English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

No Country for Old Men (2007)

Στην επαρχια του Τεξας, ο κυνηγος Llewelyn Moss ανακαλυπτει τα πτωματα πολλων εμπορων ναρκωτικων που αλληλοσκοτωθηκαν οταν μια ανταλλαγη πηγε στραβα. Αντι να το καταγγειλει στην τοπικη αστυνομια, ο Moss αποφασιζει να κρατησει τα 2 εκατομμυρια δολλαρια που βρηκε στον τοπο της σφαγης, για τον εαυτο του. Ετσι καταντα κυνηγημενος απο τον ψυχοπαθη δολοφονο επι πληρωμη Anton Chigurh, ο οποιος στο περασμα του σπερνει τον φοβο και αμετρητους βιαιους φονους. Στην ιστορια εμπλεκεται και ο λακωνικος σεριφης Ed Tom Bell ο οποιος αποφασιζει, λιγο πριν την συνταξη, να αντιμετωπισει τον υπευθυνο των φονων που εχει αναστατωσει την πολη του..

Ο Θοδωρης Αγγελοπουλος σκηνοθετει τον Νοτο της Αμερικανικης ηπειρου..

Δεν μπορω να σκεφτω κατι καλυτερο για να περιγραψω αυτη την ταινια των αδελφων Κοεν.

Ειναι μια ταινια με δεμενες σκηνες αλλα οχι και δεμενο συνολο. Ειναι αργη, πολυ αργη. Δεν ειναι βαρετη. Εχει καλους διαλογους. Ακροβατει αναμεσα στην φιλοσοφηση της ζωης και στην δραση, η καλυτερα.. αναμεσα στο δραμα και το θριλερ. Δεν ειναι ομως ουτε δραμα, ουτε θριλερ. Ουτε και ταινια δρασης..

Εχω μπερδεμενα συναισθηματα για αυτη την ταινια. Εκ πρωτης σκεψεως, δεν θα την εβλεπα στο σινεμα. Απο την αλλη, δεν ξερω αν ειχα διαφορετικη διαθεση πως θα την αντιμετωπιζα.

Το σιγουρο ειναι οτι ο Tommy Lee Jones μπηκε απολυτα στο πετσι του απαθους - κοντα στην συνταξη - αλλα ταυτοχρονα εξυπνου σεριφη Ed Tom Bell.

Ο Josh Brolin ηταν ιδανικος για τον ρολο του Llewelyn Moss και απολυτως ικανοποιητικος.


Την παρασταση ομως, για μενα, εκλεψε αυτος ο οσκαρικος τυπος ονοματι Javier Bardem που οχι μονο με επεισε για το ψυχολογικο ασταθες του χαρακτηρα του Anton Chigurh, αλλα κερδισε και την συμπαθεια μου. Σιγουρα θα εχω το βλεμμα μου στραμμενο σε μελλοντικες δουλειες του.

Σιγουρα το 8.6 του IMDB το βρισκω υπερβολικο. Ομως εχοντας υποψη οτι και ο Αγγελοπουλος εχει σκηνοθετησει αριστουργηματα, πιστευω οτι ενας βαθμος οχι χαμηλοτερος του 7/10 ταιριαζει στην ταινια.

edit: Η παρουσιαση της ταινιας αυτης ειναι απο τις πρωτες του υπογραφοντος και εγινε αρκετο καιρο πριν την 80η απονομη των βραβειων Οσκαρ (9/2/2008). Βγηκε στην επικαιροτητα καθως η ταινια μολις εκανε την εμφανιση της στους ελληνικους κινηματογραφους.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More