English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Transporter 3 (2008)

Τίτλος: Transporter 3
Κατηγορία: περιπέτεια, δράση
Πρωταγωνιστές: Jason Statham, Robert Knepper, Natalya Rudakova, Francois Berleand
Εταιρία παραγωγής: Europa Corp.
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6 (6,4)

Με λίγα λόγια

Ο Frank Martin στην τρίτη περιπέτεια επί μεγάλης οθόνης αναγκάζεται να παραδώσει ένα ακόμα πακέτο. Τι θα γίνει όμως όταν ανακαλύψει το πραγματικό πακέτο που βρίσκεται μπροστά από τα ματιά του?

Άχρηστες πληροφορίες

Ο Jason Statham αποφάσισε και εκτέλεσε όλες τις επικίνδυνες σκηνές του χαρακτήρα του χωρίς να αντικατασταθεί από κάποιον επαγγελματία stuntman.

Σκηνοθεσία

Ο κυρίως τηλεοπτικός Olivier Megaton (ήταν β' σκηνοθέτης στο Hitman) τόλμα να σκηνοθετήσει την τρίτη συνέχεια του επιτυχημένου Transporte(u)r, δημιούργημα του μέγιστου Luc Besson ο οποίος υπογράφει για άλλη μία φόρα το σενάριο. Η "τριλογία" ξεκίνησε το 2002 με το πολύ καλό πρώτο έργο, το οποίο ακολουθήθηκε το 2005 από την δεύτερη ταινία. Κύριο χαρακτηριστικό των 2 αυτών ταινιών αλλά και της παρούσας, είναι η επιλογή της γρήγορης και δυναμικής δράσης έναντι ενός στιβαρού και πιο σοβαρού σεναρίου. Πρόκειται για μία καθαρά περιπέτεια Δράσης (με "δ" κεφάλαιο). Όμως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, η παρούσα θα χαρακτηριστεί ως η πιο πρόχειρη, η πιο επιφανειακή και η πιο αστεία. Η σκηνοθεσία είναι καλή ενώ θα δώσει 3-4 αξιοσημείωτες σκηνές. Γρήγορες εναλλαγές, ζουμαρισμένα κάδρα, άψογος συντονισμός σε ένα μη-ρεαλιστικό σύνολο. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να τονίσω το συμπέρασμα ότι ακόμα και ένας αρκετά ποιοτικός δημιουργός (Besson) μπορεί να "γοητευθεί" από το Χόλυγουντ και να ξεστρατίσει. Στην παρούσα, η γαλλική πινελιά θα χαθεί παντελώς και θα υπερισχύσει η αμερικανιά και το "ψεύτικο". Κάπως έτσι, οι διάλογοι είναι αστείοι και βαρετοί ενώ είναι τραγικό το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν κάποια όμορφα πλάνα με τα αυτοκίνητα, σε 2-3 σκηνές νοιώθεις ότι βλέπεις ταινία του 70 οπού οι ηθοποιοί καθόντουσαν σε ένα μοντέλο αυτοκίνητου και πίσω τους "έπαιζε" σε οθόνη το περιβάλλον γύρω από το υποτιθέμενο αυτοκίνητο.
Ερμηνείες

Ο Jason Statham απόκτα σώμα α λα Ροκυ και συνεχίζει να ερμηνεύει τον μάτσο Frank Martin. Τις σκηνές δράσης θα τις ξεπετάξει χωρίς κανένα ζόρι ενώ θα το παρακάνει όσον αφόρα το βαρύ, σοβαρό(φανή) και killer χαρακτήρα του. Ιδιόκτητης κατοικίδιου παρά εραστής θα υποστηρίξει και τις "ιδιαίτερες" σκηνές οι οποίες δυστυχώς θα χαθούν καθώς η σκηνοθεσία δεν θα τις υποστηρίξει.
 
Ο υπέρτατος T-bag του Prison Break, δηλαδή ο κύριος Robert Knepper θα συμμετάσχει ως Johnson. Κακός χαρακτήρας (για ακόμα μία φόρα) δεν θα γίνει όσο αντιπαθητικός χρειάζεται. Έχει 2-3 καλές εκρήξεις αλλά το σύνολο του είναι μέτριο και μακριά από τον καλό του εαυτό.
Η Natalya Rudakova, πίστη υπέρμαχος του Ανατολικού Μπλοκ, ερμηνεύει τον μυστηριώδες χαρακτήρα της Valentina. Αποτελεί την πρώτη απόπειρα ερμηνείας (είναι παρθένα όσον αφόρα την τηλεοπτική/κινηματογραφική "κατάσταση") και μάλλον αυτό φαίνεται αρκετά έντονα στην μεγάλη οθόνη. Αμίλητη με ελάχιστες ατάκες, μεθυσμένη με έντονες σεξουαλικές πείνες, δεν θα υποψιάσει κανέναν για το ποιά είναι στο τέλος. Συμπαθητική και μόνο.
 
Transporte(ur) χωρίς Francois Berleand δεν γίνεται. Για άλλη μία φόρα ο εκπληκτικός αστυνόμος εκ της Μασσαλίας, Τarconi, συντροφεύει τον Frank στην περιπέτειά του. Θα μας χαρίσει 2-3 καλές σκηνές με τον πρωταγωνιστή ενώ δυστυχώς δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε τόσο όσο θα θέλαμε.
Εν κατακλείδι

Οι πιστοί του Transporte(u)r καλό είναι να βρουν την Γαλλική αυθεντική έκδοση της ταινίας καθώς η Αμερικανική έχει αρκετά ενοχλητικά overdubbing πάνω από τους αρχικούς διαλόγους. Επίσης, οι ίδιοι καλό είναι να κρατήσουν μικρό καλάθι όσον αφόρα τις προσδοκίες τους. Σίγουρα θα δουν αρκετό ξύλο, πανέμορφα αυτοκίνητα (αυτό το καινούριο Audi είναι σκέτη πορνογραφία) και ελάχιστο σεξ - αλλά τι άλλο χρειάζεται μία ταινία αυτής της κατηγορίας? Οι υπόλοιποι, δείτε πρώτα τις 2 προηγούμενες ώστε οι πρώτες γραμμές αυτής της παραγράφου να απευθύνονται και σε εσάς. Πίστη όσον αφόρα το τελικό αποτέλεσμα, δεν θα ξεγελάσει τον θεατή. Θα προκαλέσει γέλιο όμως η σκηνοθετική απειρία ενώ δυστυχώς το σενάριο δεν είναι τόσο δυνατό όσο περιμέναμε, κυρίως λόγω του ονόματος (Besson).

Για εφηβικά αγόρια που έχουν στο μυαλό τους τα γρήγορα αμάξια και τις γκόμενες, για εφηβικά κορίτσια που ακόμα συζητούν για τους "θεούς" του σινεμά, για ένα εύκολο βραδάκι με καλή παρέα και μπυρο-κατάσταση, τίποτα περισσότερο από 6/10 καθώς θα παραμείνει εντός των ορίων της μετριότητας (της συγκεκριμένης κατηγορίας ταινιών) - σχεδόν σύμφωνο με το 6,4/10 του IMDb.



Δείγμα διαλόγων

Frank Martin:
Do I look like a man who came half-way across Europe to die on a bridge?


edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cinemascope

1 scary σχόλια:

Audio A8.. η ομορφιά στο μεγαλείο της.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More