English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Jane's Addiction - The Great Escape Artist (Capitol Records 2011)


Οι Jane's Addiction επέστρεψαν στο δισκογραφικό στερέωμα μετά από σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία και καθώς φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια αναμονής κάθε άλλο παρά άσχημα αποτελέσματα είχαν.Με τρία original μέλη στην σύνθεση τους (Perry Farrell, Dave Navarro και Stephen Perkins) και με την προσθήκη του μπασίστα Eric Avery,επέστρεψαν με ένα άλμπουμ που, πέρα από κάθε αναμονή, είναι μέχρι στιγμής η πιο ευχάριστη έκπληξη της φετινής δισκογραφικής χρονιάς.

Και πως να μην εκπλαγείς όταν το άλμπουμ ξεκινά με ένα πραγματικό δυναμίτη που ακούει στο όνομα "Words Right Out of My Mouth". Εξαιρετική σύνθεση,με έναν Dave Navarro σε πολύ μεγάλα κέφια και το αποτέλεσμα ένα τραγούδι αντάξιο της φήμης τους.Το "Underground" που ακολουθεί σε αρπάζει κυριολεκτικά από τα μούτρα. Το απίστευτο μπάσο στην εισαγωγή του χτυπάει βαθιά μέσα σου και σε αφήνει κυριολεκτικά έρμαιο στις διαθέσεις της μπάντας που δεν μοιάζουν ικανές να κοπάσουν.

Κι αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό καθώς τα δύο singles που ακολουθούν,τα "End to the Lies" και "Irresistible Force" έρχονται να σε αποτελειώσουν.Ανάμεσα τους παρεμβάλλεται το μελωδικό και ελαφρώς πιο υποτονικό "Curiosity Kills" το οποίο είναι η ήρεμη δύναμη,δίχως να στερείται μουσικής αξίας και ποιότητας.

Από αυτό το σημείο και μετά περνάμε σε πιο "τεχνικές" συνθέσεις.Τα "I'll Hit you Back" και "Twisted Tales" αφήνουν χώρο για να παρουσιαστεί όλο το συνθετικό ταλέντο των Jane's Addiction. Συνθέσεις περίπλοκες,γεμάτες ουσία και ποιότητα όμως,που καθιστούν τα συγκεκριμένα τραγούδια πραγματικά διαμάντια που κοσμούν το συγκεκριμένο άλμπουμ και θυμίζουν αρκετά το ιδιαίτερα ένδοξο παρελθόν τους.
Το "Ultimate Reason" εντυπωσιάζει με τον πιο funk ρυθμό του (κυρίως λόγω της μπασογραμμής του) και σε παρασύρει σε μια πιο trippie διάθεση που διόλου δεν μοιάζει ικανή να σε δυσαρεστήσει.
Οι δύο τελευταίες στροφές του άλμπουμ,δηλαδή το "Splash a Little Water on it" και το "Broken People" είναι δύο τραγούδια με σαφή ραδιοφωνικό και εμπορικό προσανατολισμό. Ήπια σαν μελωδίες με αρκετά funk metal (όσο κι αν αυτό ακούγεται σαν νεολογισμός) στοιχεία,καταφέρνουν να κερδίσουν τον ακροατή και ουσιαστικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους.

Στα τεχνικά στοιχεία του άλμπουμ,ο παραγωγός  Rich Costey παίρνει 100% τα εύσημα για την εξαιρετική παραγωγή του στο The Great Escape Artist.Έδωσε με τη δουλειά του μια ξεχωριστή πνοή ζωής σε κάθε τραγούδι και δημιούργησε ένα σύνολο αντάξιο του ονόματος της μπάντας.

Τα σχεδόν δέκα χρόνια απουσίας ίσως φαντάζουν πολλά για μια μπάντα σαν τους Jane's Addiction,αποδείχτηκε όμως πως κάθε άλλο παρά ανασταλτικά λειτούργησαν στην ποιότητα αυτού του σχήματος.
Οι Jane's Addiction βροντοφωνάζουν παρών σε ένα άλμπουμ που είναι το κορυφαίο στο είδος του για την φετινή χρονιά και χωρίς υπερβολή ίσως να είναι ότι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 20 χρόνια!

1 scary σχόλια:

ο Eric Avery ειναι original μελος επαιξε στα 2 πρωτα αλμπουμ....και ηταν στο reunion που τους ειδαμε και στην ελλαδα, δεν βρισκετε πλεον στην μπαντα...για μπασσιστα εχουν τον Chris Chaney που ηταν και στο Strays καποια σημεια τα επαιξε ο Dave Sitek απο tv on the radio....αυτα...

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More