English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Nvidia vs νόμος του Moore: 1-0 (?)

Σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Forbes, ο αντιπρόεδρος της Nvidia Bill Dally, εξήγησε ότι ο νόμος του Moore είναι “νεκρός” καθώς όπως υποστηρίζει το μέλλον των υπολογιστών βρίσκεται στην παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Ο νόμος του Moore, προβλέπει διπλασιασμό της χωρητικότητας των τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή κάθε δύο χρόνια.
Ο Dally αναφέρει ότι οι λύσεις με πολλούς πυρήνες που λειτουργούν σειριακά, είναι αναποτελεσματικές και τις παρομοίωσε σαν “μια προσπάθεια να τοποθετηθούν φτερά αεροπλάνου σε ένα τραίνο”. Δίνει έμφαση στα συστήματα παράλληλης επεξεργασίας (parallel computing) τα οποία χαρακτηρίζει ως τα πλέον αποδοτικά σε επιδόσεις αλλά και ελάχιστα ενεργοβόρα.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματός του, o Dally τονίζει την αναγκαιότητα αντικατάστασης της σειριακής φιλοσοφίας στα πολυπύρηνα συστήματα με την παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Έτσι, η συνεργασία πολλών πυρήνων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος συνεπάγεται μεγαλύτερη αύξηση της αποδότηκότητας και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Τέλος, ενώ η παράλληλη επεξεργασία δεδομένων μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της πληροφορικής, η μετάβαση από τη σειριακή λογική είναι αρκετά δύσκολη, αν και τελευταία ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε αυτή. Να σημειωθεί, ότι η Nvidia έχει αναπτύξει τη δικιά της αρχιτεκτονική παράλληλης επεξεργασίας στις κάρτες γραφικών που κατασκευάζει με την ονομασία CUDA.

Πηγή κειμένου: insomnia.gr

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More