English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Samsara Blues Experiment @ Eightball (16 Φεβ.) [review]

Samsara Blues Experiment @ Eightball, Thessaloniki
16 Φεβ. 2013


Σάββατο βράδυ, πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, πολλά μέρη να βρεθεί. Για μας όμως αυτό το βράδυ είχε εδώ και καιρό συγκεκριμένο σκοπό.
Ένα χρόνο μετά την παρθενική τους εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη οι γερμανοί Samsara Blues Experiment επιστρέφουν στη χώρα μας και μετά από δύο συναυλίες σε Αθήνα και Λάρισα έρχονται για ένα δυνατό κλείσιμο στη πόλη μας. Για όσους είχαν παρακολουθήσει τις περσινές εμφανίσεις τους ήταν ένα γεγονός που δεν αφήνεις να σε προσπεράσει.


Την συναυλία θα άνοιγαν δύο δικά μας συγκροτήματα, οι 45rats και οι This is Nowhere. Δύο μήνες πριν παρακολούθησα για πρώτη φορά τους 45rats όταν και άνοιξαν την συναυλία των Baby Woodrose. Τότε μας είχαν φτιάξει το κέφι και το ίδιο κατάφεραν και αυτή τη φορά με την διαφορά ότι ήταν ακόμα καλύτεροι, πολύ πιο άνετοι στη σκηνή και περισσότερο δραστήριοι. Η μουσική τους κινείται στο χώρο του instrumental stoner rock με φανερές αναφορές στους Karma to Burn και Atomic Bitchwax. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο jam-αρισμα γύρω από το children of the grave των Black Sabbath. Μία επιστροφή στις ρίζες είναι πάντα καλοδεχούμενη.


Αμέσως μετά τους 45rats είναι σειρά των This is Nowhere να μας διασκεδάσουν. Τι συγκρότημα… Έχουμε συχνά τη χαρά να τους δούμε ζωντανά εδώ στη Θεσσαλονίκη αλλά η κάθε φόρα αξίζει. Έχουν ήδη κάνει όνομα στο χώρο τους, έχουν το πιστό κοινό τους και γιατί να ήταν διαφορετικά τη στιγμή που κάθε τους εμφάνιση σε αφήνει άφωνο. Ο ήχος τους είναι αρκετά ατμοσφαιρικός, με περάσματα από blues, stoner και εξαιρετικά συμπαγής με την καλή έννοια φυσικά. Η επίδοση τους επί σκηνής είναι πολύ πάνω του ικανοποιητικού και το δέσιμο των μελών του συγκροτήματος αξιοζήλευτο ακόμα και για φτασμένες μπάντες. Μόνη μου μικρή ένσταση είναι η προσέγγιση της μουσικής τους ως σύνολο. Την προηγούμενη φορά που τους είδα (support στους 1000mods) είχαν μια πιο κινηματογραφική χροιά, σαν όλα τα κομμάτια τους να αποτελούσαν ένα ενιαίο κομμάτι. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως αυτή τους η εμφάνιση δεν ήταν καλή, απλά πιστεύω πως η προηγούμενη τους βγήκε κάπως καλύτερα. Ανυπομονώ για τις επόμενες εμφανίσεις τους καθώς είναι από αυτά τα συγκροτήματα που συνεχώς βελτιώνονται.


Μετά λοιπόν από δύο πολύ καλές εμφανίσεις και την ακατάσχετη μπυροποσία που επικρατούσε καθ’όλη τη διάρκεια της βραδιάς έφτασε η στιγμή που ανέβηκαν στη σκηνή οι Samsara Blues Experiment (SBE). Μετά από δύο δίσκους, ένα ep και με καινούρια ακόμα ακυκλοφόρητα κομμάτια οι SBE είναι ένα συγκρότημα με άφθονο υλικό να μας παρουσιάσει. Αν σε κάποιον φαίνεται λίγο ό,τι έχουν βγάλει ας το ξανασκεφτεί καθώς ο μέσος όρος διάρκειας των κομματιών τους κυμαίνεται μεταξύ 10-15 λεπτών. Με συνολική διάρκεια που άγγιζε (ίσως και να ξεπέρασε) τις δύο ώρες και με εμφανώς ευχάριστη διάθεση οι SBE ξεδίπλωσαν την μαεστρία τους τιμώντας ολόκληρη την μέχρι τώρα πορεία τους.
Ξεκίνησαν με το personal favorite “Singata Mystic Queen” από τον πρώτο τους δίσκο Long Distance Trip και η ψυχεδέλεια γέμισε τον χώρο. Ένα ατελείωτο jam-αρισμα, αυτό είναι η μουσική των SBE είτε παίζουν τα πιο ταξιδιάρικα κομμάτια τους είτα τα πιο πορωτικά, έχουν ένα τρόπο να σε κάνουν να χάνεσαι μέσα στη μουσική τους. Οι κιθάρες στο προσκήνιο να φλυαρούν και να χτίζουν τοπία και εικόνες ή απλά να σε χτυπάνε αλύπητα με κάποια από τα καλύτερα stoner/doom riffs που υπάρχουν εκεί έξω. Οι blues πινελιές που χαρακτηρίζουν τη μουσική τους, να δίνουν και να παίρνουν ασταμάτητα και τα εφέ της κιθάρας να γεμίζουν τον ήχο με ψυχεδελικά ξεσπάσματα (ή μήπως τα πιο «νορμάλ» σημεία ήταν αυτά που ξεπετάγονταν;). Τα φωνητικά επιβλητικά και το ρυθμικό μέρος να στηρίζει δυνατά τις περιηγήσεις των γερμανών.
Μερικά από τα κομμάτια του πρώτου δίσκου τους που ακούσαμε ήταν τα: Singata Mystic Queen, Center of the Sun, For the Lost Souls, ενώ από το δεύτερο δίσκο τους: Flipside Apocalyspe, Into the Black, Outside Insight Blues. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το Midnight Boogie από το ep, ένα κομμάτι που αρχικά φέρει την πινελιά των UFO αλλά στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο jam όπως συνηθίζουν οι SBE. Μια μικρή αναφορά να γίνει στα φρέσκα κομμάτια των SBE, νομίζω μας περιμένει ένας εκπληκτικός δίσκος, όταν αυτός κυκλοφορήσει. Έχουν τους γνώριμους ήχους των SBE και νομίζω είναι ακόμα πιο πορωτικά. Έκλεισαν τη συναυλία τους ανανεώνοντας το ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό για τον επόμενο χρόνο.

Κρίνοντας από την προσέλευση (πρέπει να είχαν περισσότερο κόσμο από πέρσι) νομίζω πως το ελληνικό κοινό τους αγαπάει και το έδειξε το Σάββατο.
Σίγουρα θα μας τιμήσουν και στο μέλλον, οπότε μην τους χάσετε, θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.


Αλέξης Αιμονιώτης

Πηγή φωτογραφιών: last.fm, theobelisk.net

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More