English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)


Τίτλος: G.I. Joe: Η Γέννηση της Cobra (G.I. Joe: The Rise of Cobra)
Κατηγορία: περιπετεια φαντασιας
Σκηνοθέτης: Stephen Sommers
Σενάριο: Stuart Beattie, David Elliot, Paul Lovett
Πρωταγωνιστές: Dennis Quaid, Channing Tatum, Marlon Wayans, Sienna Miller, Joseph Gordon-Levitt, Christopher Eccleston, Said Taghmaoui, Rachel Nichols, Ray Park, Jonathan Pryce
Διάρκεια: 118'
Εταιρία παραγωγής: Paramount Pictures, Spyglass Entertainment, Hasbro, Di Bonaventura Pictures
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5 (5,9)

Με λίγα λόγια
Η επίλεκτη ομάδα κομάντος των G.I. Joe (Global Integrated Joint Operating Entity), με αρχηγό τον Duke είναι γνωστή στα πέρατα της οικουμένης για τον αγώνα της ενάντια στη διαβολική τρομοκρατική οργάνωση Cobra που καθοδηγείται από ένα σκοτσέζο ντίλερ όπλων και απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο.

Άχρηστες πληροφορίες
Για να προετοιμαστεί για τον ρόλο της ως Baroness, η Sienna Miller πέρασε 4 μήνες κάνοντας ειδική προπόνηση με βάρη και boxing, παίρνοντας 5 κιλά μυϊκής δύναμης και μαθαίνοντας πως να σημαδεύει με αληθινά πυρά. Ο Channing Tatum δεν ήθελε αρχικά να λάβει μέρος στην ταινία καθώς πίστευε ότι δόξαζε τον πόλεμο' όταν όμως διάβασε το σενάριο, κατάλαβε ότι η ταινία ήταν περισσότερο sci-fi περιπέτεια παρά πολεμικό έργο. Ο Dennis Quaid έλαβε τον ρόλο του General Hawk μετά από επιμονή του γιου του, ο οποίος είναι μεγάλος θαυμαστής του G.I. Joe. To G.I. J.O.E. είναι ακρώνυμο του "Global Integrated Joint Operating Entity." Στην πραγματικότητα, ο όρος G.I. Joe συμβόλιζε το πεζικό των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Σκηνοθεσία
Έχοντας στις βαλίτσες του την σκηνοθεσία και το σενάριο ταινιών όπως η τριλογία της Μούμιας (1999, 2001 & 2004) η ακόμα και το αμφιλεγόμενο Van Helsing (2004), ο Stephen Sommers κοντράρει ευθέως το blockbuster Transformers εκμεταλλευόμενος την Hasbro και τους δυναμικούς G.I. Joe. Παράγωγος και μέρος ενός συνόλου που πλημμυρίζει από δολάρια, η σκηνοθεσία του Sommers θα ξεχωρίσει καθώς είναι επιτυχής στον συνδυασμό και την ανάδειξη των εκπληκτικών εφέ, τα οποία φυσικά είναι και το δυνατό χαρτί της παρούσης. Γρήγορες εναλλαγές, λήψεις που κόβουν την ανάσα, εφέ που προκαλούν κώφωση και θαυμασμό. Ό,τι έπρεπε να γίνει δηλαδή για να καλυφθεί έντεχνα η τεράστια έλλειψη ερμηνειών, αξιοπρεπών διαλόγων και των αχρείαστων σκηνών.

Ερμηνείες
Duke, ο Channing Tatum σε μία ερμηνεία που ακροβατεί ανάμεσα στην βλακεία και την υπερχείλιση της ορμόνης φιγουρατζίνη. Είναι σίγουρα τυχερός καθώς η Joe δίνει βάση σε θέματα "σοβαρότερα" των ερμηνειών. Ικανοποιητικός για τον εύκολο αυτό ρόλο.

Ο Marlon Wayans εμφανίζεται σε έναν ρόλο οπού πραγματικά εκπλήσσει, ως Ripcord, καθώς η περιπέτεια φαινόταν πολύ μακρινή μέσα από το τζάμι του γεμάτου μαστουροκαπνού αυτοκίνητου στο Scary Movie. Δένει αρκετά με τον Tatum και θα δώσουν παρέα ρεσιτάλ στην τρελή καταδίωξη στους δρόμους του Παρισιού (οπού τα εφέ δίνουν ρέστα) αλλά και με την όμορφη κοκκινομάλλα Rachel Nichols της οποίας η παρουσία μόνο ανίερη δεν είναι.

Ο κυρίως τηλεοπτικός Christopher Eccleston αρκετά πονηρός και βλοσυρός για να υποστηρίξει τον χαρακτήρα του James McCullen / Destro. Άκρως θετική η συμμετοχή του Said Taghmaoui ως Breaker σε έναν πολύ εύκολο ρόλο για τις ικανότητες του ηθοποιού αυτού.

Θα κλέψει καρδίες και θα προκαλέσει τους αγκωνές των θηλυκών συνοδών, η πάντα ερωτεύσιμη Sienna Miller στον καλογραμμένο (παραδόξως) ρόλο της Anastasia 'Ana' DeCobray / Baroness. Δεν θα κερδίσει το Όσκαρ ερμηνείας όμως θα κρατήσει το ενδιαφέρον στα ύψη και σίγουρα θα γεμίσει αρκετά κάδρα.

Ο Dennis Quaid που ως General Hawk είναι μεγάλος, ανέκφραστος και με ηλίθιες ατάκες θα υποστηρίξει μία χαρά τον ρόλο του. Ξεχώρισε ο Brendan Fraser ως Sgt. Stone (cameo) και φυσικά το μοντέλο εκ της Τσεχιας, Karolina Kurkova ως Courtney A. Kreiger / Cover Girl.

Εν κατακλείδι
Περιττές και κακογυρισμένες σκηνές, μοντάζ μαριχουάνας, γελοίοι διάλογοι από την μία πλευρά. Από την άλλη, εκπληκτικά εφέ που μοσχοβολάνε ζεστό ρευστό, πανέμορφες παρουσίες, 2 πετυχημένες σκηνές που κόβουν την ανάσα (καταδίωξη στο Παρίσι και η γεμάτη χορογραφία, κόντρα Snake Eyes - Storm Shadow) και το κυριότερο.. μιλάμε για το G.I. Joe! Οι μεγαλύτεροι (που κοντεύουμε η έχετε ξεπεράσει τα πρώτα "-άντα") σίγουρα θα την τιμήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι πιο νεαροί είναι σίγουρο ότι θα την επιλέξετε ως το μεγάλο blockbuster της χρόνιας. Κανένα δίλημμα, όπως και να έχει.

Για πιτσιρικάδες του σήμερα, πιτσιρικάδες του χθες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις όμορφες αναμνήσεις και τις ατέλειωτες ώρες μπροστά από το χαζοκούτι, για αυτούς που η άνοιξη ακόμα τους προκαλεί ερωτεύσιμες τάσεις, τίποτα λιγότερο από 6,5/10 (το μισό υπέρ της παιδικής μας ηλικίας) καθώς πρόκειται για μία τίμια ταινία που θα διασκεδάσει το κοινό ακόμα και στα χειρότερα της - λίγο πιο πάνω από το 5,9/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων
Duke: [after crashing into cars while running in the accelerator suits] Okay, that was crazy... What happened to you?
Ripcord: I went through the train. What happened to you?
Duke: I jumped over it.
Ripcord: [pause] You can do that?
Duke: I told you to read that manual.
Ripcord: There's a manual?


edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr
edit1: Το κείμενο "Με λίγα λόγια" έχει παρθεί αυτούσιο από το villagecinemas.gr
edit2: Η παρουσίαση αυτή είναι αφιερωμένη στον αδελφό Enfant Terrible.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More