English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η Κληρονόμος (2009)


Τίτλος: Η κληρονόμος
Κατηγορία: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Φαφούτης
Σενάριο: Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Λάγια Γιούργου
Πρωταγωνιστές: Σμαράγδα Καρύδη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Πέτρος Λαγούτης, Τιτίκα Στασινοπούλου, Κώστας Κορωναίος, Zenilda Fonseca Soares de Souza, Ερρίκος Λίτσης
Διάρκεια: 94'
Διανομή: Audio Visual
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 5 (-)

Με λίγα λόγια
Η Βέρα Σκαρίμπα είναι μια όμορφη πρώην αεροσυνοδός και σύζυγος του Στέλιου Σκαρίμπα, ευκατάστατου προέδρου της μικρομεσαίας ποδοσφαιρικής ομάδας της Μεγάλης Κατηγορίας, "Μαύροι Πάνθηρες". Ζει μια ήσυχη ζωή, μεγαλώνοντας τα δυο παιδιά της. Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι που μια εξωσυζυγική περιπέτεια του Στέλιου έχει μοιραία κατάληξη. Η Βέρα βρίσκεται ξαφνικά χωρίς σύζυγο και προστάτη - κι όταν ανοίγει η διαθήκη του Στέλιο δέχεται ένα δεύτερο πλήγμα. Ο μοναδικός παρανοϊκός όρος της διαθήκης είναι απλός: για να κρατήσει την κληρονομιά, η Βέρα πρεπει, από τη θέση του Προέδρου, να διατηρήσει τους Μαύρους Πάνθηρες στη Μεγάλη Κατηγορία. Αν η ομάδα υποβιβαστεί, η κληρονομιά θα καταλήξει σε κοινωφελές ίδρυμα. Μπορεί η Βέρα να είναι άσχετη με το ποδόσφαιρο, αλλά το γυναικείο μυαλό της ξέρει να βρίσκει λύσεις. Η Κληρονόμος ήρθε για να μείνει και τίποτα δεν τη σταματά...

Σκηνοθεσία
Ο Παναγιώτης Φαφούτης έχει δοκιμάσει την τύχη του στην μικρή οθόνη λαμβάνοντας θετικές κριτικές. Η μετάβαση του στην μεγάλη είναι διχασμένη ανάμεσα στις εξαιρετικές σκηνές που θα σας ταρακουνήσουν στα γέλια (όχι όλους και σίγουρα όχι όλες) και σε αυτές που σε προκαλούν να κοιτάξεις το ρολόι σου με την ελπίδα να κυλήσει ο χρόνος πιο γρήγορα. Με αρκετά κοντινά κάδρα, που δυστυχώς δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα μίας καλής ελληνικής σύγχρονης ταινίας, και κάποια πανοραμικά που ίσως κουράσουν, η παρούσα στηρίζεται κατά κύρια βάση στο εξίσου αντιφατικό σενάριο. Οι διάλογοι είναι είτε πετυχημένοι είτε πρόχειροι και κουραστικοί ενώ η "ανατροπή" του τέλους θα μπορούσε να είναι απούσα καθώς δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει μόνο λόγους διάρκειας. Η ηχοληψία είναι πολύ κακή δυστυχώς ενώ η φωτογραφία σε αρκετές σκηνές είναι εκτός τόπου.

Ερμηνείες
Κακά τα ψέματα, η Σμαράγδα Καρύδη ως Βέρα Σκαρίμπα είναι ο άσος της Κληρονόμου. Απολαυστική με δυστυχώς λίγες εκρήξεις και κάτι από "Ντάλια", η Σμαράγδα θα κρατήσει τον θεατή όσο μπορεί. Υπέροχη στις κωμικές σκηνές και αληθινή στις δραματικές, καταφέρνει να δέσει με ένα περίεργο καστ και να υπερασπιστεί ένα μέτριο σενάριο.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε έναν ρόλο που του ταιριάζει γάντι, ως Καπετάνιος. Μοχθηρός βεζίρης, διαβολικός και κλασικός θαμώνας της περίφημης "Παράγκας", ο Γεράσιμος θα δώσει μία ακόμα ικανοποιητική ερμηνεία χωρίς όμως να προσφέρει κάτι το φρέσκο.

Ο Ερρίκος Λίτσης κλέβει την παράσταση ως αλκοολικός προπονητής Μπαλανέσκου ενώ εμφανίζονται σε ασήμαντους ρόλους ο Καπουντζίδης, ο Φραγκολιάς αλλά και ο Ιωάννης Παπαζήσης.

Η παρουσία του παρά πολύ καλού Χρήστου Σαπουντζή, ως Προέδρου των Πανθήρων, ίσως έπρεπε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια (πολύ μεγαλύτερη) καθώς ήταν ο μόνος καλογραμμένος ρόλος και ο μόνος που κατάφερε να ελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και την συμπάθειά του. Εξαιρετικές οι σκηνές του Σαπουντζή, ιδιαιτέρως οι σκηνές των "παρανομών videos".

Εν κατακλείδι
Ελληνικό σινεμά. Με την Ελληνική Ακαδημία να έχει πλέον δρομολογηθεί, η παρούσα δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην προώθηση και υπεράσπιση του κάποτε παντοδύναμου και ποιοτικού αυτού χώρου. Σε αρκετά σημεία, χειρότερη και από τηλεταινία η επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς, η Κληρονόμος δεν θα υπερασπιστεί το αρκετά υποσχόμενο τρέιλερ. Λίγο το σενάριο, λίγο η σκηνοθεσία, λίγο "μία από τα ίδια", οι σεναριογράφοι δεν κατάφεραν να βάλουν σε μία σειρά, λογική και με ενδιαφέρον, ένα θέμα το οποίο απασχολεί την πλειοψηφία των Ελλήνων' το ποδόσφαιρο. Κρίμα.

Για ποδοσφαιρόφιλους και συντρόφους που προσπαθούν να κατανοήσουν την έννοια του "offside" αλλά απλά δεν "το έχουν", για τους γνήσιους Πάνθηρες που αποχαιρέτησαν έναν θρύλο πριν λίγες ήμερες, τίποτα περισσότερο από 5/10 με το μισό (και λίγο παραπάνω) υπέρ της ελληνικής πραγματικότητας που προσπαθεί να διακωμωδήσει.


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

Bookmark and Share

2 scary σχόλια:

Είδα την ταινία την παραμονή των Χριστουγέννων. Περίμενα να είναι λίγο πιο... σκληρή. Εννοώ να μην έχει καθόλου love story μεταξύ της Σκαρίμπας και τον αρχηγό της ομάδας και περίμενα bitch tricks από την γυναικά πρόεδρος. Τέλος πάντων, καλή ταινία άλλα μπορούσε να ήταν και καλύτερα :)

Λιγο πιο ρεαλιστικη εννοεις. Συμφωνω οτι το love story κουρασε απο πολυ νωρις με αρκετες αστειες και "ευκολες" σκηνες!

"Bitch tricks", μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι!

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More