English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Αντίο αγαπημένη μας θεία, αντίο Μαρία Δημητριάδη

Σημερα το πρωι, μας αφησε ορφανους η Μαρια Δημητριαδη, η σεβαστη θεια μας. Θα μπορουσαμε να παραθεσουμε φωτογραφιες και αναμνησεις απο προσωπικες στιγμες μαζι της, αλλα αποφασισαμε προς τιμην των μουσικων φιλων της, να την αντιμετωπισουμε ως την γνωστη και εκπληκτικη τραγουδιστρια που γνωρισαν και αγαπησαν ολοι, κρατωντας τα υπολοιπα για εμας και την οικογενεια μας. Ενα θερμο αντιο και μετα σιωπη. 

Κουράγιο Αφροδίτη, κουράγιο Στέργιε,
-Δημήτρης & Μελίνα
Παραθετουμε το καλογραμμενο κειμενο του musiccorner.gr για οσους δεν εγνωρισαν την Μαρια και δεν ετυχε να την ακουσουν ουτε στα εργα των Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Θεοδωρακη, Μ. Χατζιδακι, Θ. Μικρουτσικου κ.α.

"Μια σπουδαία ερμηνεύτρια του ελληνικού πενταγράμμου, η Μαρία Δημητριάδη, "άφησε" αυτό το κόσμο τα ξημερώματα της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου, σε ηλικία μόλις 58 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Η Μαρία Δημητριάδη, γνωστή κυρίως στους μεγαλύτερους ηλικιακά, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία, υπήρξε μία από τις βασικές ερμηνεύτριες των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικού. Υπήρξε επίσης μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του πολιτικού τραγουδιού που άνθισε κατά τη μεταπολίτευση. Τη δεκαετία του 1980 άλλαξε το ρεπερτόριό της ερμηνεύοντας Μάνο Χατζιδάκι ("Για την Ελένη", σε στίχους Μιχάλη Μπουρμούλη) και Στέφανο Κορκολή ("Το μαγικό κλειδί" το 1987), ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν σε κάποιες live εκδηλώσεις που οργάνωναν διάφοροι δήμοι.

Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, ήταν τη δεκαετία του '60, με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και το album "Ήλιος ο πρώτος".
Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πως η Μαρία Δημητριάδη πριν απ' όλα αυτά, είχε ερμηνεύσει τρία τραγούδια που είχαν κάνει μεγάλη επιτυχία, αλλά στο tracklist του δίσκου αναφερόταν απλά ως "Μαρία", κι έτσι οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν για ποιαν επρόκειτο. Ο λόγος για τα τραγούδια "χωρισμός", "Άναμπελ" και "τι να θυμηθώ" του Σταύρου Ξαρχάκου, που ακούγονταν στην ταινία "Κορίτσια στον ήλιο", με τον Γιάννη Βόγλη και την Αν Λόμπεργκ.

Η Μαρία Δημητριάδη είχε παντρευτεί τον Ανδρέα Μικρούτσικο, όταν αυτός έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο και είχαν αποκτήσει και έναν γιο, τον Στέργιο."

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More