English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Τίτλος: Harry Potter and the Half-Blood Prince (Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ)
Κατηγορία: περιπέτεια φαντασίας, θρίλερ
Σκηνοθέτης: David Yates
Σενάριο: Steve Kloves, J.K. Rowling
Πρωταγωνιστές: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jim Broadbent, Michael Gambon, Maggie Smith, Alan Rickman, Bonnie Wright, Hero Fiennes-Tiffin, Helena Bonham Carter, Dave Legeno, Timothy Spall
Διάρκεια: 153'
Εταιρία παραγωγής: Warner Bros. Pictures, Heyday Films
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6 (7,6)

Με λίγα λόγια
Ο Harry Potter στην 6η χρόνια του στο σχολείο μαγείας Hogwarts, ανακαλύπτει ένα παλαιό βιβλίο στο οποίο αναγράφεται ότι ο πρώην κάτοχός του ήταν ο Ημίαιμος Πρίγκιπας και στην πορεία μαθαίνει πολλά περισσότερα για το σκοτεινό παρελθόν του Lord Voldemort.

Άχρηστες πληροφορίες
Ο Hero Fiennes-Tiffin επιλέχθηκε ως Tom Riddle στην ηλικία των 11 ενώ ο θείος του, Ralph Fiennes, παίζει τον Lord Voldemort (γνωστός και ως Tom Riddle). To Quidditch στο Hogwarts κάνει μία μεγάλη επιστροφή καθώς τελευταία φόρα που οι φίλοι του Potter το είδαν επί μεγάλης οθόνης ήταν στην τέταρτη συνέχεια. Για την ακρίβεια, ένα ολόκληρο παιχνίδι Quidditch έχει να εμφανιστεί από το δεύτερο έργο. Το μήκος του film των 35 χιλιοστών φτάνει τα 4194 μέτρα.

Σκηνοθεσία
O David Yates συνεχίζει να καλομαθαίνει τους ενήλικες φίλους του Potter και να τρομάζει τους ανήλικους, όπως και στην προηγούμενη συνέχεια, Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007). Ο Πρίγκιπας είναι αναμφισβήτητα η πιο σκοτεινή και συνάμα η πιο "εφηβική" συνέχεια των προηγούμενων πέντε. Για πρώτη φόρα η σκηνοθεσία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση, με κοντινά κάδρα οπού χρειάζεται, στις ερμηνείες των ηθοποιών παραμερίζοντας (προς λύπη των νεώτερων) τα ειδικά εφέ και τις υπερβολές (οι οποίες δεν θα λείψουν όμως). Οι πρωταγωνιστές λαμβάνουν την ευκαιρία να "προβάρουν" την κινησιολογία και τις εκφράσεις τους, φλερτάροντας με πιο σοβαρούς μελλοντικούς ρόλους. Η σκηνογραφία είναι υποβλητική και θα εντυπωσιάσει ενώ στο δεύτερο μέρος της ταινίας οπού πλέον υπάρχει περισσότερη δράση, τα εφέ έχουν τον κύριο λόγο με την σκηνή εντός της σπηλιάς να αποτελεί αποθέωση των δημιουργών τους (μαγευτική). Οι διάλογοι είναι σοβαροί ενώ το σενάριο δυστυχώς θα πετσοκόψει αρκετά σημαντικά γεγονότα και στοιχεία από το ομώνυμο βιβλίο πάνω στο οποίο βασίζεται υπό την επίβλεψη, πάντα, της δισεκατομμυριούχου πλέον J.K. Rowling.
Ερμηνείες
Το πέρασμα από το θέατρο φαίνεται ότι προσέδωσε αρκετά θετικά στοιχεία στον Daniel Radcliffe τα όποια προσάρμοσε στον χαρακτήρα του Harry Potter. Ένας ηθοποιός ο οποίος στην ουσία μεγάλωσε μέσα από την στολή του Hogwarts και το παραμύθι της μαγείας, θα αφήσει στην άκρη για λίγο το ραβδί και το σκουπόξυλο και θα μας διασκεδάσει με τα διλήμματα του χαρακτήρα του, τον έρωτα και φυσικά την μεγάλη περιπέτεια που για άλλη μία φόρα τον προσελκύει. Πολύ καλές οι μεταβάσεις του ηθοποιού από την χαρά στην λύπη και την αγωνία ενώ η αποφασιστικότητα των τελευταίων σκηνών θυμίζει καθαρές δραματικές ταινίες.
Ο Michael Gambon έχει ξεπεράσει πλέον την ετικέτα του "αντικαταστάτη" και η 6η συνέχεια του ανήκει, φυσικά στον ρόλο του Καθηγητή Albus Dumbledore. Κουρασμένος, με σκέψεις που προκαλούν τρομερούς πονοκέφαλους, απόμερος, επιφυλακτικός και τρομαγμένος αλλά πάντα σταθερός και σοβαρός, ο Albus είναι το κεντρικό πρόσωπο του Πρίγκιπα. Ο Gambon θα καταφέρει με μία μοναδική ευκολία να μεταφέρει όλα αυτά τα διαφορετικά αισθήματα στον θεατή μέσω μίας αξιομνημόνευτης ερμηνείας. Ο διάλογος με τον Πότερ εντός της σπηλιάς, είναι ίσως οσκαρικός.
Ο Rupert Grint έχει γίνει πλέον αγνώριστος ως Ron Weasley. Με αρκετά πιο βαριά κίνηση αλλά και σοβαρές γκριμάτσες, ο Grint θα δέσει για ακόμα μία φόρα με το κάστ, γεγονός το οποίο φαίνεται ιδιαιτέρως στις σκηνές με β' ηθοποιούς. Εφηβικές ανησυχίες, δόξα και φίλια, προστασία και αφέλεια - όλα αποδίδονται ικανοποιητικά από την ερμηνεία του νεαρού τούτου.
Η Emma Watson έχει πλέον προσθέσει και μεγαλύτερης ηλικίας αγόρια στον fan club καθώς η γνώστη Hermione Granger φοίτα στην 6η τάξη του Σχολείου. Δεν θα προδώσει την έμφαση του σκηνοθέτη στις ερμηνείες καθώς θα γοητεύσει για άλλη μία φόρα με την "φυτική" της απόδοση, τον δυνατό εφηβικό έρωτα και φυσικά τον κίνδυνο που πάντα παραμονεύει. Εξαιρετικές οι σκηνές με τα αλλά 2 παιδιά ενώ θα χαρίσουν αρκετό γέλιο βασισμένο στις κόντρες και τους έξυπνους διαλόγους.
Ο πάντα εξαίρετος Alan Rickman υποδύεται για ακόμα μία φόρα τον Καθηγητή Severus Snape. Δυστυχώς, ο ρόλος του δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν (λόγω βιβλίου) όμως αυτό δεν θα τον αποτρέψει από το να αποτελέσει τον "αντιπρόσωπο" του σκοτεινού κλίματος που επικρατεί στην παρούσα. Η απάθεια του είναι πάντα ελκυστική. Παράδειγμα προς μίμηση για το κουράγιο και την δύναμη που δείχνει η Maggie Smith, ως Καθηγήτρια Minerva McGonagal, καθώς επέλεξε να γίνουν τα γυρίσματα κανονικά έστω κι αν παράλληλα λάμβανε ράδιο-θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού ο οποίος την έχει κουράσει αρκετά, γεγονός που φαίνεται στο μεγάλο πανί καθώς το μακιγιάζ δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
We love Helena Bonham Carter! Η όμορφη κακή μάγισσα στοιχειώνει το Hogwarts με τις κραυγές και τις αταξίες της ενώ προσδίδει μία ενδιαφέρουσα και φρέσκια νότα στην 6η αυτή συνέχεια.
Νομίζω ότι την παράσταση θα κλέψει ο Hero (Ήρωας) Fiennes-Tiffin ως Tom Riddle στην ηλικία των 11. Το βλέμμα του είναι αληθινά σκοτεινό και "κακό" ενώ το στήσιμο του ανήκει σίγουρα σε μεγαλύτερης ηλικίας ηθοποιό. Με ανοικτά ματιά αναμένουμε την εξέλιξη του παιδιού αυτού.
Εν κατακλείδι
Εφηβικές ανησυχίες, έρωτες, παιχνίδια, πειράγματα, κόντρες, φίλιες, φίλια, σκιρτήματα, μαγεία και θάνατος. Είναι γεγονός ότι ο Ημίαιμος Πρίγκιπας προκαλεί "ημί-αιμα" αισθήματα. Το γέλιο και το χαμόγελο της μίας σκηνής θα διακοπούν βάναυσα από την αγωνία και την λύπη της επόμενης. Ο σκηνοθέτης David Yates θα μετατρέψει την σύντομη έκδοση του τεράστιου βιβλίου σε ένα ακατάλληλο για μικρά παιδιά, γοητευτικό και σοβαρό σύνολο' αν και κουραστικό λόγω της μεγάλης διάρκειάς του.

Για τους νεαρούς (όχι όμως πολύ νεαρούς) φίλους και φίλες του Πότερ που οι γονείς των έχουν πλουτίσει την J.K. Rowling και για τους μεγαλύτερους που μέχρι τώρα έκαναν το καθήκον να τους συνοδεύουν στις αίθουσες του σινεμά παρέα με πορτοκαλάδα και ποπ-κορν, τίποτα λιγότερο από 6/10 για την πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια η οποία όμως προδίδεται από το μοντάζ - λίγο πιο χαμηλά από το 7,6/10 των φίλων του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Severus Snape: Has it ever crossed your brilliant mind that I don't want to do this anymore?
Albus Dumbledore: Whether it has or it hasn't is irrelevant; you gave me your word.


edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

4 scary σχόλια:

2,5 ωρες στα Village με χαλασμενο κλιματιστικο και τα pop corn να τελειωνουν πριν το δευτερο μισο της ταινιας..

Ισως τελικα να με επηρεασε στην αποψη μου (λιγακι).

;p

Σίγουρα επηρέασε την άποψη σας φίλτατε κινηματόφιλε...Με αξιολόγηση 6 στα 10 νομίζω ότι είστε ή υπερβολικά γενναιόδωρος ή σκάσατε από τα πολλά ποπ&κορν...!!!,,,

Μαλλον το πρωτο καθως τα ποπ κορν τα εκλεβε ο ιδρωμενος γιγαντας που δεν νευριαζει ποτε. Νομιζω ειχατε μια παρομοια εμπειρια :p

Ω θεοί!
Σα να έβλεπα ένα crossover Beverly (της αμέρικα του τότε) με Trinity (της βασιλευομένης του '09).

Η πρώτη μιάμιση ώρα πέρασε με ανόητο ρομάτζο, ενώ την τελευταία ώρα σκόρπιες σκηνές δράσης προσπάθησαν να με πείσουν ότι υποβόσκει κάποιο σενάριο και κάποια πλοκή.

Από τη μία σκηνές έντασης τόσο αδόκιμα δωσμένες που με έκαναν να αναφωνώ τα λόγια της επόμενης σκηνής βλέποντας την ταινία για πρώτη φορά και από την άλλη άλλες σκηνές κορύφωσης που συνεχώς μου θύμιζαν καρέ από τον Άρχοντα (βλέπε Γκανταλφική πτώση μεταξύ άλλων).

Η ταινία πράγματι αρκετά σκοτεινή, αλλά με cg που έφταναν να αλλοιώνουν την ποιότητα της εικόνας. Τζάμα μάγκας (σαν τον Μαλφοϋ ένα πράγμα...)

Αν δεν προϋπήρχε άλλη ταινία πριν από αυτή μπορεί να έπαιρνε το 6/10 λόγω καλών "γραφικών." Με την προϊστορία όμως καταδικάζεται σε ένα επιεικές 5αράκι.

Α, και για να μην παρεξηγηθώ, τα προηγούμενα 5 μου άρεσαν. Πολύ. Κάθε ένα και περισσότερο. Εδώ όμως >μπλουπ!<

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More