English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

L'Ιllusionniste (2010)

Η πολυαναμενόμενη ταινία του Sylvain Chomet

Μια Γαλλοβρετανική παραγωγή  που βασίστηκε σ' ένα ανέκδοτο σενάριο του Γάλλου μίμου, ηθοποιού και σκηνοθέτη Jacques Tati. Ο Tατί έγραψε την ιστορία με την βοήθεια του συνεργάτη του Henri Marquet, το 1956, υπό μορφήν προσωπικού γράμματος προς την αποξενωμένη, μεγαλύτερη κόρη του Helga Marie-Jeanne Schiel. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι μια απεικόνιση του ίδιο του Tατί, σε κινούμενο σχέδιο του καρτουνίστα Laurent Kircher. Η ιστορία πλάθεται γύρω από έναν βιοπαλαιστή Ταχυδακτυλουργό που, επισκεπτόμενος μια απομονωμένη κοινότητα, συναντά μια νεαρή γυναίκα πεπεισμένη πως είναι αληθινή μάγισσα. Σε μια ανάγνωση στο London Film School, το 2006, ο Σομέ παρουσίασε το σενάριο ως την ιστορία «που έγραψε ο μεγάλος Γάλλος κωμικός Ζακ Τατί, σκοπεύοντας να το γυρίσει σε ταινία ζωντανής δράσης μαζί με την κόρη του», δίνοντας την εντύπωση πως  πηγή έμπνευσης για τον Τατί υπήρξε η Σοφί και όχι Χέλγκα. Το κείμενο έφθασε στα χέρια του σκηνοθέτη μέσω των εντεταλμένων των Τατί, Jerome Deschamps και Macha Makeieff, μετά την πρεμιέρα του Les Triplettes de Belleville, στο Φεστιβάλ των Κάννων, το 2003. Κατά τον Σομέ, η μικρότερη κόρη του Τατί, Sophie Tatischeff, είχε συλλάβει την ιδέα της animation εκδοχής της ιστορίας όταν ο ίδιος είχε ζητήσει την άδεια από την οικογένεια για να χρησιμοποιήσει υλικό από την ταινία Jour de fête (1949), καθώς δεν επιθυμούσε να δει έναν ηθοποιό να ζωντανεύει τον πατέρα της. Η Σοφί πέθανε δυο χρόνια πριν από την πρεμιέρα του Τρίο της Μπελβίλ (Les Triplettes de Belleville ).


Η παραγωγή
Η ταινία φτιάχτηκε στο Εδιμβούργο στο στούντιο παραγωγής του Σομέ, το Django Films, από πολυεθνική ομάδα καλλιτεχνών και κόστισε περίπου δέκα εκατομμύρια στερλίνες. Το 5% της παραγωγής υλοποιήθηκε στην Νότια Κορέα. Ο αριθμός των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην δημιουργική ομάδα διαφέρει από δημοσίευμα σε δημοσίευμα. Κατά την Scotland Herald την αποτελούσαν 180 δημιουργικοί, από τους οποίους οι 80 είχαν εργαστεί και για το Τρίο της Μπελβίλ. Η Scotsman ισχυρίστηκε ότι ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε 300 άτομα, εκ των οποίων οι 80 ήταν καρτουνίστες.

Τα πρώτα δείγματα της ταινίας παρουσιάστηκαν το 2008 στο Φεστιβάλ των Καννών. Τον Ιανουάριο του 2010 ανακοινώθηκε ότι η πρεμιέρα θα γίνει στην Berlinale, την 16η Ιανουαρίου. Μια επίσημη προβολή πραγματοποιήθηκε ήδη στο 34ο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Aνεσί (7-12 Ιουνίου), αποσπώντας κολακευτικές κριτικές, ενώ στις 16 Ιουνίου το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου άνοιξε τις πύλες του με την ταινία. Την διανομή για την Γαλλία και την Αγγλία έχει αναλάβει η Path Pictures, ενώ αντίστοιχες συμφωνίες έχουν κλειστεί για την Ιαπωνία (Klockworx), την Ιταλία (Cinema 11), τις ΗΠΑ ((Sony Pictures Classics), την Μέση Ανατολή (Phars Film) και την Ρωσία, όπου και παίχτηκε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας που δόθηκε στην κυκλοφορία, στις 13 Μαϊου του 2010. Για την Ελληνική αγορά τα δικιαώματα της ταινίας εξασφάλισε για το Φθινώπορο του 2010 η εταιρεία Νutopia.

Eταιρεία Παραγωγής: Django Films Illusionist
Σκηνοθεσία: Chilvain Chomet
Σενάριο: Chilvain Chomet, Jacques Tati
Δίάρκεια: 90'

Το Γαλλικό Τρέιλερ

Αποσπάσματα

Περισσότερες φωτογραφίες

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More