English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Taken (2008/I)

Τίτλος: Taken (Η αρπαγή)
Κατηγορία: περιπέτεια, θρίλερ, δράμα
Σκηνοθέτης: Pierre Morel
Πρωταγωνιστές: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janseen, Olivier Rabourdin
Διάρκεια: 93'
Εταιρία παραγωγής: Europa Corp., M6 Films, Grive Productions, Canal+, TPS Star, M6, All Pictures Media, Papillon Productions, Wintergreen Productions
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 7(7,9)

Με λίγα λόγια
Ένας πρώην πράκτορας της CIA θα ξεσκονίσει τις ικανότητες του όταν η κόρη του πέφτει θύμα απαγωγής στο Παρίσι και μπλέκεται σε δίκτυο αγοραπωλησίας λεύκης σαρκός. Αλβανική μαφία, Γάλλοι και Άραβες θα αναμειχθούν και θα δυσκολέψουν την αναζήτηση του ήρωα..
Σκηνοθεσία
Η αλήθεια είναι πως είχα την ταινία αρκετό καιρό στην διάθεσή μου όμως πότε δεν με "τράβηξε" για να την δω. Σκεφτόμουν το σενάριο: κόρη πράκτορα σε απαγωγή και ο μπαμπάς προς διάσωση. Τι κοινό!
Κι όμως, από τα πρώτα λεπτά μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως δεν πρόκειται για μία ακόμα ταινία με την ίδια ιστορία. Το σενάριο είναι καθαρά γραμμένο, συμπαγές και με το απαιτούμενο υπόβαθρο όσον αφόρα τους χαρακτήρες. Δεν είναι όλα επιφανειακά με μονή έμφαση στις σκηνές δράσης όπως έχουμε δει στο παρελθόν. Ο ήρωας, το θύμα απαγωγής, οι "κακοί" όλοι αποκτούν ένα πρόσωπο πίσω από το όνομά τους. Το CANAL + στους εισαγωγικούς τίτλους, ως παραγωγός εταιρεία, μου προκάλεσε ένα χαμόγελο καθώς οι Γάλλοι είναι πολύ προσεκτικοί ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Όλα όμως ξεκαθάρισαν όταν είδα πως το σενάριο υπογράφει ο μάστερ Luc Besson. Ο κύριος αυτός μαζί με την εταιρεία που προανέφερα, εξηγούν την διαφοροποίηση αυτής της ταινίας από το σύνολο.

Μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, προς κρίση και κριτής, ο σκηνοθέτης Pierre Morel [Danny the Dog (2005)]. Ο κύριος αυτός πίεσε τον πρωταγωνιστή, Neeson, να εξασκηθεί παραπάνω στο parkour ώστε να γυρίσει τις περισσότερες σκηνές μόνος του, χωρίς κασκαντέρ. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος για μία σταθερή σκηνοθεσία με έμφαση στις ερμηνείες, που δεν θα απογοητεύσει στις σκηνές δράσης οπού καταγράφεται κάθε λεπτομέρεια εντός του κάδρου. Υπάρχουν αρκετές σκηνές που ξεχωρίζουν (π.χ. η στιγμή της απαγωγής, η στιγμή της καταδίωξης κτλ) και που θα προσφέρουν κάτι το πραγματικά "νέο". Η φωτογραφία είναι ικανοποιητική και θα τονίσει ένα σκοτεινό Παρίσι αλλά και την δραματικότητα του εμπορίου λεύκης σαρκός και των ναρκωτικών. Οι διάλογοι είναι λιτοί και προσεκτικοί (η φράση "They will take you" προκαλεί έκπληξη και συγκίνηση όταν η κόρη μιλάει στο κινητό με τον πάτερά της) και θα δώσουν έμφαση στην εμπειρία του ηρώα αλλά και στο δραματικό κομμάτι που συνυπάρχει με αυτό της περιπέτειας. Καλή δουλειά και στο τομέα των κουστουμιών ενώ το μακιγιάζ ανατριχιάζει με τις λεπτομέρειες των "ουσιών" στα ταλαιπωρημένα κορίτσια. Ιδιαίτερα εφέ δεν υπάρχουν καθώς η ταινία αυτή είναι -περίπου- ρεαλιστική.
Ερμηνείες
Ο πρωταγωνιστής Liam Neeson επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη, μετά το καλό Seraphim Falls (2006), στον ρόλο του Bryan. Συνταξιούχος πράκτορας που αφήνει την καριέρα του ώστε να είναι κοντά στην κόρη του, οικογενειάρχης και διαζευγμένος, στην σκιά του πλουσιότερου κηδεμόνα, γεμάτος αγάπη και προστασία, έχοντας ζήσει τα χειρότερα και με την ανησυχία να κυριαρχεί σε κάθε πρόταση που απευθύνεται στην κορούλα του - μετατρέπεται σε έναν αληθοφανή ηρώα, άρτια εκπαιδευμένο και σίγουρο για τις ικανότητές του, χωρίς ίχνος μετάνοιας και δισταγμού που θα μπλέξει με την μαφία του Παρισιού καθώς θα αναζητήσει το παιδί του - με τον χρόνο να τον πιέζει ασφυκτικά. Η μετάβαση του χαζομπαμπά σε σκληρό δολοφόνο είναι όχι μόνο ομαλή και εμφανής, αλλά και οσκαρική. Η ερμηνεία του Neeson, ένας ηθοποιός που έχει ομολογουμένως πρωταγωνιστήσει και σε "πατάτες", είναι συγκλονιστική. Το δράμα, το μίσος, η δίψα, το κυνήγι, η υπόσχεση της απειλής - όλα φαίνονται στο πρόσωπο του αλλά και στον τόνο της φωνής. Σίγουρα η παρούσα θα αποτελέσει ένα πολύ καθαρό σκαλοπάτι στην πορεία του λαμπρού αυτού ηθοποιού, λίγο πριν μας εμφανιστεί ως Lincoln (2010).
Η περιβόητη Shannon από το Lost (TV), η δεσποινίδα Maggie Grace είναι η κόρη του ηρώα, Kim. Ενθουσιώδης και ολίγον "στον κόσμο της" θα κριθεί ικανοποιητική ως προς τις απαιτήσεις του ρόλου της. Αντιθέτως, η χορτοφάγα Famke Janseen (X-Men) στον ρόλο της πρώην γυναίκας του ηρώα, Leonor, είναι αδύναμη καθώς δεν θα πείσει στον τομέα του δράματος αλλά ούτε και σε αυτόν της "πρώην" - χωρίς όμως απαραίτητα να είναι κακή στο σύνολό της. Αρκετά καλός είναι ο Olivier Rabourdin στον ρόλο του Jean Claude - πρώην φίλος, νυν σύμμαχος με προτεραιότητα στην δουλειά και όχι στην φίλια, οικογενειάρχης και μέλος του κυκλώματος, προδότης και προδομένος.
Εν κατακλείδι
Ένα δράμα με έντονα στοιχεία περιπέτειας, ή μάλλον καλύτερα, μία περιπέτεια με αρκετά στοιχεία δράματος. Οι Γάλλοι σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, θα μας χαρίσουν μία λαμπρή ταινία που αξίζει τα χρήματα του κινηματογραφικού εισιτηρίου. Μακριά από τις έντονες εκρήξεις και τους απρόσωπους κακούς, η ταινία αυτή θα εστιάσει στο ανθρώπινο στοιχείο της υπόθεσης ενώ θα γοητεύσει με τις καλογυρισμένες σκηνές δράσης.

Για μπαμπάδες που πρήζουν τις κόρες τους, για κόρες που τα έχουν δει όλα και θέλουν να τα κάνουν όλα, για τις όμορφες Γαλλίδες, για τον αδικοχαμένο Φραν (τον γνωστό Αλβανό των καναλιών) και τον σουβλατζή που άνοιξε παράρτημα στο Dubai, η παρούσα ξεφεύγει από το σύνολο αλλά και από την μετριότητα καθώς δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από 7/10 - σε αντίθεση με το φουσκωμένο 7,9/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:
Jean Claude: Ok, first we should find the spotter.
Bryan: I found him, he’s dead.
Jean Claude: You found him that way?!...
[sigh]
Jean Claude: Graham, you can't just run around tearing down Paris..
Bryan: [cuts him off abruptly] Jean Claude, I'll tear down the Eiffel Tower if I have to!

edit:Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cinemascope.gr.

edit 1: Η παρουσίαση αναδημοσιεύεται λόγω της προβολής της ταινίας στην χώρα μας αυτή την εβδομάδα (αρχική ημερομηνία δημοσίευσης 09/11/2008)

2 scary σχόλια:

7 μηνες μετα, το ξανα-συνιστω..

Με κλειστα ματια βεβαιως ακομα και για αιθουσα των 9 ευρω.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More