English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Superbad (2007)

Ο Seth (Jonan Hill), o Evan (Michael Cera) και ο Fogell (Christopher Mintz-Plasse) είναι τρεις Αμερικανοί έφηβοι την εποχή του myspace και της ατέλειωτης πορνογραφίας. Λατρεύουν να πίνουν και ανέλπιδα αναζητούν την πρώτη τους ερωτική εμπειρία. Όταν ένα κορίτσι που αρέσει στον Σεθ, του ζήτα να βρει αλκοόλ για το παρτυ που διοργανώνει, η παρέα καταλήγει σε μία σύγχρονη οδύσσεια με ψεύτικες ταυτότητες, γυναίκες, ναρκωτικά και αστυνομικούς!

Πρόκειται για μία ακόμα εφηβική "κλασσική αμερικανική" κωμωδία. Η πλοκή περιορίζεται στο αλκοόλ, στο σεξ και στα κορίτσια.. Υπάρχουν όμως μερικά στοιχεία που κάνουν την ταινία αυτή να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες.

Αν προσπεράσουμε στα γρήγορα την αρχή (κόντεψα να τερματίσω το Φιδάκι στο κινητό..) και φτάσουμε στο σημείο οπού αρχίζει η περιπέτεια των έφηβων, τότε θα ανακαλύψουμε κάποιες αρκετά καλογυρισμένες σκηνές με γρήγορους διαλλογους και έξυπνα αστεία.

Από την αναζήτηση του αλκοόλ στην αναζήτηση του κερασιού (το περίφημο χάσιμο της παρθενιάς), όλα συνομωτούν και καταλήγουν στο ηθικό δίδαγμα της σπουδαιότητας της φιλίας.

Οι ερμηνείες δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζουν. Πρόκειται για μία καθαρά εφηβική ταινία άλλωστε. Όμως υπάρχουν τρεις χαρακτήρες που κλέβουν την παράσταση.

Ο Κριστοφερ Μιντζ Πλας είναι απλά κα-τα-πληκτικός στον ρόλο του ως σπασίκλα Φογκελ που μεταμορφώνεται στον γόη McLovin (θυμίζει κάτι από "αμερικανική πίτα"). Όχι μόνο πείθει αλλά η ερμηνεία του προσθέτει αρκετά στην κωμική πλευρά της ταινίας.

Οι άλλοι δύο χαρακτήρες που κατά την προσωπική μου γνώμη, μεταμορφώνουν ολόκληρη την ταινία, είναι οι δύο αστυνομικοί της ιστορίας. Οι ηθοποιοί Bill Hader (Officer Slater) και Seth Rogen (Officer Michaels) ταίριαξαν απόλυτα και οι ερμηνείες τους αλληλοσυμπληρώνονται. Απίστευτες ατάκες, φοβερή κίνηση και ακόμα καλύτερες εκφράσεις κρατάνε ολόκληρη την ταινία ενώ κωμικοτραγικά γεγονότα συμβαίνουν εξαιτίας τους (αποκορύφωμα η βόμβα μολότοφ που πετούν στο ίδιο τους το περιπολικό!).

Κατά τα αλλά έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλης διάρκειας ταινία που είναι γεμάτη με μπιπ και φυσικά σεξουαλικά στοιχεία, καθώς αυτός είναι και ο αυτοσκοπός των έφηβων (τουλάχιστον στην "κοντινή" Αμερική) και εκεί στόχευαν οι δημιουργοί της. Δεν θα προσφέρει τίποτα παραπάνω από 114 λεπτά κωμωδίας που θα σας θυμίσουν τα μαθητικά σας χρόνια (εάν είστε μίας ηλικίας) ή που θα σας δείξουν πως σκοτώνουν την ώρα οι συνομήλικοί σας (εάν είστε της ίδιας ηλικίας) λίγο πριν πάρουν τον δρόμο για το κολλέγιο.

Ξεφεύγοντας από την μετριότητα (not another teen movie!), πιστεύω ότι η ταινία αξίζει 6/10, μακράν του 7,9/10 των χρηστών του IMDb.

Για τους αστυνομικούς και τους αναρχικούς, για τους μαθητικούς και τους εργασιομανείς.

edit: Η παρουσιαση γινεται στα πλαισια της συνεργασιας του συγγραφεα με το MovieWorld.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More