English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Χάρις Αλεξίου: 40 χρονια ολες του κοσμου οι Κυριακες μεσα στα ματια της!

Μια φωνη που γοητευει, μια παρουσια που εντυπωσιαζει, βλεμμα γεματο και ερμηνειες μοναδικες. Αυτη ειναι η Χαρουλα. Η δικια μας Χαρουλα. Σιγουρα ολοι κατα καιρους εχουμε σιγοτραγουδησει τα τραγουδια της, εχουμε γελασει, εχουμε κλαψει, εχουμε αγαπησει, εχουμε πονεσει μ’αυτα.
Διαβαστε εναν μικρο φορο τιμης στην φωνη που συντροφευει τις στιγμες μας.

Μπηκε στη δισκογραφια απο πολυ νωρις. Σε ηλικια μολις 17 ετων μας συστηθηκε με το σαρανταπενταρι «Οταν πινει μια γυναικα» σε μουσικη του Βασιλη Βασιλειαδη και στιχους του Πυθαγορα. Το τραγουδι αυτο φυσικα ειναι ενα απο τα πιο χαρακτηριστικα τραγουδια της, αφου ακομα και σημερα αποτελει εναν «ανεπισημο» υμνο των απανταχου γυναικων!
Τη δεκαετια του ’70 συνεργαστηκε με πολλους σπουδαιους καλλιτεχνες, μουσικους και στιχουργους. Το 1972 μαζι με τον Γιωργο Νταλαρα συμμετειχε στον δισκο του Αποστολου Καλδαρα «Μικρα Ασια» με ερμηνεια που ξεχωριζει στο «Μαρμαρωμενο βασιλια». Τα χρονια εκεινα ερμηνευσε τραγουδια οπως το «Δημητρουλα μου» το «Οδος Αριστοτελους» αλλα και «Η γκαρσονα». Εκανε μαλιστα και το μοναδικο περασμα που εχει κανει ποτε απο τον κινηματογραφο στην ταινια «Ο αγνωστος εκεινης της νυχτας». Το 1979 κυκλοφορησε ο δισκος «Τα τραγουδια της Χαρουλας», στον οποιο μουσικη εγραψε ο Μανος Λοιζος και στιχους στα περισσοτερα τραγουδια ο Μανωλης Ρασουλης, ο οποιος επαιξε καθοριστικο ρολο στην μετεπειτα πορεια της στην μουσικη.

Δεκαετια 80. Η Χαρουλα συνεργαζεται με τον Αντωνη Βαρδη, τον Χρηστο Νικολοπουλο, τον Θανο Μικρουτσικο αλλα και την Δημητρα Γαλανη αναδεικνυοντας ετσι ενα πολυ πιο «λαικο» προφιλ. Εκεινη την περιοδο εμφανιστηκε με τον ιταλο Παολο Κοντε και συνεργαστηκε με τον Μανο Χατζιδακι στην δισκογραφικη δουλεια «η Χαρις Αλεξιου στα πιο απροβλεπτα τραγουδια». Απο τοτε εγιναν γνωστες οι μεγαλυτερες επιτυχιες της, οπως «Μια πιστα απο φωσφορο», «Ερωτικο», «Η αγαπη ειναι ζαλη», «Ζηλεια μου», «Μια ειναι η ουσια» αλλα και «Η νυχτα θελει ερωτα». Κομματια κλασσικα, αγαπημενα.
Τα χρονια περνανε. Η Χαρις συνεχιζει να κανει αυτο που ξερει καλυτερα. Να τραγουδαει. Εμφανιζεται σε μουσικες σκηνες, κανει περιοδειες, συναυλιες και πολλες δυνατες δισκογραφικες δουλειες. Ξεσηκωνει τον κοσμο με καθε της τραγουδι και αποθεωνεται σε καθε της βημα. Εχει γινει πια η αγαπημενη φωνη της Ελλαδας.

Στις αρχες της δεκαετιας του ’90 κυκλοφορει τον δισκο «Δι’ ευχων» σε μουσικη Νικου Αντυπα ο οποιος φυσικα γνωριζει τεραστια επιτυχια. Νομιζω πως δεν ειναι υπερβολικο αν πω πως αυτος ο δισκος αγαπηθηκε απο ολους περισσοτερο απο καθε αλλη δουλεια της. Με ροκ και εντεχνο υφος ενας δυνατος δισκος που εβγαλε πολλες επιτυχιες. «Οδος Νεφελης ‘88» η επομενη δισκογραφικη κινηση και η Χαρουλα παιρνει ενα μεγαλο ρισκο. Υπογραφει τον δισκο τοσο στιχουργικα, οσο και μουσικα στα 10 απο τα 12 τραγουδια του αλμπουμ και δηλωνει περηφανη γι’αυτην την δουλεια. Εκεινη την εποχη ειχε κυκλοφορησει και λαιβ cd ομως η δεκαετια κλεινει με ενα δισκο με καινουργια τραγουδια («Το παιχνιδι της αγαπης») ο οποιος μπορει να μην ειχε τοσο μεγαλη επιτυχια εμπορικα το τραγουδι «Οι δικοι μου ξενοι» ομως ηρθε για να μεινει!

Απο το 2000 μεχρι σημερα ειναι λιγο πολυ γνωστα τα βηματα της. Τοτε ειναι που η Χαρις μας παρουσιαζει την καινουργια δισκογραφικη εταιρεια «Εστια» απο οπου και επροκειτο να κυκλοφορει απο εκει και περα ολες τις δισκογραφικες της δουλειες. Το 2000 κυκλοφορει ενας πολυσυλλεκτικος δισκος «Παραξενο Φως» αλλα και οι «Ψιθυροι» οπου ακουμε επανεκτελεσεις και καποιες διαφορετικες ενορχηστρωσεις σε ηδη γνωστα τραγουδια. Αυτα τα δυο αλμπουμ αποτελουν και τις δυο πρωτες παραγωγες της «Εστιας». Λιγο αργοτερα ενας δισκος - προσωπικα πολυ αγαπημενος- κυκλοφορει. Η Χαρουλα μας ταξιδευει «Ως την ακρη του ουρανου σου» το 2003. Φυσικα η επιτυχια ειναι δεδομενη. Το αλμπουμ γινεται δυο φορες πλατινενιο και βγαζει τραγουδια οπως «Το κυμα», «Οι φιλοι μου χαραματα» αλλα και το ντουετο με τον Φιλιππο Πλιατσικα «Εσυ με ξερεις πιο πολυ».

Τρια χρονια αργοτερα συνεργαζεται με τον Σωκρατη Μαλαμα και τον Αλκινοο Ιωαννιδη. Οι τρεις του συμμετεχουν σε μια μεγαλη συναυλια του ραδιοφωνικου σταθμου Μελωδια και ξεσηκωνουν τα πληθη. Η βραδια ηχογραφηθηκε και κυκλοφορησε λιγο αργοτερα ενα διπλο live cd – dvd.
Την ιδια χρονια η Χαρουλα εκανε ενα παραξενο βημα. Κυκλοφορησε εναν δισκο για λιγους. «Βυσσινο και νερατζι» ο τιτλος του και το στυλ του θυμιζει κατι σε δημοτικα τραγουδια, ομως η αληθεια ειναι οτι δεν επεισε και τοσο το κοινο αφου δεν ειχε μεγαλη απηχηση. Ενα χρονο αργοτερα νεα δισκογραφικη συνεργασια με τον Σωκρατη Μαλαμα και το καλοκαιρι του 2008 πραγματοποιησε την μεγαλυτερη συναυλια της καριερας της στο Καλλιμαρμαρο παρουσια 20.000+ θεατων.

Πριν απο λιγο καιρο κυκλοφορησε η νεα δισκογραφικη δουλεια της με τιτλο «Η αγαπη θα σε βρει οπου και να σαι» με δυο τραγουδια («Ο ανθρωπος μου» και «Μεγαλωσα») να εχουν ηδη ξεχωρισει και να περνουν τη θεση τους στη λιστα με τα διαχρονικα τραγουδια που εχει πει η Αλεξιου. Τον Γεναρη του 2010 δινει ραντεβου με τους φιλους της στο Παλλας για λιγες μονο εμφανισεις για να μας μαγεψει παλι με τον ηχο της θεσπεσιας φωνης της!
Ολα αυτα τα χρονια η Χαρις Αλεξιου εχει βοηθησει αρκετους νεους καλλιτεχνες, οπως τον Μιχαλη Χατζηγιαννη και τη Ζωη Παπαδοπουλου και εχει συνεργαστει με ολους τους μεγαλους ερμηνευτες. Λιγοι γνωριζουν οτι ξεκινησε παρεα με την Αννα Βισση και το Γιωργο Νταλαρα σε μουσικες σκηνες στην Πλακα αλλα και πως εχει δουλεψει με ολους τους μεγαλους μουσικους της εποχης. Αδυναμια της φυσικα ο μεγαλος Μανος Λοιζος με τον οποιο τους εδενε και μια πολυ στενη φιλια.
Οταν μαλιστα η Χαρις Αλεξιου απεκτησε τον υιο της, αποφασισε να τον ονομασει Μανο οπως τον αγαπημενο της φιλο.

Αν ξεκινησω να λεω τα ονοματα με τα οποια εχει συνεργαστει νομιζω οτι θα σας κουρασω. Βαλτε απλως με το μυαλο σας οτι εχει τραγουδησει με τον Βασιλη Παπακωνσταντινου αλλα και τον Μιχαλη Χατζηγιαννη. Γιατι, οπως υποστηριζω, η μουσικη συνορα δεν εχει και αυτο φαινεται οταν η «λαικη» φωνη Χαρουλα συναντα τον ροκ Βασιλη ή τον ποπ Χατζηγιαννη.

Δεν ξερω για εσας αλλα εγω με το που πει την πρωτη νοτα, ανατριχιαζω!
Να 'σαι καλα Χαρουλα που μας προσφερεις τη φωνη σου και χαριζεις στα τραγουδια την μοναδικη μαγεια που μονο εσυ ξερεις.

Δισκογραφία
45άρια
1970: Όταν πίνει μια γυναίκα
1970: Το παρασύνθημα
1971: Έφυγε η αγάπη
κλπ...

LPs/CDs
1975: 12 Λαϊκά Τραγούδια
1976: Χάρις Αλεξίου 2
1976: Λαϊκές Κυριακές
1977: 24 Τραγούδια
1979: Τα τραγούδια της Χαρούλας
1980: Ξημερώνει
1981: Τα τραγούδια της γης μου
1981: Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας
1982: Η ζωή μου κύκλους κάνει
1983: Τα τσίλικα
1984: Εμφύλιος έρωτας
1986: Η αγάπη είναι ζάλη
1987: Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια
1988: Η νύχτα θέλει έρωτα
1988: Χάρις Αλεξίου (Best)
1990: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
1991: Η δική μας νύχτα (Live)
1991: Η Αλεξίου τραγουδά Χατζή
1992: Δι' ευχών
1993: Οι μπαλάντες της Χαρούλας
1994: Εϊ
1995: Οδός Νεφέλης '88
1996: Γυρίζοντας τον κόσμο (Live '92-'96)
1997: Ένα φιλί του κόσμου (Live)
1997: Γυρίζοντας τον κόσμο & Ένα φιλί του κόσμου (Live)
1998: Το παιχνίδι της αγάπης
2000: Ψίθυροι
2000: Παράξενο Φως
2002: Cine Κεραμικός (Live)
2003: Ως την άκρη του ουρανού σου
2004: Ανθολόγιο
2006: Βύσσινο και νεράντζι
2007: Αλεξίου - Μάλαμας - Ιωαννίδης: Ζωντανή ηχογράφηση στο Λυκαβηττό
2007: Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο
2009: Η αγαπη θα σε βρει οπου και να σαι


ΥΓ.1 Ευχομαστε στη Χαρουλα "Χρονια Πολλα!" για τα γενεθλια της στις 27 Δεκεμβριου.
ΥΓ.2 Απο τους Scary Greeks, δεχθειτε τις πιο ζεστες ευχες για ευτυχισμενα Χριστουγεννα με αγαπη και υγεια για εσας και τους ανθρωπους που αγαπατε!

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More