English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Shinjuku Incident (2009)

Τίτλος: Shinjuku Incident (San suk si gin)
Κατηγορία: δράμα, περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Tung-Shing Yee
Σενάριο: Tung-Shing Yee
Πρωταγωνιστές: Jackie Chan, Naoto Takenaka, Daniel Wu, Jinglei Xu, Bingbing Fan
Διάρκεια: 120'
Εταιρία παραγωγής: JCE Movies
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 8 (7,5)

Με λίγα λόγια
Όταν η αγαπημένη του στάματα να στέλνει γράμματα, ένας αγρότης Κινέζος θα μεταναστεύσει στην Ιαπωνία οπού θα παλέψει καθημερινά για την ζωή του και θα μπλέξει με τον τοπικό υπόκοσμο.


Σκηνοθεσία
Πίσω από τις κάμερες κρύβεται ο Tung-Shing Yee, πάνω στο σενάριο του οποίου βασίζεται ολόκληρη η ταινία. Ας μη κρυβόμαστε.. ο σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα ζωντανό και καθημερινό θέμα το οποίο μπορεί να μην έχει ντυθεί με ευρωπαϊκό φόρεμα, αλλά ακόμα και το ασιατικό είναι εξίσου ρεαλιστικό και τρομακτικό. Η εναλλαγή των σκηνών γίνεται με άρτιο τρόπο και η ροή είναι συνεχής και σταθερή, κυρίως λόγω του γνήσιου και καλογραμμένου σεναρίου. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε μάρτυρες "αεροπλανικών" και λοιπών χολιγουντιανών εφέ η χορογραφιών - το σύνολο βασίζεται στον ρεαλισμό, ακόμα και στην βίαιη μορφή του. Με έμφαση στις ερμηνείες, ο Yee εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το καστ, την αρκετά καλή φωτογραφία αλλά και την βρώμικη σκηνογραφία της περιοχής Shinjuku του Τόκιο ενώ δεν θα ασχοληθεί καθόλου με την καλογουστιά η την τεχνολογική παράνοια της πρωτεύουσας η ακόμα και την μυθολογία γύρω από την Γιακούζα. Ο θεατής θα αποκτήσει την δυνατότητα να μυρίσει τους δρόμους και τα σοκάκια των φτωχογειτονιών, να γευτεί το φαγητό των μεταναστών και να νοιώσει την αδελφοσύνη και αλληλεγγύη που τους διακρίνει. Αισθήματα άκρως επιθυμητά για τον σκηνοθέτη αφού θα μεγαλώσουν την αντίθεση στο τέλος μίας ομαλής μετάβασης των μεταναστών οπού εξοπλισμένοι με δύναμη και πλούτο, αλλάζουν εντελώς την συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους αλλά και μεταξύ τους.
Ερμηνείες
Ο Jackie Chan ερμηνεύει τον Steelhead. Όταν ο Τζάκι αποφασίζει να γυρίσει ταινίες στην πατρίδα του και να αποβάλλει το εύκολο και το ευτελές του Χόλυγουντ, τότε πραγματικά μας χαρίζει διαμάντια - θυμίζω το εξαιρετικό New Police Story (2004). Ο "Σιδεροκέφαλος" είναι ένας απλός αγρότης της κινεζικής επαρχίας οπού θα ακολουθήσει τον επίπονο δρόμο της λαθρομετανάστευσης. Δουλείες επικίνδυνες και εκμετάλλευση από τους εργοδότες θα αποτελέσουν το έναυσμα της νέας του ζωής. Όταν όμως ανακαλύψει ότι η αγαπημένη του έχει πλέον δημιουργήσει μία νέα ζωή (άνδρας μαφιόζος και παιδί ανήλικο) θα γυρίσει σελίδα και από ένα τυχαίο γεγονός θα μπλεχτεί ενεργά με την τοπική μαφία. Η ερμηνεία του είναι άκρως ρεαλιστική και αυτό θα ξενίσει το κοινό που έχει συνηθίσει τον Τζάκι σε εκπληκτικές και ολίγον μη-ρεαλιστικές χορογραφίες, γρήγορη δράση και πλαστικές εκφράσεις. Στην παρούσα, θα φανούν τα χρόνια στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή, θα φανεί η "ανθρώπινη" φύση και επομένως η τρωτότητα που απέφευγε σε προηγούμενες εύκολες περιπέτειες. Η μετάβαση από την πείνα στην εξουσία είναι ομαλή ενώ οι αρχές του και η επιμονή στην φίλια θα οδηγήσουν στο αριστουργηματικό τέλος της ταινίας. Εξαιρετικός και για λίγους.
Εξαιρετικός και ο κύριος Daniel Wu ως Jie, αδελφός του Steelhead. Ένας απλός αγρότης που το μόνο όνειρο του ήταν ένας πάγκος ώστε να πουλάει καστανά, μετατρέπεται σε ένα trendy ιαπωνικό κτήνος που πουλάει ναρκωτικά. Μοναδικές οι σκηνές ως "αδελφός μετανάστης" όπως και οι αντίστοιχες με την κόντρα των κάποτε φίλων.
Ξεχωρίζει ο Ιάπωνας Naoto Takenaka στον ρόλο του επιθεωρητή Kitano. Η σχέση του με τον Steelhead είναι κάπως μοναδική και σπάνια ενώ στις τελευταίες σκηνές θα ξεχωρίσει και θα προσδώσει κύρος.
Εν κατακλείδι
Ας μην γελιόμαστε.. λίγοι από εμάς έχουν ασχοληθεί με την δραματική πλευρά του Τζάκι Τσαν ενώ είναι σίγουρο ότι για πολλούς αυτό ακούγεται ως ανέκδοτο. Η παρούσα, στα βήματα του New Police Story (2004), έχει απαγορευθεί στο Χονγκ Κονγκ ως πολύ βίαια ενώ θα προβληθεί μάλλον μία κομμένη έκδοσή της. Ο ρεαλισμός είναι το κύριο συστατικό σε ένα γενικότερο δράμα το οποίο αφόρα όλους μας. Με την Ελλάδα να επιζήτα την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, με τους μετανάστες που εκμεταλλεύονται καθημερινώς, με τους μετανάστες πάνω στους οποίους έχουν βασιστεί, πίσω από κλειστά γραφεία και φακέλους, ολόκληρες οικονομίες ανεπτυγμένων χωρών, το Συμβάν της Shinjuku μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα Βαλκάνια η Ε.Ε., όμως τα αισθήματα και οι καταστάσεις είναι σίγουρο ότι σηκώνουν αρκετές παρομοιώσεις. Δυναμική και ωμή σκηνοθεσία, δυναμικός και ωμός Τζάκι Τσαν. Τολμάτε?

Για τον Έλληνα της Νέας Υόρκης που τον φώναζαν κλεφτή, για τον νεαρό Αλβανό που ερωτεύθηκε μία Ελληνίδα, για όσους κρύβονται ανάμεσά μας, για μία ταινία που ξεφεύγει κατά πολύ από την μετριότητα και αγγίζει τα όρια του αριστουργήματος του είδους, τίποτα λιγότερο από 8/10 - κοντά στο 7,5/10 του IMDb.


edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

2 scary σχόλια:

καλο καλοκαιρι να εχουμε :)
αν και ειμαι φαν της κιζενικης κουλτουρας και χωρας ο τσακι τσαν δεν ειναι στους πολυ αγαπημενους μου

Γεια σου σκουλικακι. Σε καταλαβαινω απολυτα, παρολα αυτα σου συνιστω την ταινια αυτη εστω και δοκιμαστικα. Ισως αλλαξεις γνωμη ;)

Καλες βουτιες :)

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More