o Jackie Chan. Οι διαλογοι ειναι αδικαιολογητα στην Αγγλικη γλωσσα, αφαιρωντας αρκετα απο την μαγεια. Τα εφε ειναι καλαισθητα ενω ο ηχος δεν υστερει. Θα ηταν παραλειψη να μην αναφερθω στις καλοσχεδιασμενες στολες των ηθοποιων.

Ερμηνειες ιδιαιτερες δεν θα συναντησουμε. Η ταινια ειναι καθαρα πολεμικη - κωμικη (στο στυλ το γνωστο του Τζακι Τσαν, με μια δοση απο Τζετ Λι). Οι σκηνες δρασεις ειναι εκπληκτικες με απιστευτες χορογραφιες και ομορφα σκηνικα. Θα ξεχωρισει η μεγαλης διαρκειας πρωτη μαχη των 2 πρωταγωνιστων (μεταξυ τους) οπου θα θελησετε να δειτε την σκηνη ξανα και ξανα.

Ο Michael Angarano στον ρολο του Αμερικανου εφηβου ειναι αρκετος και θα πεισει στην αλλαγη του απο σεμνοτυφο κουλτουριαρη (λατρη του κινεζικου κινηματογραφου γαρ) σε σκληρο πολεμιστη στο πλάι του μεθυσμενου Τσαν, του μοναχου Λι και μιας ομορφης καλλονης (δεν θα μπορουσε να ελειπε).

Βεβαιως, το σεναριο σε καποια σημεια ειναι ολιγον κουραστικο με καποιες μεγαλες σε διαρκεια αχρειαστες σκηνες. Σε αυτο τον τομεα πιστευω οτι οι 2 δημιουργοι - πρωταγωνιστες απετυχαν να συνδυασουν την κινεζικη κουλτουρα με την σημερινη αμερικανικη κοινωνια στην οποια ζουν. Ισως με μικροτερη διαρκεια και περισσοτερη εμφαση στο "παρον" αντι για το παρελθον του Βασιλια Μαϊμου, να ηταν καλυτερα.

Για τους φανατικους του Τζακι Τσαν και της σχολης οπου εχει ανοιξει (στον κινηματογραφο), για τους οπαδους του σοβαρου και ταλαντουχου Τζετ Λι και τους λατρεις των μυθων, η ταινια θα φλερταρει πολυ με την μετριοτητα, μακρια απο τα αριστουργηματα του ειδους, λαμβανοντας 6/10, επισης μακρια απο το 7,3/10 του IMDb.

edit: Δειγμα των διαλογων

Jason Tripitikas: What do we do now?
Lu Yan: How good is your Kung-fu?

Jason Tripitikas: [puzzled look]

Lu Yan: He who speaks, does not Know; He who Knows, does not speak. Surely you're masterful.


edit: Η παρουσιαση αναδυεται απο το αρχειο λογω της συνεργασιας με το Cinemascope.gr

2 scary σχόλια:

Ειμαι πραγματικα περιεργος να δω αντιδρασεις των Κινεζων στην συγκεκριμενη ταινια..

Για τα ονοματα παντως των πρωταγωνιστων, περιμενα κατι πιο "μαγικο".

Το ειδα το εργο.. Πιστευω το 6/10 ειναι λιγο.. ηθελε ενα 6.1/10 τουλαχιστον..... οχι ενταξη ενα 6.5/10 ειναι καλο...

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More