English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Το Docfest, όταν δεν είσαι στις σκοτεινές αίθουσες…


Μπορεί οι πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ να είναι τα μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και οι δημιουργοί τους, οι οποίοι δίνουν το «παρών» στις αίθουσες και μας μιλούν για τη δουλειά τους, όμως ολόκληρη η πόλη της Χαλκίδας αυτές τις μέρες κινείται στους ρυθμούς του ντοκιμαντέρ και του 7ου Docfest.  Έτσι,  παράλληλα με τις προβολές μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ισόγειο του Δημαρχείου στην παραλία της Χαλκίδας όπου θα βρει  την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η παλιά Χαλκίδα». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκιδέων και το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και αποτελείται από φωτογραφίες – αποτυπώματα των διαδρομών-εκθέσεων που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Χαλκίδας και που είχε επιμεληθεί ο Γιώργος Ζαφειρίου.


Προχωρώντας παραλιακώς  και ρεμβάζοντας στα τρελά νερά του Ευρίπου θα οδηγηθείτε στο Κόκκινο Σπίτι.


Εκεί, μέχρι και τις 13 Οκτ. θα βρείτε την έκθεση Κινηματογραφικών Αφισών η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου και περιλαμβάνει αφίσες για Ελληνικές ταινίες οι οποίες συμμετείχαν σε διεθνείς διοργανώσεις, γι’ αυτό και οι περισσότερες έχουν τίτλους σε ξένη γλώσσα.


Επίσης, μπορείτε να δείτε υλικό από το αρχείο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στο πλαίσιο της έκθεσης για την συμπλήρωση των 40 χρόνων της Ε.Ε.Σ και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών που συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας, καθώς επίσης και υλικό από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για τα 64 χρόνια από την ίδρυση της. Τέλος, στο Κόκκινο Σπίτι θα μπορέσετε να δείτε και την έκθεση του Θανάση Πέτρου με πορτραίτα γνωστών και αγαπημένων από ευρύ κοινό ηθοποιών, τα οποία έχουν γίνει αποκλειστικά στον υπολογιστή.


Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται και αρκετές ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις. Την περασμένη Τετάρτη ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος μίλησε στους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας για την αλλαγή που έχει φέρει η ευκολία της τεχνολογίας στην πραγματοποίηση μιας ταινίας, διαχωρίζοντας όμως τον δημιουργό από τον χρήστη ή χειριστή αυτών των τεχνολογικών μέσων. Μίλησε για τη σημασία που έχει για έναν σκηνοθέτη να έχει γνώση του τι θέλει τελικά να δημιουργήσει, τη σημασία της επιλογής των συνεργατών του και τη σημαντικότητα της «τριβής» επάνω στη σκηνοθεσία στην οποία πέραν των σπουδών, ρόλο παίζει και η παρακολούθηση πολλών ταινιών, ενώ παράλληλα μίλησε για κάποιους βασικούς όρους της σκηνοθεσίας όπως οι γωνίες λήψεις, φέροντας ποικίλα παραδείγματα.



Μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πορεία του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί και σήμερα Σάββατο στο Θέατρο Παπαδημητρίου στις 15:00 – 17:30 όπου θα προβληθούν και αποσπάσματα ταινιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Λία Παππά

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More