English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

City of Ember (2008)

Τίτλος: Απόδραση από τη χαμένη πόλη (City of Ember)
Κατηγορία: περιπέτεια, οιγενειακό, Sci-Fi
Πρωταγωνιστές: Bill Murray, Tim Robbins, Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Martin Landau
Διάρκεια: 95'
Εταιρία παραγωγής: Playtone, Walden Media
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 4,5 (6,5)

Με λίγα λόγια
Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι της City of Ember ζουν αρμονικά κάτω από την επιφάνεια της γης υπό το φως τεχνητών φώτων. Το μέλλον όμως μοιάζει αβέβαιο όταν οι προμήθειες τελειώνουν και η τεράστια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας χαλάει ολοένα και πιο συχνά..

Άχρηστες πληροφορίες
Με κόστος παραγωγής τα 38 εκ. δολάρια και εισπράξεις που θα βάλουν φυλακή το στούντιο και τους παράγωγους, η "Απόδραση από την Χαμένη Πόλη" βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Τζιν Ντουπρέ. Μεταξύ των παραγωγών είναι και ο Tom Hanks. Ember αγγλιστί σημαίνει «αποκαΐδι», στα ουγγαρέζικα όμως σημαίνει «άνθρωπος». Τα γυρίσματα στο σύνολό τους έγιναν στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτή είναι η 2η μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο Gil Kenan, μετά το κινουμένων σχεδίων «Τερατόσπιτο, Το» (2006).

Σκηνοθεσία
Ο άπειρος Gil Kenan σκηνοθετεί μία απόδραση βασισμένος στο ατελές σενάριο της Caroline Thompson. Ξεκινώντας από την σκηνογραφία, καταλαβαίνουμε από την πρώτη κιόλας σκηνή ότι έχουμε να κάνουμε με σκηνικά. Σκηνικά που θα θυμίσουν προηγούμενες δεκαετίες αλλά στο "λίγο βελτιωμένο" τους. Ψεύτικα σκηνικά λοιπόν τα οποία δεν θα βοηθήσουν αρκετά την σκηνοθεσία η οποία ναι μεν θα εστιάσει στους χαρακτήρες αλλά θα αγνοήσει το σύνολο των κατοίκων της πόλης καθώς επίσης και τον υπέροχο κόσμο που κρύβεται κάτω από τα ποδιά τους - εκεί που υπάρχει όλη η ομορφιά και το μυστήριο της Χαμένης Πόλης. Τα κουστουμιά είναι μέτρια όπως επίσης και οι διάλογοι. Η φωτογραφία δεν θα καταφέρει να αναστήσει την έλλειψη σοβαρής σκηνογραφίας ενώ τα εφέ διχάζονται ανάμεσα στο μέτριο και το καλό.
Ερμηνείες
Κατά τα ψέματα τα μεγάλα ονόματα που στηρίχθηκε η διαφήμιση της παρούσης, είναι οι κύριοι Bill Marrey και Tim Robins.
O πρώτος είναι ο δήμαρχος της πόλης, Mayor Cole. Πονηρός, συμφεροντολόγος, διπλωμάτης και πονηρός ξανά! Ο Bill Marrey σε ένα ρόλο που του ταιριάζει γάντι. Δεν πρόκειται φυσικά να μας χαρίσει κάποια αξιόλογη ερμηνεία αλλά σίγουρα η παρουσία του προσθέτει στο σύνολο.
Ο δεύτερος, είναι ο Loris Harrow. Μανιακός μηχανικός και δημιουργός τρελών εφευρέσεων, κρύβει ένα βαθύ μυστικό. Μέτριος και λίγος σε ένα αρκετό κακογραμμένο ρόλο.
Πραγματικοί πρωταγωνιστές όμως, είναι οι πιτσιρικάδες της παρέας. Η αξιόλογη Saoirse Ronan στον ρόλο της Lina Mayfleet και ο Harry Treadaway ως Doon Harrow. Η δεσποινίδα θα καταφέρει άξια να πείσει ως προστατευτική αδελφή (έχει μία μικρότερη), ανήσυχη έφηβη και ενθουσιώδης μεταφορέας μηνυμάτων (στην Πόλη δεν έχουν τηλέφωνο, γράμματα κτλ αλλά μεταφορείς που αναγγέλλουν τα εκάστοτε μηνύματα). Το μεγάλο μυστικό που κρύβει η οικογένειά της, θα το ανακαλύψει σταδιακά ενώ θα ορθώσει ανάστημα όταν χρειαστεί. Αρκετά καλή η Mayfleet αν και η ερμηνεία της μοιάζει σαν ένα μεγάλο εκκρεμές μεταξύ αθωότητας και εφηβείας.
Ο Treadaway θα ακολουθήσει με τον χαρακτήρα του, την περιπέτεια της Mayfleet. Αγχώδης να φανεί αντάξιος του πάτερά του, θέλει υπέρμετρα να μεταβεί στο προσωπικό της γεννήτριας χωρίς όμως επιτυχία. Ανταυτού, θα ανακαλύψει ένα νέο κόσμο μέσα στους σωλήνες και τα υπόγεια που καλείται να δουλέψει. Αυτό θα ήταν αρκετό εάν το σενάριο ακολουθούσε την μαγεία του βιβλίου αλλά.. Τίποτα το ιδιαίτερο, θα αποδειχθεί απλά αρκετός.
Μου άρεσε το γεγονός ότι η παραγωγή και ο σκηνοθέτης τίμησαν τον Martin Landau με την συμμετοχή του στην παρούσα ως Sul. Ίσως ο μόνος χαρακτήρας που είχε λίγο ενδιαφέρον και αρκετά κωμικά στοιχεία. Αφεντικό των υδραυλικών, έχει τον ύπνο στο τσεπάκι του αλλά θα σπεύσει να βοηθήσει τα 2 παιδιά όταν χρειαστεί με ένα μεγάλο τίμημα.
Εν κατακλείδι
Το αν η απόδραση αφόρα τους χαρακτήρες της ταινίες η τους θεατές της, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Δυστυχώς το εάν η παρούσα έχει έστω και ένα ίχνος μυστηρίου, γίνεται ξεκάθαρο από τα πρώτα λεπτά της αφήγησης. Η απάντηση είναι αρνητική. Όπως αρνητική είναι και η απάντηση στην ερώτηση εάν η Χαμένη Πόλη απευθύνεται σε ενήλικες. Όχι και όχι. Δυστυχώς η σεναριογράφος και κατ'επέκταση ο σκηνοθέτης, αγνόησαν τις αλληγορίες και τις μεταφορές που τόσο υπέροχα αφηγείται η συγγραφέας Jeanne Duprau, θυσιάζοντας μία δυνατή ιστορία έναντι ενός χλιαρού και ανιαρού σεναρίου.

Για παιδιά και μόνο παιδιά μίας μικρής ηλικίας (αν και προτιμότερο είναι αγαπητοί γονείς να τους αγοράσετε το βιβλίο), για κηδεμόνες με κουράγιο και ενήλικες που έχουν μεγάλη αντοχή, τίποτα περισσότερο από 4,5/10 για μία ταινία χωρίς ταυτότητα, μία ταινία που δεν απευθύνεται σε ξεκάθαρο κοινό - σε αντίθεση με το 6.5/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Loris Harrow: [to Doon] Builders were wise when they said, "If you have proof, you have to pursue it! There's more to a bottle cap than keeping liquid from leaking out of glass!"

edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cinemascope.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More