English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Πυξ Λαξ: Οι τελευταίοι πρίγκηπες της δυτικής όχθης

«Στις αδειες πολεις που γυρνας, 
με στελνεις, με παρασερνεις, 
γιατι το τραγουδι αυτο παντα λεει δε μπορω 
κι εσυ επαψες αγαπη να θυμιζεις,
ενω εγω ακομη προσπαθω 
να μην μιλαω για τις παλιες αγαπες,
γιατι οσο αγαπαω μενω πισω 
κι εσυ εκει χωρις ντροπη 
χαθηκες αλητισσα...»

Οι Πυξ Λαξ εχουν δανειστει το ονομα τους απο την αρχαια εκφραση «πυξ λαξ δονταξ». To πυξ σημαινει με κλειστα τα δαχτυλα,γροθια-μπουνια, ενω το λαξ σημαινει με τα ποδια, με κλωτσιες και το δονταξ με δαγκωνιες. Νονος του συγκροτηματος ο κυριος Μιμης Φεργαδης εργαζομενος της ΕΜΙ της εταιρειας στην οποια ανηκαν οι Πυξ Λαξ.
Η ιδεα του συγκροτηματος γεννιεται το 1989 απο τον Φιλιππο Πλιατσικα και τον Μπαμπη Στοκα δυο εφηβικων φιλων και τον Μανο Ξυδους τον οποιον και γνωριζουν στην Columbia και ετσι ενα χρονο αργοτερα ο πρωτος δισκος ειναι γεγονος, «Τι αλλο να πεις πιο απλα» ο τιτλος και μεγαλη επιτυχια του το τραγουδι «Με στελνεις».
Ο δισκος που τους καθιερωνει ομως δεν ειναι αλλος απο τον «Ο ηλιος του χειμωνα με μελαγχολει» ο οποιος κυκλοφορει το 1993 και περιεχει τραγουδια οπως το «Γιατι» και το «Χαθηκες αλητισσα» αλλα και την συνεργασια του συγκροτηματος με τον Βασιλη Καρρα στο τραγουδι «Ας την να λεει». Απο κει και περα ολα παιρνουν το δρομο τους για την παρεα με τα ονειρα και την μεγαλη αγαπη για την μουσικη!
Τα επομενα χρονια οι δισκογραφικες επιτυχιες αυξανονται και το 1997 ερχεται η συνεργασια με τον Γιωργο Νταλαρα τοσο με εμφανισεις στην Ιερα Οδο καθως και με δυο δισκογραφικες δουλειες «Ο νυχτερινος περιπατος στην Ιερα Οδο» και «Ζωντανη ηχογραφηση στην Ιερα Οδο» οι οποιες μαλιστα γινονται πλατινενιες.
Ακολουθουν αλλες δυο μεγαλες συνεργασιες με τον Λακη Παπαδοπουλο το 1999 στο cd-single «Νετρινο» και την ιδια χρονα I.Muvrini και Sting στο cd-sngle «Ασε την εικονα να μιλαει».
Απο το 1994 και μετα το συγκροτημα αρχιζει να μετραει εμπορικες επιτυχιες αφου καθε δισκογραφικη δουλεια του ο κοσμος την αγκαλιαζει και γινεται χρυση η πλατινενια.
Μεγαλυτερη εμπορικη επιτυχια τους το διπλο αλμπουμ «Υπαρχουν χρυσοψαρα εδω» που κυκλοφορει το 1999 το οποιο περιεχει εκτος απο τραγουδια ηχογραφημενα και αποσπασματα απο live εμφανισεις και γινεται τριπλα πλατινενιο.
Η ανοδικη πορεια δεν εχει τελος! Ξεκινουν περιοδειες σε ολη την Ελλαδα και το εξωτερικο και συναυλιες στο παντα γεματο θεατρο του Λυκαβητου απο κοσμο που ζητωκραυγαζει ρυθμικα και περιμενει εναγωνιως την αγαπημενη του μπαντα να εμφανιστει και να γεμισει το χωρο με τις μελωδιες της... Ιδια ειναι παντα και η ατμοσφαιρα στα θεατρα η τα γηπεδα της Θεσσαλονικης!
Το 2004 η ειδηση σκαει σαν βομβα! Οι Πυξ Λαξ διαλυονται...Με μια μεγαλη περιοδεια σε ολη την Ελλαδα, η οποια κλεινει με δυο συναυλιες στον Λυκαβηττο και το Θεατρο Γης με συμμετοχες μεγαλων καλλιτεχνων μας αποχαιρετουν...
Μετα απο μια δεκαπενταχρονη πορεια με σκαμπανεβασματα,επιτυχιες και μεγαλες συνεργασιες οι Πυξ Λαξ ειναι πια παρελθον... Λιγους μηνες μετα την τελευταια περιοδεια τους κυκλοφορει το διπλο live αλμπουμ με την ηχογραφηση απο τις συναυλιες σε Αθηνα και Θεσσαλονικη με τιτλο «Τελος» που κλεινει μεσα του ολα τα αγαπημενα τραγουδια απο ενα απο τα πιο αγαπητα συγκροτηματα στην Ελλαδα.
Τα βασικα μελη των Πυξ Λαξ, ο Φιλιππος Πλιατσικας, ο Μπαμπης Στοκας αλλα και ο Μανος Ξυδους συνεχιζουν μεχρι και σημερα μια επιτυχημενη σολο πορεια.
Ο Φιλιππος Πλιατσικας εκανε την πρωτη του δισκογραφικη αποπειρα με τον δισκο «Ενα βροχερο ταξι» το 2002 οντας ακομη στους Πυξ Λαξ ενω το 2004 συνεργαζεται με τους Λαυρεντη Μαχαιριτσα και Διονυση Τσακνη στο τραγουδι «Χρειαζεται ενα θαυμα εδω». Απο κει και περα ακολουθουν οι δισκοι «Τι δεν εμαθε ο Θεος» το 2005, «Ταξιδευοντας με αλλον ηχο» το 2006, μια ζωντανη ηχογραφηση απο το Μεγαρο Μουσικης με την κλασσικη ορχηστρα Συγχρονης Μουσικης της ΕΡΤ, ενω το 2007 κυκλοφορει η μεγαλη του δισκογραφικη επιτυχια ο δισκος «Ομνια» με τραγουδια οπως «Αν θα μπορουσα τον κοσμο να αλλαζα», «Ποιος εχει λογο στην αγαπη», «Πολη χιονι» και το 2009 κυκλοφορει η τελευταια του δουλεια «Μπαλαρινες επιτρεπονται».
Απο το 2004 και μετα η προσωπικη του πορεια ειναι ακρως επιτυχημενη αφου οι δισκοι του γινονται γρηγορα χρυσοι και οπου κι αν εμφανιζεται ο κοσμος σπευδει να τον απολαυσει. Αυτη την περιοδο προετοιμαζει μια σειρα μουσικων παραστασεων η οποια θα εχει ως αφετηρια την Θεσσαλονικη μεσα στο μηνα που διανυουμε και θα ολοκληρωθει στην Αθηνα τον Ιανουαριο του 2010.
Ο Φιλιππος Πλιατσικας εχει συνεργαστει κατα καιρους με πολυ μεγαλα ονοματα της εγχωριας και οχι μονο μουσικης σκηνης οπως οι Βασιλης Παπακωνσταντινου, Λαυρεντης Μαχαιριτσας, Χαρις Αλεξιου αλλα και Gordon Gano (των Violent Femmes με τον οποιο ειχε ξανασυνεργαστει στο παρελθον με τους Πυξ Λαξ σε ενα τραγουδι οπου ο κυριος Gano τραγουδησε σε απταιστα ελληνικα), Sinead O’ Connor, Eric Burdon (των θρυλικων Animals ο οποιος διασκευασε το τραγουδι "Οι Παλιες Αγαπες.." με αμφιλεγομενο τροπο).
Ο Μπαμπης Στοκας απο την αλλη ακολουθησε πιο λαικα μονοπατια...
Ο πρωτος του προσωπικος δισκος κυκλοφορει το 2001 με τιτλο «Πουλια της νυχτας» ενω το 2005 δημιουργει μια νεα μπαντα τους Σχεδιο Γαμμα (μελη της οποιας ειναι οι μουσικοι του συγκροτηματος "Τρυπες") με τους οποιους και δημιουργει τον επομενο δισκο του «Στην ακρη της Γιορτης» ο οποιος κυκλοφορει το 2006 και ακολουθουν εμφανισεις σε μουσικες σκηνες καθως και η πρωτη του μεγαλη συναυλια στον Λυκαβηττο το Σεπτεμβριο της ιδιας χρονιας παρεα με πολλους γνωστους τραγουδιστες. Το χειμωνα του 2007 ξεκινα μια σειρα εμφανισεων στο ΖΟΟΜ με μια πιο λαικη μυρωδια και ενα χρονο μετα κυκλοφορει το διπλο live αλμπουμ «Τραγουδηστε, μην ντρεπεστε» το οποιο γινεται και χρυσο.
Εχει στο ενεργητικο του συμμετοχες σε δισκους αλλων καλλιτεχνων αλλα και σε συλλογες οπως αυτη με μελοποιημενα ποιηματα του Αλκη Αλκαιου με το τραγουδι «Μη με φοβασαι». Εδω και λιγο καιρο εχει ξεκινησει εμφανισεις στην Αποθηκη του Μυλου στη Θεσσαλονικη και ετοιμαζει την επομενη δισκογραφικη δουλεια του.
Ο Μανος Ξυδους, ισως ο πιο «ασυμβιβαστος» της παρεας, τα τελευταια δυο χρονια συνεργαζεται ακρως επιτυχημενα με τον Πανο Κατσιμιχα. Οι δυο τους συνεργαστηκαν στον δισκο «Μεχρι να παρεις παγωτο, σε βρισκει ο χειμωνας» και μεχρι και σημερα εμφανιζονται παρεα σε Αθηνα και Θεσσαλονικη. Εχει κυκλοφορησει τρεις προσωπικους δισκους «Περιμενοντας το νεκταρ» 2006, «Τ’αστερια ειναι παντοτε μακρια» 2008 και «Βραδιασε, τα ξαναλεμε»2009, ενω εχει συμμετασχει και σε δισκους αλλων τραγουδιστων και συγκροτηματων οπως Βωξ, Βασιλης Παπακωνσταντινου και Οναρ.
Οι τρεις προαναφερθεντες κυριοι δεν ειναι οι μονοι που ακολουθησαν επιτυχημενη σολο πορεια..  Μεσα απο τους Πυξ Λαξ γεννηθηκαν δυο ακομη συγκροτηματα: τα Συννεφα με Παντελονια οπου συμμετεχουν η Δημητρα Καραμπελοπουλου (ακορντεον), η Ρουντινα Ντρεα (βιολι) και ο Αλκης Παπαδοπουλος (πληκτρα) και οι Ντομενικα με τον Δημητρη Κανελλοπουλο (στα λογια του Ξυδους, "δανεικο κιθαριστα") αλλα και τον Σακη Κουνουπη (πρωτο drummer του συγκροτηματος).
Οι Πυξ Λαξ εχουν βοηθησει πολλους καλλιτεχνες να ακουστουν οπως τους Οναρ (συγκροτημα του αδελφου του Φιλλιπου Πλιατσικα, Λευτερη), τους Τσοπανα Rave (τα μελη των οποιων συνοδευαν τους Πυξ Λαξ επι σκηνης την χρυση τριετια των sold out εμφανισεων) αλλα ακομα και τα Κινουμενα Σχεδια (του Μανου Πυροβολακη) και αλλα πολλα. Ακομη εχουν γραψει τραγουδια για πολλους ελληνες τραγουδιστες και εχουν συνεργαστει με μεγαλα ονοματα της ξενης δισκογραφιας.
Αν αναλογιστει κανεις τι εχουν αφησει πισω τους ολα αυτα τα χρονια, μια πλουσια δισκοθηκη με υπεροχα τραγουδια,παντα επικαιρα και παντα με ενα ιδιαιτερο,βαθυ μηνυμα, οι Πυξ Λαξ μπορουν να θεωρηθουν ενα απο τα ιστορικοτερα συγκροτηματα της εναλλακτικης ροκ/εντεχνης μουσικης σκηνης της Ελλαδας. Εχουν συνεργαστει με τους μεγαλυτερους ελληνες τραγουδιστες,εχουν αξιολογη πορεια στην δισκογραφια και χαρακτηριζονται πλεον απο τις πιο διαχρονικες μπαντες.Απο αυτες που θελεις να ακους ξανα και ξανα...
Δικη μου προσωπικη ευχη; Μια ακομη εμφανιση, μια συναυλια σε ενα γεματο Λυκαβηττο με τις μαγικες και τοσο διαφορετικες (που ομως δενουν θαυμασια) φωνες του Μπαμπη, του Φιλιππα και του Μανου, τριων φιλων που ξεκινησαν γεματοι παθος και εμπνευση, μιας παρεας, γιατι αυτο ηταν εντελει οι Πυξ Λαξ, που εγραψε μαγικα τραγουδια,μας ταξιδεψε και μας ταξιδευει μεσα απο τις μελωδιες της, που ομως η μοιρα το φερε να χωριστουν... μουσικα!
Ακομα δεν καταλαβα γιατι θανατικη ηδονη μου χαριζε το καθε σου φιλι κι ακομα περισσοτερο γιατι επαψες αγαπη να θυμιζεις..
Τα μελη των Πυξ Λαξ ηταν οι:
Φιλιππος Πλιατσικας
Μπαμπης Στοκας
Μανος Ξυδους
Γιωργος Γιαννοπουλος
Νικος Γιαννατος
Δημητρα Καραμπελοπουλου
Αλκης Παπαδοπουλος
Βασιλης Σπυροπουλος
Παναγιωτης Σπυροπουλος
Δημητρης Κανελλοπουλος
Δισκογραφια:
Τί άλλο να πεις πιο απλά (1990)
Ζόρικοι καιροί (1991)
Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί (1993)
Για τους πρίγκηπες της δυτικής όχθης (1994)
Ο μπάμπουλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996)
Νυχτερινός περίπατος στην ιερά οδό (1997)
Ζωντανή ηχογράφηση στην ιερά οδό (1997)
Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997)
Πυξ Λαξ (1998)
Στιλβη (1998)
Άσε την εικόνα να μιλάει (1999)
Νετρίνο (1999)
Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (1999)
Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά (2001)
Από εδώ κι από κει (2002)
Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών (2003)
Τέλος (2004)
DVD
Flamingo (2002)
Σαν ένας πίνακας που έμεινε στη μέση (2003)
Τέλος (2004)

8 scary σχόλια:

Bravo Melina!
Poly kali "taxidiariki" douleia!
Mas "taxideuses" poly omorfa xronika kai mousika stis anamniseis mas!
Job well done!

2 μερες ερευνας,2 ωρες γραψιμο και ναι ειναι γεγονος!!!ημουν λιγο ανησυχη σε οτι αφορα τις λεπτομερειες αλλα προσπαθησα να συμπεριλαβω ολα αυτα τα σημαντικα, ολα οσα τους εκαναν γνωστους και αγαπητους...ελπιζω να το καταφερα!!!

υ.γ: ευχαριστω πολυ στελιο!!!!!

poli oraio kai para poli diafotistiko... ante, na erxetai kai i seira tou sokrati parakalo...

θα ερθει κι αυτουνου η σειρα... ολα στην ωρα τους! για την ωρα προετοιμαστειτε για...Billara!!!!!!

Eνα αρκετα διαφορετικο κειμενο για το συγκροτημα αυτο και η αληθεια ειναι πως δεν θα δεχομασταν τιποτα λιγοτερο!
Μπραβο Μελινα ;)

Οχι πως δεν ειναι κατανοητο ακομα, αλλα ολες οι φωτογραφιες καθως και το χειρογραφο αντιγραφο των πρωτων στιχων του "Senor" ανηκουν στην συλλογη των Scary Greeks. Ετσι, για το τυπικο της διαδικασιας.

Καλη συνεχεια,

Εχεις κάνεις εξαιρετική δουλειά! Είμαι φαν των Πυξ Λαξ και οπως καταλαβαίνεις την λάτρεψα την αναρτηση... Να σαι καλά. Φιλάκια πολλά!

σε ευχαριστω πολυ Estella...
κι εγω ως φανατικη θαυμαστρια τους προσπαθησα να φτιαξω αυτο το αφιερωμα!
χαιρομαι πολυ που αρεσε!

It is very a pity to me, I can help nothing to you. But it is assured, that you will find the correct decision.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More