English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

The Bucket List (2007)

Ο εκατομμυριούχος Edward Cole (Jack Nicholson) και ο μεσοαστος μηχανικος Carter Chambers (Morgan Freeman) δεν εχουν τιποτα κοινο... εκτος απο λιγους μηνες ζωης. Καθως μοιραζονται το ιδιο δωματιο σε ενα νοσοκομειο, αποφασιζουν να φυγουν και να πραγματοποιησουν οσα "απωθημενα" εχουν απο την ζωη τους. Κατα την κοινη αυτη πορεια τους, "θεραπευουν" ο ενας τον αλλο, γινονται φιλοι και τελικως.. βρισκουν το νοημα της ζωης.

Οταν 2 ζωντανοι θρυλοι του Χολυγουντ ενωνουν τις ερμηνειες τους σε μια ταινια, τοτε το αποτελεσμα δεν μπορει παρα να ειναι καλο. Πολυ καλο.

Δεν προκειται για τις καλυτερες ερμηνειες της καριερας τους. Δεν προκειται ουτε για την καλυτερη σκηνοθεσια ή φωτογραφια. Ολα αυτα αλλωστε μοιαζουν τοσο ασημαντα μπροστα στο θεμα που διαπραγματευεται η ιδια η ταινια.

Η χαρα στην ζωη. Η αδελφικη φιλια. Να πραξεις οσα δεν ετολμησες ποτε. Να ζησεις..

Ο Jack Nicholson με μια συμμαζεμενη ερμηνεια (μακραν της υστεριας και αληθινης τρελας που βγαζει γενικοτερα) και ο Morgan Freeman σε μια ρεαλιστικη προσεγγιση μιας ασθενειας που οδηγει στον θανατο, πειθουν και συγκινουν.

Η αληθεια ειναι πως η ταινια δεν ανηκει στην κατηγορια της κωμωδιας. Προκειται για ενα δραμα (οι ευαισθητοι θα χρειαστουν χαρτομαντηλα) με καποια κωμικα στοιχεια τα οποια ομως διαφαινονται καθαρα στο τελευταιο μερος της ταινιας.

Ο σκηνοθετης επραξε σωστα να επιμεινει στον χωρο του νοσοκομειου δινοντας εμφαση στα δραματικα στοιχεια του σεναριου και εστιαζοντας στην ερμηνεια των 2 πρωταγωνιστων απο το σταδιο της θεραπειας μεχρι την τελικη ανακοινωση πως εχουν ελαχιστους μηνες ζωης ακομα. Αν και ισως κουρασει καποιους, πιστευω οτι με αυτον τον τροπο δημιουργει μια σταθερη βαση ολοκληρης της πλοκης καθως γινομαστε θεατες της φιλιας αυτης απο την γεννηση της ενω εχουμε την δυνατοτητα να κατανοησουμε καλυτερα αυτο το "κυνηγι του νοηματος της ζωης".

Τα μηνυματα της ταινιας ειναι δυνατα και καθαρα. Αγαπη, φιλια και τολμη. Στο τελος δεν μετρουν τα χρηματα, αλλα το ποιος θα εχει πραγματοποιησει αυτα που ειναι γραμμενα στην δικη του "bucket list"...

Οι χρηστες του IMDb προσδιδουν στην ταινια 7,8/10. Πιστευω οτι το 7/10 ειναι δικαιο αλλα και οτι η ταινια αυτη ισως θα επρεπε να ειναι προτεινομενη για περισσοτερα εκ του ενος βραβεια.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More