English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Tropic Thunder (2008)

Η πιο ακριβη παραγωγη πολεμικης ταινιας λαμβανει χωρα σε μια ζουγκλα. Ο σκηνοθετης για να τελειωσει, επιτελους, την ταινια αποφασιζει να "ριξει" τους ηθοποιους του στους "αληθινους" κινδυνους που αντιμετωπισαν πραγματικοι στρατιωτες στο παρελθον. Τι θα συμβει ομως οταν η κατασταση ξεφυγει απο τον ελεγχο του και οταν οι ηθοποιοι αναγκαστουν να γινουν πραγματικοι στρατιωτες?

Με κοστος παραγωγης που αγγιξε τα 92 εκ. δολαρια και με εσοδα που εχουν προ πολλου αποσβεσει το συνολικο ποσο παραγωγης, η Τροπικη Καταιγιδα ειναι η 4η μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο ηθοποιός Ben Stiller. Προηγήθηκαν οι: «Νέοι, Ωραίοι & Ανεργοι» (1994), « Κολιτσίδας, Ο» (The cable guy, 1996) και «Zoolander: Ο Αρχοντας της Πασαρέλας» (2001). Αξιζει να προσθεσουμε οτι το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έλαβε χώρα στη Χαβάη.

Ο Ben Stiller, βγαλμενος απο την μητρα του Αμερικανικου MTV, ειναι ενας αξιολογος κωμικος ηθοποιος. Οι σκηνοθετικες αποπειρες του παρελθοντος ειναι αμφιβολου ποιοτητας, οπως αλλωστε και καποιες εκ των ταινιων που πρωταγωνιστησε. Η παρουσα ομως αποτελει μια λαμπρη εξαιρεση και ειναι σιγουρο οτι θα συζητηθει αρκετα.

Απο τεχνικης αποψης, η σκηνοθεσια ειναι ενδιαφερουσα καθως στο τελος θα καταφερει να εκφρασει τον διχασμο μεταξυ μιας χολυγουντιανης υπερπαραγωγης και μιας "verite" ταινιας - αν και θα αντιγραψει σε κουραστικο βαθμο το "Αποκαλυψη Τωρα". Η φωτογραφια ειναι αψογη και τα ματια σας θα σιχαθουν το πρασινο (αν εισαστε και φανταροι τοτε...) ενω τα οπτικα εφε ειναι αναλογα μιας ακριβης πολεμικης ταινιας (μοναδικες εκρηξεις). Οι διαλογοι ειναι κωμικοι και εντονοι, χωρις να ειναι φτηνοι και προχειροι. Το σεναριο που εχει επιμεληθει ο ιδιος ο Ben Stiller, ειναι πρωτοτυπο ως ενα βαθμο και θα καταφερει να κρατησει το ενδιαφερον του θεατη σε υψηλα επιπεδα. Αξια η προσπαθεια και στο τομεα των κουστουμιων, ενω αξιζουν οσκαρ οι υπευθυνοι make up. Η μουσικη επενδυση του Theodore Shapiro (The Devil Wears Prada) ειναι η ιδανικη ενω τα τραγουδια που ακουγονται σε καποιες "ειδικες" περιστασεις, θα δικαιωσουν την επιλογη των.

Ο Ben Stiller ειναι ο Tugg Speedman. Η υπερβολη σε αρκετες σκηνες (απο το στησιμο του "ηθοποιου" εως τις ετοιμες ατακες) τονιζει την σατιρα που προσπαθει να κανει απεναντι σε ενα ισχυρο Χολυγουντ. Ο δευτερος χαρακτηρας που δημιουργησε (στην ουσια μια ερμηνεια του "ηθοποιου") προκαλεσε πολλα σχολια στην Αμερικη οσον αφορα την πολιτικη ορθοτητα τηας. Αφορα ενα νεο με "ειδικες ικανοτητες" με καποιες σκηνες που ειναι ξεχειλωμενες. Στο συνολο παντως εχουμε κωμικη κινησιολογια, δραματικη φλυαρια και σιγουρα πετυχημενο συνολο. Ισως απο τις καλυτερες ερμηνειες του.

Ο Jack Black ως Jeff Portnoy (καμμια σχεση με Dream Theater!) ειναι το λιγοτερο, υπερβολικος. Ξεθαβωντας τις χειροτερες ερμηνειες του παρελθοντος, ο Black αποδεικνυεται αισχρος, χυδαιος και γεματος αχρειαστα στοιχεια ερμηνειας. Ο ρολος του με ξενισε αρκετα, και ισως σε αυτο το σημειο ο Stiller να το παραεκανε με την "καυστικη" του αποπειρα. Ξεχωριζει βεβαια σε 2-3 σκηνες οπου του δινεται η ευκαιρια να μας παρουσιασει απλοχερα το ταλεντο που σιγουρα εχει - ιδιως σε αυτες της "στερησης".

Ο Robert Downey Jr. υποδυεται τον Kirk Lazarus και ειναι σιγουρα μια ερμηνεια που θα τραβηξει τα βλεμματα και το ενδιαφερον ολων. Πρωτον, το μακιγιαζ του ηθοποιου ειναι πραγματικα οσκαρικο. Δευτερον, η προφορα αλλα και το ολο στησιμο που θα μετατρεψει εναν Αυστραλο σε εναν "νεγρο" στρατιωτη, ειναι επισης οσκαρικη. Η μεταβαση των 2 χαρακτηρων ειναι τοσο ομαλη που πραγματικα θα χαθειτε μεχρι να καταλαβετε ποιος ακριβως βρισκεται μπροστα σας. Εξαιρετικη ερμηνεια, πρωταγωνιστικη, με ομορφα κωμικα ξεσπασματα αλλα και ενα στιβαρο δραματικο μερος που θα τονισει τις αντιπαραθεσεις εντος της ομαδας αλλα ταυτοχρονα θα την ενωσει.

Αγριος και μακρυμαλλης ο Nick Nolte ως ο βετερανος του Βιετναμ πανω στην ιστορια του οποιου εχει βασιστει το σεναριο της "ταινιας", Four Leaf Tayback. Τρελος και κωμικος θα μας χαρισει 1-2 καλες σκηνες. Συμμετεχει και ο γοης Matthew McConaughey σε εναν μικρο αλλα ουσιαστικο ρολο στον οποιο θα φανει αρκετος και δυναμικος (θα ζηλεψετε το γραφειο του..). Μπροστα μας θα περασουν επισης η δικη μας Maria Menounos, ο Jon Voight, ο Jason Bateman, η Alicia Silverstone (που χαθηκε αυτη?) αλλα και η Tyra Banks ως ο εαυτος τους.

Ο Tom Cruise ειναι ενας ακομα λογος για τον οποιο θα συζητηθει η ταινια αυτη. Υποδυεται τον χοντρο, τριχωτο και καραφλο Les Grossman και.. του μοιαζει! Το μακιγιαζ για αλλη μια φορα θα φωναξει "ΟΣΚΑΡ!" και το αποτελεσμα ειναι ακρως κωμικο. Ο Cruise θα βρισει και θα βρισει οσο δεν παιρνει, ενω το κουστουμι θα ελευθερωσει τον χορευταρα που κρυβεται καλα μεσα του. Η ερμηνεια του ειναι ισως, η αποκαλυψη της χρονιας. Απολαυστικοτατος.

Για μενα ξεχωρισε ο πιτσιρικας Brandon T. Jackson στον ρολο του Alpa Chino, ενος τραγουδιστη ραπ (εκπληκτικο το ονομα?). Τον ηθοποιο αυτο - αποκαλυψη, θα τον δουμε στο επερχομενο The Day the Earth Stood Still (2008) συντομα. Μεχρι τοτε, πρεπει να τονισω οτι ηταν η πιο κωμικη παρουσια στην ταινια. Προκλητικος, τσαμπουκας, "μαυρος πανθηρας" με μια κινησιολογια που θα τσακισει τα πλευρα σας σε συνδυσμο με τους πετυχημενους διαλογους που εχει ο χαρακτηρας του. Σιγουρα αξιζει της προσοχης μας στο μελλον.

Σατιρα εναντια στο Χολυγουντ, στις τασεις και φοβιες των σημερινων αστεριων, στην χρηση ναρκωτικων απο τα μεγαλα ονοματα, στην ταση για υιοθετηση τεκνων εκ της Ασιας, στην ταση για ακριβες παραγωγες, στην ταση για ντιβες. Καπου μεσα σε ολα οσα θελει να "κραξει" ο Stiller, θα κολλησει και θα αποτελεσει ο ιδιος (η ταινια) μερος αυτων. Ειναι μια αξιολογη προσπαθεια με το γελιο να ειναι αρκετο και δυνατο, ομως θα υπαρξουν τα σημεια οπου θα κουραστειτε τοσο απο την χαλαρη πλοκη οσο και απο τις υπερβολες - εαν δεν σας προσβαλουν πρωτα.

Για φυσιολατρες, σεξομανεις και ντιβες, οπαδους της Πρωτοψαλτη και της Χαβαης, Ασιατες και λατρεις της "χιπ χοπ χανομαι", για οσους θυμουνται ακομα το παλιο καλο Mtv, τιποτα περισσοτερο απο 6,5/10 για ενα δυνατο συνολο το οποιο ομως θα προκαλεσει την ιδια του την υπαρξη - σε αντιθεση με το υπερβολικο 7,6/10 (!) του IMDb.

1 scary σχόλια:

Tugg Speedman: There were times while I was playing Jack where I felt...
[pause]

Tugg Speedman: ...retarded. Like, really retarded.

Kirk Lazarus: Damn!

Tugg Speedman: In a weird way I had to sort of just free myself up to believe that is was ok to be stupid or dumb.

Kirk Lazarus: To be a moron.

Tugg Speedman: Yeah!

Kirk Lazarus: To be moronical.

Tugg Speedman: Exactly, to be a moron.

Kirk Lazarus: An imbecile.
Tugg Speedman: Yeah!

Kirk Lazarus: Like the dumbest mother fucker that ever lived.

Tugg Speedman: [pause] When I was playing the character.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More