English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

7o Docfest: Ξεκίνησε η κινηματογραφική γιορτή της Χαλκίδας!


Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ άνοιξε την αυλαία του χτες, Τρίτη, στο Θέατρο Παπαδημητρίου της Χαλκίδας για 7η συνεχόμενη χρονιά, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, καθώς και εκπρόσωπων της Περιφέρειας και τοπικών φορέων.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ Αθανάσιος Μπουραντάς
Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Αθανάσιος Μπουραντάς καλωσόρισε στην 7η διοργάνωση τους δημιουργούς, τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων που βοηθούν στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ και τους φίλους του ντοκιμαντέρ που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και τόνισε την αδιάκοπη προσπάθεια και την αφοσίωση στο Φεστιβάλ, του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Σταύρου Ιωάννου. «Από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν είχαμε καμιά οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Ίσως αυτό τελικά, να μας έκανε και καλό, γιατί προσαρμοστήκαμε στις περιορισμένες δυνατότητές μας και δεν αντιμετωπίσαμε επώδυνες περικοπές που θα μπορούσαμε να έχουμε» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και κάλεσε όλους τους φορείς και τους πολίτες να συνεχίζουν να υποστηρίζουν εμπράκτως τη διοργάνωση και κυρίως το Δήμο Χαλκιδέων.

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβ. Χαλκίδας κ. Δ. Αναγνώστου
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας κ. Δημήτρης Αναγνώστου, μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Θανάση Ζεμπίλη ο οποίος δε μπορούσε να παραβρεθεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ λόγω της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση για να οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι της περιοχής.
Ο κ. Αναγνώστου στον εξαιρετικό του λόγο, έκανε μια αναδρομή πίσω στις πρώτες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ευχαριστώντας τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Ιωάννου καθώς και τους δημιουργούς που το έχουν στηρίξει και τονίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης αυτής είπε:
«Το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι γεγονός και πολλοί Χαλκιδείς θα γεμίσουν πάλι τις αίθουσες αλλά και τους χώρους έξω από αυτές. Έρχονται όλοι αυτοί για να θαυμάσουν μόνο τα άξια δημιουργήματα; Θαρρώ πως όχι. Έρχονται για να πάρουν λίγο φως από την ακτινοβολία των δημιουργών. Να συναισθανθούν την αύρα τους και να πάρουν κάποια στοιχεία από την επαναστατικότητά τους. Τα έχουν αυτά ανάγκη;
Νομίζω περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Διανύουμε μία περίοδο όπου η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μία μαζική κατάθλιψη. Χαρακτηρίζεται από μία μαζική έξοδο επιστημονικού προσωπικού προς το εξωτερικό, πράγμα που ο Γιανναράς το ονόμασε «αυτογενοκτονία», ενώ πρόσφατα ο καθηγητής συνταγματολογίας κ. Κασιμάτης περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε για πραξικόπημα και για πραξικοπηματίες οι οποίοι πρέπει να απομακρυνθούν. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ λοιπόν, ξεπερνά τα καλλιτεχνικά του όρια και δύναται να διαδραματίσει έναν σημαντικότατο ρόλο, όπως και πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα που τις έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία.»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Docfest κ. Σταύρος Ιωάννου
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σταύρος Ιωάννου απάντησε σχετικά με τις δυσκολίες της διοργάνωσης «νομίζω θα βρούμε τους τρόπους και τους δρόμους να πάμε στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και πάρα πέρα, κάνοντας ό,τι κάνουν και οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες. Προσαρμογή. Θα προσαρμοστούμε και θα προσπαθήσουμε με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ντοκιμαντέρ, τα ντοκιμαντέρ σήμερα γίνονται με έναν τρόπο φθηνό και γρήγορο, με τον ίδιο τρόπο θα έχουμε και ένα φεστιβάλ που δε θα έχει μεγάλο κόστος αλλά θα έχει και ένα πολύ υψηλό επίπεδο». Αναφερόμενος στην αδιάκοπη παρουσία σταθερού αριθμού ντοκιμαντέρ στην ετήσια παραγωγή, ο ίδιος, εκτός από το ότι έχει γίνει πιο εύκολη η υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ λόγω της πρόσβασης  στα τεχνικά μέσα, δίνει περισσότερο βάρος στην αλληλεγγύη των συνεργατών καθώς και «το πάθος των ανθρώπων που θέλουν να εκφραστούν και θέλουν να βρουν τρόπους να μας μιλήσουν για τις ανησυχίες τους».
Μίλησε ακόμα για τα όσα θα έχει ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό του φεστιβάλ και παρουσίασε τα μέλη των κριτικών επιτροπών του διαγωνιστικού τμήματος.


Η βράβευση του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου


Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σολδάτος
Η Τελετή Έναρξης του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ήταν αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος και βραβεύτηκε για την συνολική προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και για τη στήριξή του στο Φεστιβάλ τα επτά χρόνια της διοργάνωσης του. Στην τιμητική εκδήλωση για τον σκηνοθέτη ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος προσπάθησε μέσα από μία μακροσκελή – όσο και η φιλμογραφία του τιμώμενου – αναδρομή στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, από «Τα χρώματα της Ίριδας» μέχρι και την «Λιμουζίνα» που βγαίνει σε λίγο καιρό τους κινηματογράφους, να σκιαγραφήσει τον δημιουργό έτσι όπως εκείνος τον είδε μέσα από τις ταινίες του.

Ο κριτικός κινηματογράφου κ. Γιάννης Μπακογιαννόπουλος
Στη συνέχεια, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος έλαβε το λόγο σημειώνοντας πως «ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ένα υπέροχο παράδοξο, ένας απόλυτα πρωτότυπος, διαφορετικός καλλιτέχνης, αντιφατικός, χιουμορίστας, παιγνιώδης, ευφάνταστος». Ενώ, για τη δική τους προσωπική εμπειρία και εμπιστοσύνη στην σκηνοθετική του ματιά μίλησαν ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε τις ταινίες του Παναγιωτόπουλου ως «κωμωδίες μυστηρίου».

Ο σκηνοθέτης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Σταύρο Ιωάννου σχολίασε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ τα καλά, «υπερβολικά» κατ’ εκείνον, λόγια των παρευρισκόμενων και προλόγισε την ταινία του «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» λέγοντας πως εκείνο που τον ερέθισε περισσότερο στο να κάνει αυτή την ταινία ήταν πως όλοι του έλεγαν πως δε γίνεται.



Ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Τα οπωροφόρα της Αθήνας" την οποία ο σκηνοθέτης διάλεξε για να αφιερώσει, όπως και τη βραδιά ολόκληρη, στον αγαπημένο του φίλο Λευτέρη Βογιατζή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο.
Της Λίας Παππά

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More