English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Φεστιβάλ Ολύμπου 2009

Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός τόσο της Πιερίας όσο και γενικότερα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και λαμβάνει χώρα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο με περίπου 100.000 θεατές!!!
Η έναρξη της 38ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/7 και θα σηματοδοτηθεί από τη συναυλία του Μ. Φραγκούλη - "αφιέρωμα στο Μ. Χατζηδάκι", με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ανακάλυψη του Δίου και 40 ετών ανασκαφικού έργου του καθηγητή Δ. Παντερμαλή. Μάλιστα την εκδήλωση θα τιμήσει ιδιαίτερα με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κάρολος Παπούλιας!
Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επιπλέον τις θεατρικές παραστάσεις "Όπερα της πεντάρας" με πρωταγωνιστές την Κ. Καραμπέτη και τον Στέλιο Μάϊνα στις 15/07 και "Κουρέας της Σεβίλλης" με πρωταγωνιστή το Γ. Παρτσαλάκη στις 18/07 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει συναυλία της Cesaria Evora στις 24/07, ενώ στις 25/07 θα ανέβει στη σκηνή η "Μήδεια του Μποστ", με την Κ. Δανδουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία του Αντ. Ρέμου στις 09/08 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, του Σωκράτη Μάλαμα στο Κάστρο του Πλαταμώνα στις 15/08 και του Θανάση Παπακωνσταντίνου επίσης στο Κάστρο του Πλαταμώνα στις 22/08.
Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αναφέρονται μόνον ενδεικτικά, καθώς έχουν επίσης προγραμματιστεί πολυάριθμες ακόμη μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογα θεατρικά σχήματα (Κρατικό Θέατρο Βορ. Ελλάδος, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.ά) και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις εικαστικού περιεχομένου (έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Βασιλείου, έκθεση ψηφιδωτού, έκθεση κοσμημάτων κ.λ.π.).

Ενδεικτικά δείτε στη συνέχεια περισσότερες πληροφορίες για μερικές από τις εκδηλώσεις του 38ου φεστιβάλ...
CESARIA EVORA
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το φεστιβάλ Ολύμπου ανοίγει φέτος πανιά για να μας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Όταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ευρώπης έπαιξαν για πρώτη φορά το Sodade, στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής προστέθηκε το ειδικό βάρος μιας σχετικά άγνωστης μέχρι τότε χώρας, του Πράσινου Ακρωτηρίου. Πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, είναι η συγκομιδή της παρουσίας της Cesaria Evora στο διεθνές μουσικό προσκήνιο. Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente του Cape Verde. Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών. Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του, έναν αέρα εξωτικής θλίψης.
ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, με τον Μάριο Φραγκούλη.
"Αρχισα να γράφω μουσική για να μ' ερωτευτούν όσοι ήθελα και επιθυμούσα την αγάπη τους..." είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις. Η αγάπη εξάλλου είναι μια έννοια που κυριαρχεί στη δημιουργία του μεγάλου συνθέτη. Αυτά τα τραγούδια της αγάπης θα ερμηνεύει ολόκληρο το καλοκαίρι ο Μάριος Φραγκούλης και βεβαίως και στο φεστιβάλ Ολύμπου. Ο ερμηνευτής θα συνοδεύεται από το μουσικό σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις", το οποίo έχει ως βασικό στόχο του την αυθεντική παρουσίαση του έργου του συνθέτη. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια από πολλά έργα του Μάνου Χατζιδάκι, μεταξύ των οποίων και τα "Αθανασία", "Ο Οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης", "Για την Ελένη", "Οδός Ονείρων", "Μυθολογία", "Reflections" και "Ρωμαϊκή Αγορά".
Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ
"Η Όπερα της πεντάρας", είναι έργο γραμμένο το 1928, στην εποχή δηλαδή όπου το επερχόμενο παγκόσμιο οικονομικό κραχ, απειλεί πλέον και την Ευρώπη. Έκτοτε παραμένει ένα έργο επίκαιρο, βαθύτατα σαρκαστικό και ίσως, το διασημότερο σχόλιο "στην κατασκευή" του σύγχρονου οικονομικοκοινωνικού συστήματος...
Ο Μπρεχτ δανείζεται το θέμα του από την "Όπερα του ζητιάνου" του Τζων Γκαίη, που είχε γνωρίσει εξαιρετική επιτυχία στο Λονδίνο [1728].
Ο Κουρτ Βάιλ γράφει για τις ανάγκες της παράστασης μια σειρά εξαιρετικών τραγουδιών που στο σύνολό τους γίνονται επιτυχίες και γνωρίζουν αμέτρητες διασκευές για περισσότερο από ογδόντα χρόνια.
Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ, ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΒΑΚΟΥΣΗΣ κ.α.
Η ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του ελληνικού ρεπερτορίου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, αυτό το καλοκαίρι θα περάσει και από το φεστιβάλ Ολύμπου.
Στη Μήδεια, ο Μένης Μποσταντζόγλου (Μπόστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα, ούτε να δουλέψουνε θέλανε, και είχε κι έναν άντρα που την κεράτωνε από πάνω και ήθελε να παντρευτεί την πριγκίπισσα της Κορίνθου!
Ετσι, θολωμένη η Μήδεια από τη ζήλια και όλα τα προβλήματα που την περικυκλώνανε, αρπάει το χασαπομάχαιρο απ' την κουζίνα και φευ! Αντί να σφάξει τα παιδιά της σκοτώνει κάτι συμμαθητές τους που είχανε πάει στο σπίτι να τα πάρουνε και να γυρίζουνε ποιος ξέρει πού...
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ κ.α.
Αυτή είναι μια πρώτη γεύση. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Ολύμπου...


38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

3 scary σχόλια:

Πολύ καλό ταίριασμα των συναυλιών,έχω πάθει πλάκα!!Βάλανε τον Ρέμο με τον Μάλαμα και τον Παπακωνσταντίνου το θανάση(καμία σχέση)!!Απο πότε ο Ρέμος έγινε έντεχνος,μήπως απο τότε που τραγούδησε θεοδωράκη κ τραγούδησε με την Μαρινέλα:Θα τρελλαθούμε εντελώς!!

ΔΙΟΝΥΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ !ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ?!ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ?Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΕΙ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ... ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΑΔΙΚΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ!

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΥΚΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! ΠΑΛΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΟΠΩς Η ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ Η ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΕΖΟΣ ΧΑϊΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΣΑΒΒΟΠΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΧΑΡΟΥΛΑ!!!! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!!

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More