English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Astérix aux jeux olympiques (2008)

Η υποθεση της τριτης ταινιας του Αστεριξ τυλιγεται γυρω απο τον ερωτα ενος Γαλατη (Franck Dubosc) με μια (σεξυ) Ελληνιδα (Vanessa Hessler). Αντιπαλος στο ερωτα ειναι ο Βρουτος (Benoît Poelvoorde). Αποτελεσμα ειναι να συμμετασχουν Ρωμαιοι, Γαλατες, Ελληνες, Γερμανοι κτλ στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ελλαδας.

Δυστυχως η ταινια αυτη επαληθευει τον κανονα πως "sequels SUCK!". Μακραν η χειροτερη ταινια των κατα τ'αλλα φανταστικων Γαλατων.

Φυσικα δεν φταιει το γεγονος οτι ο εκπληκτικος Clavier αντικατασταθηκε απο τον ανιαρο, ανεκφραστο, αγελαστο και χωρις καθολου παθος Clovis Cornillac στον ρολο του Αστεριξ. Δεν φταιει ακομα το γεγονος οτι ο Alain Delon σαν Καισαρας, οχι μονο δεν εμπνει κυρος και σεβασμο αλλα και, δεν εχει καθολου χιουμορ και καταντα κουραστικος επειτα απο λιγο. Δεν φταιει ουτε το γεγονος πως τα εφε της ταινιας ειναι πιο χολυγουντιανα (ψευτικα δηλαδη) απο ποτε.

Φταιει η ελλειψη παθους απο πλευρας δημιουργων αλλα και ηθοποιων και σιγουρα φταιει η ελλειψη σεβασμου πανω στα θρυλικα κομικ του Αστεριξ & Οβελιξ.

Θα σταθω μονο σε 2-3 πραγματα για τα οποια αξιζει καποιος ενηλικας να ξοδεψει 116 λεπτα πανω σε αυτη την ταινια.

Ειναι γεγονος πως η ταινια διαχωριζεται στο κυριος μερος της και στο τελος της. Θα καταλαβετε το γιατι.

Λοιπον, το κυριος μερος της ταινιας κρατιεται απο 2 ατομα (στην πλειαδα των συμμετοχων). Ειναι φυσικα ο αγεραστος και παντα ευχαριστος Gérard Depardieu στον ρολο του Οβελιξ (φυσικα!) ο οποιος αν και δεν ειναι τοσο καλος οσο στις προηγουμενες ταινιες, εχει αρκετες καλες σκηνες.

Ο δευτερος ο οποιος ειναι και το ατου της ταινιας ειναι ο κυριος Benoît Poelvoorde στον ρολο του Βρουτου. Ο απιστευτος αυτος τυπος ειναι εκπληκτικα αστειος και ευδιαθετος ενω τοσο η φωνη, οσο και η κινησιολογια του ξεχωριζουν εκ του συνολου. Ισως ο μοναδικος καλογραμμενος χαρακτηρας της ταινιας.

Μου αρεσε το χιουμορ (απο τις σπανιες στιγμες) οσον αφορα τους Ελληνες της υποθεσης. Απο τους κριτες εως τον gay-ιζοντα βασιλεα βγαζουν μια συμπαθεια και αν μη τι αλλο, μια εκτιμηση της προσπαθειας να φανουν αστειοι. Καλυτερη στιγμη: οι δωροδοκιες (Ελληνες ειπαμε!) και "ο τροπος" με τον οποιο η Ελληνικη ομαδα ελαβε την πρωτη θεση σε ενα αγωνισμα.

Ειναι δικαιο επισης να αναφερθω στην πολυ καλη παρουσιαση και δημιουργια των κουστουμιων της ταινιας που ενω παραμενουν πιστα στην εποχη, χαρακτηριζονται απο μια πινελια χιουμορ.

Ενω λοιπον το κυριο μερος της ταινιας (δηλαδη τα χμμ 95 λεπτα σχεδον) ειναι ανιαρο και σχεδον καθολου αστειο, το τελος ειναι απλα φανταστικο. Αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι επανερχεται στην ιστορια ο Νουμερομπις!!!! Ο εκπληκτικος αυτος Αιγυπτιος χαρακτηρας (ο μονοχειρας αρχιτεκτων της Κλεοπατρας για οσους εχουν δει την 2η ταινια) κλεβει την παρασταση. Ο Jamel Debbouze ειναι απλα κατα-πλη-κτικος στον ρολο αυτο. Βγαζει αστειρευτο γελιο ενω η κωμικοτητα χαρακτηριζει το συνολο της ερμηνειας του, ιδιως στον τομεα της κινησιολογιας! Αν συμμετειχε απο την αρχη, θα μιλαγαμε για μια τελειως διαφορετικη ταινια.

Στο τελος της ταινιας, επισης, εμφανιζονται ολοι σχεδον οι guest stars. Απο τον Ζινεντιν Ζινταν (του οποιου η ερμηνεια με ξαφνιασε θετικα..), τον κυριο Τονυ Παρκερ (εκ του ΝΒΑ παρακαλω) και η απιστευτη, μοναδικη, κυρια του 1,15μ. Αντριανα Καρεμπε(μπε..).

Αξιζει επισης να αναφερω εναν ακομα guest star της ταινιας. Τον κυριο Μικαελ Σουμαχερ αλλα και ολοκληρη την ομαδα της Φερραρι (ακομα και ο Ζαν Τοντ!!) που συμμετεχουν στις... αμαξοδρομιες. Εγω προσωπικα, ερωτευτηκα με το αμαξι (διορθωση: αμαξα!) της ομαδας.

Ανακεφαλαιωνοντας, εχουμε να κανουμε με μια κουραστικη και λιγοτερο αστεια ταινια σε σχεση με τις προηγουμενες 2. Σιγουρα δεν ειναι η καλυτερη οπως διαφημιζαν οι συντελεστες της. Ισως γιατι εξαφανιστηκε η "γαλλικη ματια" που διεκρινε τις παλαιοτερες και εγινε μια προσπαθεια αμερικανοποιησης της καινουριας.

Δεν την συνιστω για ενηλικες εκτος και εαν εχετε την διαθεση να δειτε τις 2-3 παρα πολυ καλες σκηνες που ανεφερα προηγουμενως. Ειμαι βεβαιως ομως, πως οι μικροι θα καταχαρουν με τον ηρωα του Αστεριξ και της παρεας του.

Το IMDb και οι χρηστες του, αποδιδουν στην ταινια 4,9/10. Θα συμφωνησω και πιστευω οτι ενα 5,5/10 για το κυριος μερος της ταινιας ειναι δικαιο, οπως δικαιο ειναι και το 10/10 για τα τελευταια λεπτα της.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More