English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Blazblue: Calamity Trigger (Xbox 360, PS3)

Πλατφόρμα: PS3, Xbox 360

Έκδοση: Aksys Games
Ανάπτυξη: Arc System Works
Είδος: 1 on 1 beat 'em up
Παίκτες: 1, 2 - υποστηρίζει online
Επίσημο Site: Aksys Games Blazblue Page
Βαθμολογια: 9.5/10

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, το Blazblue: Calamity Trigger (προφέρεται "blaze blue") έφτασε επιτέλους στα ράφια των μαγαζιών της γηραιάς ηπείρου. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο 1 on 1 beat 'em up της Arc System Works, του developer της επιτυχημένης σειράς παιχνιδιών Guilty Gear. Ο λόγος της δραματικής καθυστέρησης ήταν ο ίδιος που παλιότερα έπληξε και το ίδιο το Guilty Gear, δηλαδή μια οικτρή διαχείρηση της διανομής του παιχνιδιού.. Κάποιοι θα σας έλεγαν ότι δεν αξίζει καν να σκεφτείτε να αγοράσετε το Blazblue: Calamity Trigger, ειδικά τώρα που το sequel του, Continuum Shift, βρίσκεται ήδη στα arcades (και το ripp του κυκλοφορεί στο διαδίκτυο) και προβλέπεται να κυκλοφορήσει στις κονσόλες μέχρι το τέλος του 2010. Άλλοι, όπως ο υπογραφών, θα σας έλεγαν ότι ένα προϊόν της ποιότητας του Blazblue: Calamity Trigger, όσο κι αν αργήσει, θα προκαλέσει το ίδιο συναρπαστικά συναισθήματα. Και κάθε fan του είδους που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να το προσθέσει στη συλλογή του..


Τη χρονιά που το Street Fighter, φτάνοντας στο νούμερο IV, αποφάσισε να ξεφύγει από το 2D που το καθιέρωσε, και να περάσει, με απόλυτη επιτυχία, στο "2,5D" - 3D μοντέλα που κινούνται σε δύο διαστάσεις - η Arc System Works αποφάσισε να δώσει μια τελείως διαφορετική ερμηνεία του high definition, με λεπτομερέστατους, ζωγραφισμένους στο χέρι χαρακτήρες σε συνδυασμό με εντυπωσιακότατα, πλήρως τρισδιάστατα backgrounds. Η δράση εξελίσεται με ταχείς ρυθμούς σε 2 διαστάσεις και η οθόνη γεμίζει με ένα cocktail χρωμάτων και εφφέ σε συνδυασμό με την εκτέλεση των ειδικών κινήσεων των χαρακτήρων. Το στυλ είναι φανερά εμπνευσμένο από τα γιαπωνέζικα anime και ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία των χαρακτηριστικών τους, με περίεργα κουρέματα, τεράστια σπαθιά, και χαρακτήρες που καλύπτουν ένα φάσμα από εκλεπτισμένα vampires και cyborgs εκτός ελέγχου, μέχρι ημίθεους και εκκεντρικούς ninja..


Το soundtrack του παιχνιδίου απαρτίζεται από μελωδίες που συνδυάζουν ηλεκτρικές κιθάρες και πλήκτρα, προσφέροντας την απαραίητη ένταση στις μάχες. Το παιχνίδι επίσης δίνει την επιλογή μεταξύ ενός πολύ καλού ιαπωνικού voice-acting κι ενός, παραδοσιακά, πιο "νερωμένου" αγγλικού.

Ο χειρισμός του Blazblue θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερος και ίσως κάπως πιο απαιτητικός από το μέσο 1 on 1 beat 'em up. Όπως και στα Guilty Gear, οι παίκτες θα συναντήσουν την ιδιομορφία των double jumps και των εναέριων dashes, καθώς και μια τεράστια ποικιλία "απλών" κινήσεων, αλλά και ειδικών για κάθε χαρακτήρα. Το παιχνίδι βασίζεται σε 3 κουμπιά επίθεσης και 1 κουμπί "distortion", το οποίο εκτελεί μια κίνηση "ενέργειας", διαφορετική για κάθε χαρακτήρα. Ο προτεινόμενος τρόπος για να παίξει κανείς είναι, παραδοσιακά, ένα arcade stick, αλλά αν κάποιος προτιμήσει να μείνει πιστός στο gamepad θα βρεθεί μπροστά στην ευχάριστη έκπληξη του ότι μπορεί να εκτελέσει αυτόματα τις τέσσερις ειδικές κινήσεις, χωρίς να χρειαστεί να κάνει τον απαραίτητο συνδυασμό κίνησης του σταυρού και πλήκτρων, απλά κινώντας το δεξί analog του gamepad (κατά την προεπιλεγμένη ρύθμιση) προς τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, κάτι που φυσικά δε θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί "κλεψιά"..


Πέρα από το κλασσικό Arcade mode, που βάζει τον παίκτη εναντίων δέκα χαρακτήρων, και το Versus mode που δίνει τη δυνατότητα για ατελείωτες ώρες μάχης με φίλους στο σπίτι, το παιχνίδι προσφέρει το Score Attack mode, στο οποίο ο παίκτης δεν προσπαθεί απλά να κερδίσει μα και να σημειώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων και το καθιερωμένο και στην προκειμένη περίπτωση πολύ καλά οργανωμένο, Network Play mode, που εκτός άλλων, δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να σώσει και να δει αργότερα τα replay από τις μάχες του. Για τελευταίο, λόγω της ανάγκης να σχολιαστεί περισσότερο, μένει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του παιχνιδιού, το Story Mode: Τα 1 on 1 beat 'em ups δεν είχαν ποτέ παράδοση λεπτομερών και ουσιαστικών σεναρίων, μα οι δημιουργοί του Blazblue έθεσαν νέα standards με τη δημιουργία τους. Μετά από μια εισαγωγή που γεμίζει μυστήριο, ο παίκτης καλείται να επιλέξει μεταξύ 10 εκ των 12 χαρακτήρων και να παίξει μια σύντομη "ιστορία" η οποία είναι ένα mix από μάχες, συνομιλίες με άλλους χαρακτήρες και ακόμα και μια δόση RPG, μιας και επιλογές του παίκτη σε μερικά σημεία επηρεάζουν την πορεία της ιστορίας του χαρακτήρα του. Μιας ιστορίας που περιπλέκεται με ιδιαίτερο και συγκεκριμένο τρόπο με αυτές όλων των άλλων πρωταγωνιστών και που, με τη συμμετοχή μερικών non-playable χαρακτήρων, σχηματίζει έναν σεναριακό ιστό, που φανερώνεται εξ ολοκλήρου μόνο όταν ο παίκτης εκπληρώσει όλες τις ιστορίες. Το συγκεκριμένο mode από μόνο του μπορεί να προσφέρει άπειρες ώρες απασχόλησης ακόμα και στον πιο απαιτητικό single player.. Aνάμεσα στις επιλογές βρίσκεται και το "κλασσικό" Gallery Mode στο οποίο ο παίκτης μπορεί να δει, αφού ξεκλειδώσει, εικόνες, μουσικές και βίντεο από το παιχνίδι.


Σε πολλές συγκρίσεις της περσινής χρονιάς μεταξύ 1 on 1 beat 'em ups, το Blazblue έφτασε με ελάχιστη διαφορά δεύτερο ή και ξεπέρασε το σαφώς πιο γνωστό και πολυδιαφημισμένο (καθώς και πολύ καλύτερα διανεμημένο) Street Fighter IV, κι αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο που λέει πάρα πολλά. Παραδοσιακοί λάτρεις του είδους ξέρουν ήδη ποια είναι η υφή του παιχνιδιού, από τα παλαιότερα Guilty Gear, κι είναι πολύ πιθανόν να διαβάζουν αυτό το άρθρο ενώ έκαναν την κίνηση να παραγγείλουν το παιχνίδι σε import εδώ και σχεδόν ένα χρόνο (τουλάχιστον οι χρήστες PS3 στο οποίο η αμερικανική έκδοση του Blazblue είναι region-free). Νέοι παίκτες του "χώρου" που ψάχνουν ένα 1 on 1 beat 'em up που να τους διασκεδάσει, να τους συναρπάσει, να τους "παιδέψει" και να τους κρατήσει κολλημένους στις οθόνες τους για πολύ καιρό (τουλάχιστον μέχρι να φτάσει το sequel, Continuum Shift) μπορούν άφοβα να κάνουν την κίνηση και να προσθέσουν στη συλλογή τους το Blazblue: Calamity Trigger. Το αξίζει πέρα από κάθε αμφιβολία..

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More