English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Contact (1997)

Η Dr. Eleanor Arroway εχει αναλωσει την ζωη της αναζητωντας την αληθεια στα πλαισια της μελετης της επιστημης της ραδιοφωνικης αστρονομιας (ή οπως αλλιως ονομαζεται ο κλαδος αυτος). Ο Palmer Joss εχει ξοδεψει την δικη του αναζητηση της αληθειας μεσω της πιστης στον Θεο. Οταν η Eleanor ανακαλυπτει ενα εξωπραγματικο μηνυμα απο μια εξω-γηινη νοημουσα πηγη, οι 2 τους αλλα και ολοκληρος ο κοσμος θα αναγκαστουν να αμφισβητησουν τις ιδιες τους τις ικασιες. Στην αναποφευκτη Πρωτη Επαφη, η ανθρωποτητα θα ειναι ικανη να βρει την ισορροπια αναμεσα στην επιστημη και την πιστη?

Ας μην γελιομαστε. Προκειται για μια σχετικα παλια ταινια. Καποια απο τα ειδικα εφε φλερταρουν στα ορια του "ψευτικου". Ειναι ομως και ο λογος για να μην αφιερωσει καποιος σχεδον 2.5 ωρες για να δει αυτη την ταινια?

Οχι. Τα ειδικα εφε δεν ειναι ο λογος. Τουλαχιστον οχι τα οπτικα.

Υπαρχουν αμετρητες ταινιες που βασανιζονται πανω στο αεναο ζητημα της υπαρξης ή μη, ζωης περα απο τα ορια αυτου εδω του πλανητη. Καποιες μας εχουν χαρισει υπεροχες ωρες ξεγνοιασιας, διασκεδασης ή εστω ενος ευχαριστου διαλειμματος απο την καθημερινοτητα μας.

Λιγες ομως εχουν καταφερει να μας θεσουν σε τροχια σκεψης και προβληματισμου για την μοναδικοτητα του ειδους μας, για την θνησιμοτητα και την αιωνιοτητα, για την απεραντοσυνη, για σκεψεις και ιδεες που δεν τις χωραει ο ανεκπαιδευτος ανθρωπινος νους.

Η ταινια αυτη ειναι μια απο τις λιγες της κατηγοριας αυτης.

Στα αρνητικα της ταινιας, το πρωτο μισο με μια ισως αχρειαστη προσωπικη προσεγγιση των 2 ηρωων που κουραζει και κανει την πλοκη αρκετα αργη. Επισης το τελος της ταινιας θα μπορουσε να εχει καποια περισσοτερα στοιχεια και λιγο πιο προσεγμενους διαλογους αλλα φανταζομαι λογω ελλειψης χρονου (λογω των περιττων σκηνων στο 1ο μερος) κατι τετοιο ηταν αδυνατο.

Στα θετικα, η σκηνοθεσια ειναι σοβαρη και ανταξια του σεναριου αλλα και του βιβλιου πανω στο οποιο βασιζεται. Εξάλλου πισω της κρυβεται ο Robert Zemeckis, που συμμετεχει και στην παραγωγη. Οι διαλογοι ειναι λιτοι και δεν κουραζουν, χρησιμοποιωντας κυριως καθομιλουμενη διαλεκτο και σε ορισμενες αντιστοιχες σκηνες, επιστημονικους ορους. Η φωτογραφια δυστυχως δεν καταφερνει να συνεργαστει απολυτα με τα ειδικα εφε και με την παραγωγη στο συνολο, παρολα αυτα δεν θα απογοητευσει.

Ξεχωριζει η Jodie Foster στον πρωταγωνιστικο ρολο της Dr. Eleanor Arroway, η οποια αλλοτε με στιβαρη ερμηνεια και αλλοτε με υπερβαλουσα καταφερνει να φερει την αποστολη της εις περας, θα ελεγα με επιτυχια.

Ο Μatthew McConaughey στον αντιποδα ρολο του εκφραστη της πιστης Palmer Joss σε ορισμενες περιπτωσεις εκνευριζει καθως μεταφερει στην μεγαλη οθονη μια περιττη αλαζονεια αλλα ιδιαιτερως απο το 2ο μισο και μεχρι το τελος καταφερνει να πεισει και να υποστηριξει τον χαρακτηρα του.

Ενας ακομα αγαπημενος ηθοποιος, ο David Morse στον ρολο του πατερα της ηρωιδος, σε μια ηρεμη αλλα ταυτοχρονα παρα πολυ κρισιμη συμμετοχη στην ταινια.
Ο James Woods στον ρολο του διπλωματικου μα συναμα αυταρχικου διοικητη της NSA, Michael Kitz, ειναι αρκετα καλος αλλα η ερμηνεια του δεν ξεχωριζει οσο θα περιμενε ισως καποιος.
Να σημειωσω οτι συμμετεχει και ο William Fichtner (ο πρωην μπατσος του Prison Break) σε εναν ρολο δυσκολο. Πειθει ομως και μαλιστα κερδιζει την συμπαθεια.
Σε ενα μικρο ρολο και ο συμπαθητικος Rob Lowe.

Η ταινια εχει προταθει για το Οσκαρ στην κατηγορια "Καλυτερος ηχος" κατι που δεν αποτελει εκπληξη. Εχει συνολικα κερδισει 8 βραβεια και εχει προταθει για αλλα 15.

Συμφωνα με την IMDb, λαμβανει 7,3/10. Θα συμφωνησω καθως πιστευω οτι κυμαινεται αναμεσα στο 7 - 7,5/10, ενω με λιγο περισσοτερο προσεγμενο μονταζ/σκηνοθεσια/πλοκη θα τα πηγαινε αρκετα καλυτερα.

Για τους φιλους της ιδεας που πραγματευεται η ταινια αλλα και για τους ενδιαφερομενους, το Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) προσφερει παρα πολλες πληροφοριες σχετικα με την μεχρι τωρα πορεια αναζητησης εξωγηινης νοημοσυνης. Για οσους θελουν να το πανε ενα βημα πιο περα, το SETI@home του πανεπιστημιου της Καλιφορνια (ΗΠΑ) σας καλει να βοηθησετε μεσω ενος freeware προγραμματος την πραγματοποιηση αυτου του στοχου.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More