English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Before the Devil Knows You're Dead (2007)

Ο τιτλος της ταινιας προερχεται απο μια Ιρλανδικη προποση: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead."


Εχοντας αναγκη απο εξτρα χρηματα, 2 αδελφια συνομωτουν για να πραξουν το τελειο, χωρις θυματα, εγκλημα. Καθολου οπλα, καθολου βια, κανενα προβλημα.. Οταν ομως ενας συνεργατης τους στο εγκλημα, αγνοει τους κανονες και περναει την διαχωριστικη γραμμη, οι πραξεις του πυροδοτουν μια σειρα απο γεγονοτα που δεν αφηνουν κανενα α-στιγματιστο...

Πρωτα απο ολα θελω να βγαλω κατι απο την μεση. Στην ταινια συμπρωταγωνιστει η εκπληκτικη, πανεμορφη, χωρις ορια σεξυ Μarisa Tomei στον ρολο της Gina Hanson. Ηδη απο την πρωτη σκηνη, το αντρικο κοινο της ταινιας μενει παραπανω απο ικανοποιημενο.

Και τωρα που ξεκαθαρισαμε αυτο, ας εστιασουμε στην ταινια καθαυτη.

Πρωταγωνιστες, ο απλα απιθανος και παντα οσκαρικος Philip Seymour Hoffman στον ρολο ενος εκ των 2 αδελφιων, Andrew 'Andy' Hanson. Μαζι του ο παρα πολυ καλος Ethan Hawke στον ρολο του Henry 'Hank' Hanson.

Πραγματικα απεναντι σε τετοιες ερμηνειες, προσπαθω να στυψω το μυαλο μου και να κατορθωσω να μετατρεψω τα αισθηματα σε λεξεις. Ειναι δυσκολο. Δεν ξερω πως τα καταφερε αλλα ο Ethan Hawke καταφερε να δειξει σοβαρα και ουσιαστικα στοιχεια υποκριτικης, φτανοντας το επιπεδο του Hoffman. Και οι δυο ερμηνειες ειναι οσκαρικες και ισως πολυ ανωτερες του εργο ως συνολο.

Το εργο δεν προκειται για μια ακομα Χολυγουντιανη παραγωγη που θελει να φλερταρει με τα ορια του "underground" και ανεξαρτητου σινεμα. Το εργο εχει περασει στην αντιθετη οχθη.

Δεν ξερω αν φταιει η ρεαλιστικη προσεγγιση της σκηνοθεσιας, η καθημερινη σκηνογραφια και φωτογραφια, οι ανθρωπινες κινησεις και σχεσεις των ηρωων ή ακομα και οι ωριμοι διαλογοι, αλλα η ταινια καλλιστα θα μπορουσε να αποτελει μερος του "Ευρωπαικου" κινηματογραφου με οτι αυτο συνεπαγεται.

Πρεπει να σταθω λιγο και στον ρολο του Charles Hanson, τον πατερα των 2 αδελφων, που υποδυεται ο υπερ του ικανοποιητικου Albert Finney.

Μια ταινια που θυμιζει αρχαιο ελληνικο δραμα. Αδελφος εναντιον αδελφου. Γιος εναντιον μητερας. Πατερας εναντιον των 2 του παιδιων.. Μια πικρη, καθημερινη, συγχρονη, πιστευτη, τραγικη ιστορια που αξιζει την προσοχη και την συγκινηση σας.

Το IMDb του αποδιδει ενα 7,7/10. Εγω προσωπικα δεν θα εβαζα τιποτα λιγοτερο απο 8,5/10.

1 scary σχόλια:

Η αγωνία κορυφώνεται στα ύψη!

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More