English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Sherlock Holmes (2009)

Τίτλος: Sherlock Holmes
Κατηγορία: Έγκλημα, δράμα, θρίλερ
Σκηνοθέτης: Guy Ritchie
Σενάριο: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham
Πρωταγωνιστές: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Kelly Reilly
Διάρκεια: 128'
Εταιρία παραγωγής: Warner Bros Pictures
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 7 (7,7)

Με λίγα λόγια
O ντετέκτιβ Sherlock Holmes με τον πιστό του βοηθό Watson εμπλέκονται σε μία μάχη εξυπνάδας και κινδύνου με τον μοχθηρό Λόρδο Blackwood, ο οποίος απειλεί ολόκληρη την Αγγλία με το σκοτεινό του σχέδιο.


Άχρηστες πληροφορίες
Εδώ και 20 χρόνια, είναι η πρώτη ταινία με ήρωα τον Sherlock Holmes η οποία παίζεται στους κινηματογράφους των ΗΠΑ ύστερα από την "Without a Clue" (1988) με τον Michael Caine.
Η σκηνογραφία του σπιτιού του Sherlock Holmes είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι του Sirius Black στο "Harry Potter and the Order of the Phoenix" (2007).
Η ατάκα που ο Watson λέει στον Holmes, "Το γνωρίζεις ότι αυτό που πίνεις χρησιμοποιείται για εγχείρηση οφθαλμών!", είναι μία αδιευκρίνιστη αναφορά στην χρήση κοκαΐνης που έκανε ο Holmes.
Τα τέσσερα σύμβολα που αναφέρονται στην ταινία, ο Άνθρωπος, το Λιοντάρι, το Βόδι και ο Αετός, αποδίδονται στους τέσσερις Ευαγγελιστές της Βίβλου: Ματθαίος (Άνθρωπος), Μάρκος (Λιοντάρι), Λουκάς (Βόδι) και Ιωάννης (Αετός).

Σκηνοθεσία
Πάνω που αναρωτιόμασταν τι θα απογίνει με την περίπτωση του καθώς τελευταία καλή ταινία που παρέδωσε ήταν το Snatch (2000) πριν σχεδόν μία δεκαετία, ο Guy Ritchie επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, αρχικά με το πολύ καλό RocknRolla (2008) και βεβαίως με την παρούσα που ακολούθησε. Ακολουθώντας την μόδα του Χόλυγουντ να δίνει πνοή σε ξεχασμένους ήρωες, είτε χαρακτήρες βιβλίων είτε κόμικ, ο Ritchie τολμά και παρουσιάζει έναν όχι και τόσο political correct Χολμς, έναν Χολμς πολύ κοντά στα γραπτά του sir Arthur Conan Doyle χωρίς βεβαίως να λείπουν οι απαραίτητες υπερβολές - προσταγές των καιρών μας. Η σκηνοθεσία είναι γοργή και στα σημεία που είναι εν δυνάμει μπερδεμένη μία σκηνή, ο Ritchie μπαίνει στον κόπο και αναλύει την παραμικρή λεπτομέρεια με αφηγηματικό τρόπο (βλέπε ανάλυση Χόλμς πριν την ανταπόδωση των χτυπημάτων στο μποξ κτλ), γεγονός που ίσως κουράσει τους θεατές έχοντες διπύρηνους επεξεργαστές κρυμμένους στο κεφάλι. Οι διάλογοι είναι κωμικοί, γρήγοροι και αρκετές φορές δεν θα ακολουθήσουν το μυστήριο που κρύβεται στο σενάριο. Η φωτογραφία είναι αλάνθαστη και καλοδουλεμένη χαρίζοντας μας αρκετά σκοτεινά σκηνικά ενώ η μουσική επένδυση ακολούθει την δράση οπού χρειαστεί είτε μεγεθύνοντας την αγωνία είτε ηρεμώντας τα νευρά.
Ερμηνείες
Το κακό πρόβατο του Χόλυγουντ έχει πάρει πολύ σοβαρά την επιστροφή του. Ο Robert Downey Jr, λίγους μήνες πριν τον δούμε ως Iron Man και πάλι, περπάτα σε γνώριμα μονοπάτια. Ο αλκοολικός Holmes με πειραματισμούς κοκαΐνης και αναλγητικών δεν θα κουράσει καθόλου τον ηθοποιό ο οποίος θα δώσει τα ρέστα του σε μία καταπληκτική ερμηνεία και εμφάνιση. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε, με μεγάλες δόσεις σιγουριάς, ότι ο Downey κρατάει την ταινία μόνος του και την πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά από την εγκλωβισμένη, σε αρκετά σημεία, σκηνοθεσία του Ritchie.
Σύμμαχος και πιστός σύντροφος του Holmes, ήταν και είναι ο γιατρός Watson ο οποίος ερμηνεύεται από τον Jude Law. Κάθε καλή αμερικανική ταινία έχει δόσεις δράματος και ρομάντζου, και αυτό το κομμάτι καλείται να υπερασπίσει ο Law. Αλήθεια είναι, πως του στέρει αρκετά από αυτό που πιθανόν θα μπορούσε να προσφέρει στο σύνολο καθώς ο ρόλος του στενεύει όσον αφόρα την πραγματική ροή της παρούσης. Εξαιρετικές οι σκηνές με τον Downey οι οποίες θα παράγουν τεράστιες ποσότητες γέλιων.
Άξια αναφοράς η γλυκιά Rachel McAdams ως Irene Adler που χρειαζόταν 2-3 πινελιές θηλυκότητας παραπάνω ενώ ο Mark Strong ως ο κακός Λόρδος Blackwood θα προκαλέσει τρόμο μέχρι περίπου να φανερωθούν οι "γήινες" και πραγματικές επιδιώξεις του χαρακτήρα του.
Εν κατακλείδι
Sherlock Holmes? Ένας ήρωας που όλοι γνωρίζουν και θαυμάζουν, ένας ήρωας που έλυνε σταυρόλεξα για πρωινό και μυστήρια για κυρίως γεύμα. Ο Ritchie "πειράζει" και μαγειρεύει λίγο το μυστήριο, δίδοντας έμφαση κυρίως στην δράση και την ταχύτητα χωρίς όμως να μετατρέπει το σύνολο, ευτυχώς, σε κάτι το ευτελές και το εύπεπτο. Σίγουρα θα μπορούσε η παρούσα να είναι πολύ καλύτερη' σίγουρα όμως και πολύ χειρότερη. Αξίζει σίγουρα την προσοχή σας για την εκπληκτική ερμηνεία του Robert Downey Jr. αλλά και τις καλογυρισμένες σκηνές της.

Για βιβλιοφάγους και μασονοπνίχτρες, για νεαρούς που γουστάρουν την δράση και για μεγαλύτερους που αναζητούν δύο ευχάριστες ώρες, τίποτα λιγότερο από 7/10 για ένα τίμιο σύνολο το οποίο θα μας αναγκάσει να δούμε και την δεύτερη συνέχεια που θα ακολουθήσει στο μέλλον - κοντά στο πρόσφατο 7,7/10 του ΙMDb.

Δείγμα διαλόγων
Sherlock Holmes: It's a matter of professional integrity! No girl wants to marry a doctor who can't tell if a man's dead or not!


edit: Στο πλαίσιο συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More