English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Απαλλαγή από το χαράτσι μέσω αποστολής SMS (προθεσμία μέχρι αύριο 2 Οκτ.)


Εξαίρεση από το χαράτσι; Στείλε sms στο 54160!


Με sms από κινητό στον πενταψήφιο αριθμό 54160 και εντός της ασφυκτικής προθεσμίας τριών ημερών -μέχρι την Κυριακή- θα αιτηθούν το δικαίωμα απαλλαγής ή του μειωμένου ειδικού τέλους ακινήτων οι άνεργοι, ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου οι τρεις συγκεκριμένες ομάδες πολιτών καλούνται να αποστείλουν μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στο 54160 αναγράφοντας «3» στοιχεία, διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα:

1 Τη λέξη ΕΤΑ, δηλαδή το αρκτικόλεξο για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
2 Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους.
3 Τον αριθμό της ηλεκτρικής παροχής.

Το μήνυμα, κόστους 0,1107 ευρώ (με ΦΠΑ 23%), πρέπει να αποσταλεί εντός 3 ημερών, που τρέχουν από σήμερα και μέχρι την προσεχή Κυριακή 2 Οκτωβρίου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία θα επεξεργαστεί τα στοιχεία και θα απαντήσει σε όλες τις αιτήσεις με γραπτό μήνυμα, είτε γίνει δεκτό είτε απορριφθεί το αίτημα. Κατόπιν θα παραδώσει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές για να τους γνωστοποιήσει όσους απαλλάσσονται ή δικαιούνται μειωμένο τέλος.
Λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας των 3 ημερών αρκετοί δικαιούχοι μπορεί να μην προλάβουν ή να μην πάρουν καν είδηση ότι πρέπει να στείλουν το μήνυμα, ενώ ορισμένοι μπορεί να μην έχουν ούτε καν κινητό.

Αν ο δικαιούχος δεν στείλει sms, τότε θα πληρώσει την πρώτη δόση του ενιαίου τέλους ακινήτων. Ακόμα κι αν εξαιρείται της καταβολής του. Του δίνεται, όμως, δεύτερη ευκαιρία να αποστείλει εκπρόθεσμα sms μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κι εφόσον η αίτησή του γίνει αποδεκτή θα ληφθεί υπόψη στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδώσει η ΔΕΗ. Τυχόν επιπλέον ποσό που θα έχει καταβληθεί για το τέλος θα συμψηφιστεί στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο τραπεζικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, απαλλαγή ή μειωμένο τέλος δικαιούνται:
Οι δικαιούχοι
* Το μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάλλεται σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ολικώς τυφλούς και πρόσωπα με κινητική αναπηρία άνω του 80%.
* Απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερόμενης εργασίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων ή τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άνεργοι που επιδοτήθηκαν λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες από τους 12 που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαλλαγή ισχύει εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2010, για το τέλος που πληρώνουμε φέτος, είναι μέχρι 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
**Τόσο το μειωμένο τέλος όσο και η απαλλαγή για τους ανέργους ισχύουν υπό τρεις προϋποθέσεις: η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου βάσει της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων του 2008 να είναι μέχρι 150.000 ευρώ, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο, βρίσκεται σε ζώνη με τιμή μέχρι 3.000 ευρώ και η επιφάνεια της κατοικίας να είναι μέχρι 120 τ.μ. με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ.

πηγή κειμένου και γραφήματος: enet.gr (Ελένη Κωσταρέλου)

Απαλλαγή από το χαράτσι με € 0,1107

Στείλτε μήνυμα στο 54160 έως τις 2 Οκτωβρίου για να γλιτώσετε το ειδικό τέλος ακινήτων, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε ανέργους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή καταβολή μειωμένου τέλους.
Το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε τελικά, αντί για την υποβολή κλασικών αιτήσεων εξαίρεσης, να ζητήσει από τους φορολογούμενους να στείλουν SMS στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δίνοντας περιθώριο μόλις τριών ημερών για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην είσπραξη των εσόδων από το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Ετσι, όσοι δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένο τέλος πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους, αφήνοντας ανάμεσα στον ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής ένα κενό.
Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει επίσης με μήνυμα είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί.
Οι φορολογούμενοι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο μετά. Η ΓΓΠΣ θα είναι αυτή που θα παραδώσει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές με όσους εξαιρούνται.

ΕΑΝ ΔΕΝ προλαβουν. Αν δεν σταλεί γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων κανονικά. Εφόσον στείλει μήνυμα έως τις 30 Νοεμβρίου και το αίτημα εξαίρεσης γίνει αποδεκτό, θα μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει συμψηφισμό με τη δόση που θα έχει ήδη καταβάλει. Το κόστος του μηνύματος είναι 0,1107 ευρώ.
Σύμφωνα με την τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων που έχει ψηφιστεί, τη μίνιμουμ χρέωση 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό δικαιούνται πολύτεκνοι με περσινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες άνω του 80%, εφόσον η αναπηρία αφορά είτε τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου είτε πρόσωπα που τον βαρύνουν φορολογικά.
Πλήρη απαλλαγή από το τέλος ακινήτων δικαιούνται μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι άνεργοι εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).
Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν:
1. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο
2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ
3. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

πηγή κειμένου & φωτογραφίας: tanea.gr (Έλενα Λάσκαρη)

σ.σ. Παραθέτονται 2 πηγές από 2 διαφορετικές εφημερίδες για ευνόητους λόγους. Τα σχόλια δικά σας..

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More