English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Slumdog Millionaire (2008)

Τίτλος: Slumdog Millionaire
Κατηγορία: Δράμα, περιπέτεια, ρομαντική
Πρωταγωνιστές: Freida Pinto, Dev Patel, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Azharuddin Mohammed Ismail, Ayush Mahesh Khedekar
Διάρκεια: 120'
Εταιρία παραγωγής: Celador Films, Film4, Pathé Pictures International
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 8 (8,7)

Με λίγα λόγια
Ενας νεαρος που μεγαλωσε μεσα στην φτωχια και την λασπη, περνει μερος στο γνωστο τηλεοπαιχνιδι "Ποιος Θελει να Γινει Εκατομμυριουχος". Λογω των υποψιων οτι εκλεψε για να κερδισει, εξιστορει την ζωη του σε εναν αστυνομικο εξηγωντας πως ακριβως γνωριζε τις απαντησεις.

Άχρηστες πληροφορίες
Ο ηθοποιός του οποίου το αυτογραφο επιζητουν στην αρχη της ταινιας τα δυο πιτσιρικια ειναι ο Amitabh Bachchan, ο οποιος ειναι πολυ αληθινος και πολυ διασημος Ινδος ηθοποιος αλλα και ο τωρινος παρουσιαστης της Ινδικης εκδοσης του "Ποιος θελει να γινει εκατομμυριουχος". Η ταινια χρησιμοποιησε μια πρωτοτυπη ψηφιακη κινηματογραφικη καμερα (Digital Cinema Camera) της Silicon Imaging. Οταν χρησιμοποιηθηκε στο Mumbai, υπηρχαν αρκετοι τεχνικοι στο σετ ωστε να ασχοληθουν με τα προβληματα που παρουσιασε η καμερα. Ο σκηνοθετης Danny Boyle εβαλε τα λεφτα της αμοιβης των 3 πρωταγωνιστων - παιδιων στην τραπεζα με διαταγη να τους δοθουν οταν κλεισουν τα 16 χρονια. Η εταιρεια παραγωγης αναθεσε σε εναν οδηγο - φυλακα να πηγαινοφερνει τα 3 παιδια στο σχολειο μεχρι να κλεισουν την προαναφερθησα ηλικια. Μολις το 20% των διαλογων της ταινιας ειναι στην γλωσσα Hindi. Η ταινια αυτη παραλιγο να βγει κατευθειαν σε DVD εκδοση αντι σε κινηματογραφο. Μετα το πανεξυπνο Trainspotting (1996), το μετριοτατο The Beach (2000), το ενδιαφερον 28 Days Later.. (2002) και το προσφατο Sunshine (2007), ο 50αρης Danny Boyle μας παρουσιαζει την μολις ενατη (9η)του ταινια! Λασπη και σκυλος εξηγουν εναν προσβλητικο τιτλο μιας ταινιας που ταραζει αρκετα νερα εν μεσω καταιγιδας διαμαρτυριων τοσο απο την "τριτοκοσμικη" Ινδια οσο και απο τους Αγγλους (που ειχαν την κατοχη και εκμεταλλευση της για αρκετα χρονια οδηγωντας την σε εξαθλιωση). Βεβαια, οπου υπαρχει καπνος..
Ειναι δικαιο να παρουσιασουμε την παρουσα ξεχνωντας τον θορυβο που εχει δημιουργησει αλλα και τα 60 68 βραβεια που εχει κερδισει μεχρι στιγμης - ακομα και τις 10 υποψηφιοτητες για τα 8 βραβεία Οσκαρ.
Σκηνοθεσία
Ο Boyle ως σκηνοθετης εχει στο πλευρο του την αγαπητη Ινδη Loveleen Tandan που τον καθοδηγει ωστε να "πιασει" τον παλμο της βρωμικης πλευρας της Ινδιας. Η αληθεια ειναι οτι σε ενα ρομαντικα μεγαλο βαθμο, το καταφερνει. Η σκηνοθεσια ειναι πλουσια σε ληψεις και γενικα πλανα τα οποια μεταφερουν την οσμη των φτωχογειτονιων και την καθημερινοτητα των παραπεταμενων αλλα περηφανων πολιτων των. Ενα αρκετα δυναμικο και πρωτοτυπο, αλλα προβλεψιμο, σεναριο υποστηριζει την ενδιαφερουσα σκηνοθεσια αλλα και την σχεδον αλανθαστη φωτογραφια. Οι διαλογοι θα ξενισουν τους γνωστες καθως μοναχα ενα μικρο ποσοστο των ειναι στην "μητρικη" γλωσσα ενω η "κατοχικη" Βρετανικη κυριαρχει στην ταινια, ακομα και στις σκηνες με τα μικρα, αγραμματα παιδια. Ξεχωριζει η ευχαριστη μουσικη επενδυση του κυριου A.R. Rahman η οποια, σε συνδυασμο με τα επιλεγμενα τραγουδια, συνθετει ενα Soundtrack το οποιο αξιζει μια θεση στην συλλογη σας.
Ερμηνείες
Ο Dev Patel ειναι ο Jamal K. Malik. Με αφορμη τις ερωτησεις ενος τηλεπαιχνιδιου, εξιστορει την τραγικη του ζωη - ακροβατης αναμεσα στην φτωχια και την αναζητηση, το κερδος και την πονηρια, τον ερωτα και την οικογενεια. Μια δυνατη και ακρως ρεαλιστικη ερμηνεια απο εναν πιτσιρικα Βρετανο (και οχι Ινδο) στην πρωτη του μολις ταινια. Σιγουρα στο μελλον θα τον ξαναδουμε.
Ο Madhur Mittal ειναι ο Salim, αδελφος του Jamal. Απο μικρος γνωριζει την σκληροτητα της επιβιωσης αλλα και την αναγκη προστασιας του μικροτερου αδελφου. Μεγαλη δοση ζηλειας, παρολες τις τυχουσες εφημερες επιτυχιες που θα κατακτησει. Κλεβει το κοριτσι, δουλευει για μαφιοζο, αναζητα την λυτρωση σε μια χουφτα ρουβλια με ενα περιστροφο στο χερι. Πολυ δυνατη ερμηνεια που τονιζει την υποταγη, την προδοσια αλλα και την ανεκδηλωτη αδελφικη αγαπη με μια τελευταια πραξη αφιλαυτίας που αναζητα σε ολη του τη ζωη.
Η νεαρα πανεμορφη (οπως ολες οι συμπατριωτισσες της) Ινδη Freida Pinto ειναι η Latika. Παρθενα και αυτη οσον αφορα τις ταινιες και την υποκριτικη, καταφερνει να ερμηνευσει το δραμα της υποταγης σε εναν αιμοβορο και απανθρωπο "συζυγο", την ατυχια της φτωχιας και του κρυου της βροχης, την εκμεταλλευση των "παιδιων των φαναριων" - απομονωμενη απο τον αληθινο παιδικο της ερωτα που ειναι ο Jamal. Μας χαριζει πανεμορφα καδρα αλλα η ερμηνεια της δεν στηριζεται μονο στα ομορφα της προσοντα καθως καταφερνει να μεταφερει τα δυνατα αισθηματα μεσω του προσωπου και των ματιων, μεσω των κινησεων της. Συμπαθης και ταλαντουχα, σιγουρα θα χαρουμε να την ανταμωσουμε σε μια μελλοντικη δουλεια της.
Ο,τι και να πουμε για τον Anil Kapoor ειναι πραγματικα λιγο. Με πανω απο 100 ταινιες στο ενεργητικο του, συμμετεχει στο Slumdog Millionaire ως ο τηλεοπτικος παρουσιαστης του παιχνιδιου, Prem Kumar. Ενας χαρακτηρας κλειδι που κερδιζει πολλα με την ερμηνεια του εν λογω ηθοποιου. Οι λεξεις slumdog (σκυλι της λασπης) και chai-wallah (το αμορφωτο παιδι που φερνει το τσαι) αποκτουν αλλη σημασια και ισχυ οταν τις χρησιμοποιει με μια δοση ειρωνιας και ενθουσιασμου μπροστα σε ενα καταβροντο κοινο. Η σκηνη στην τουαλετα ειναι χαρακτηριστικη, οπως επισης και η ερμηνεια του οταν φτανει το παιχνιδι στην τελευταια ερωτηση. Μοναδικος και αξιοπροσεκτος.
Ομως, ξεχωριζουν δυο μικρα παιδια, δυο πιτσιρικια τα οποια -ευχαριστως- διακριθηκαν και στα Screen Actors Guild Awards. Οι Azharuddin Mohammed Ismail (Salim) και Ayush Mahesh Khedekar (Jamal) ερμηνευουν τους χαρακτηρες των πρωταγωνιστων στην παιδικη τους εποχη. Συνδυαζονται και δενουν σαν να ειναι αληθινα αδελφια ενω μας μεταφερουν αισθηματα χαρας και παιχνιδιου (ειναι βλεπετε κατεργαρηδες και πονηροι), λυπης και δραματος (φτωχια, ρατσισμος εναντι των Μουσουλμανων Ινδων), ερωτα και ζηλιας (καταραμενη Latika). Η επιτυχια της ταινιας, σιγουρα τους ανηκει.
Εν κατακλείδι
Μια ταινια που στην ουσια εξιστορει εναν ανεκπληρωτο ερωτα ενος νεαρου σε μια χωρα που μαστιζεται απο την φτωχια και απο την παρανομια. Μια ταινια που εχει συνεχομενη δραση (δεν υπαρχει περιπτωση να βαρεθειτε), αρκετο χιουμορ (και καλογουστο), καλοστημμενο και δακρυβρεχτο δραμα, πρωτοτυπο αλλα υπερβολικα προβλεψιμο σεναριο το οποιο "κλεβει" αδιακριτα απο το Bollywood χωρις ομως να το προσβαλει (θα το τιμησει και στους τιτλους τελους με ενα ομορφο χορευτικο απο την ομαδα της ταινιας).

Με το εταιρο σας ημισυ, με τον παιδικο σας ερωτα (αρκει να μην συναντηθουν) τιμηστε την ακομα και στην Σκοτεινη Αιθουσα ενος κινηματογραφου καθως δεν θα απογοητευσει' αντιθετως θα γοητευσει, οπως και τον συγγραφεα της παρουσης, με το 8/10 που της αρμοζει λαμβανοντας μια θεση στις αριστες ταινιες που μας αφησε το 2008, και ισως μια θεση στην λιστα των διαχρονικων - κοντα στο νεαρο 8,7/10 του IMDb.

1 scary σχόλια:

Well written mate.

Μου άρεσε πολύ, όχι μόνο για την πολύ καλή σκηνοθεσία (δεν είναι και λίγο το να περνάς από το παρόν στο παρελθόν με τόση ευκολία και να κάνεις μια ταινία της οποίας το μεγαλύτερο μέρος είναι flashback, να περνά ομαλά).

Μου άρεσε και για τα εύστοχα κρυμμένα στοιχεία bollywood (εκτός από το χορό του τέλους, παίζει αρκετά και στις εμφανίσεις της Latika, η οποία εξιδανικεύεται σε κάθε σκηνή).

Μου άρεσε και για την πολύ καλή μουσική της, και για το γενικό αίσθημα ευφορίας που σου αφήνει μετά.

Σίγουρα 8α ξανακούσουμε για τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι έκαναν την τύχη τους...

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More