English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Burn After Reading (2008)

Ενα CD το οποιο περιεχει τις αναμνησεις ενος πρακτορα της CIA καταληγει στα χερια 2 υπαλληλων ενος γυμναστηριου, οι οποιοι προσπαθουν να το πουλησουν. Σε αυτη την τρελη κουρσα εμπλεκονται Ρωσοι και Αμερικανοι πρακτορες, ομοσπονδιακοι Σεριφηδες, παιδιατροι, συγγραφεις και δικηγοροι..

Με κοστος παραγωγης που εφτασε τα 37 εκ. δολαρια και με εισπραξεις οι οποιες, μονο στην Αμερικη, το εχουν ηδη καλυψει, οι αδελφοι Κοεν μας παρουσιαζουν την 13η ταινια τους. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας δόθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Βενετίας, στις 27 Αυγούστου, «ανοίγοντας» επίσημα το φεστιβάλ. Μ’ αυτή τους την ταινία οι αδελφοί Κοέν συνεργάζονται: α) για τρίτη φορά με τον George Clooney μετά τα «Ω αδελφέ που είσαι;» (O brother where art thou?, 2000) και «Αβάσταχτη γοητεία» (Intolerable cruelty, 2003), β) για πρώτη φορά τόσο με τον Brad Pitt όσο και με τον John Malkovich, γ) για 12η φορά με τον μουσικοσυνθέτη Κάρτερ Μπάργουελ – η μοναδική ταινία τους για την οποία δεν έγραψε μουσική ο Μπάργουελ ήταν το «Ω αδελφέ που είσαι;» Η μεγάλη πλειοψηφία των γυρισμάτων έγινε στη Νέα Υόρκη ενώ κάποια γυρίσματα έγιναν και στην Ουάσινγκτον.

Οι δυο μισανθρωποι αδελφοι Κοεν γραφουν και σκηνοθετουν το "Καυτο Απορρητο", εχοντας ηδη κανει μεγαλη εντυπωση με την προηγουμενη ταινια των, την No Country for Old Men (2007). Μας εχουν χαρισει ουκ ολιγα διαμαντια στο παρελθον, και απο οτι φαινεται η παρουσα αποτελει αλλο ενα. Η υποθεση της ταινιας ειναι τοσο πολυπλοκη οσο η πραγματικοτητα και τα 2 αδελφια επιλεγουν να δωσουν αρκετο χρονο στους χαρακτηρες τους (τους οποιους εγραψαν ακριβως στα μετρα των πρωταγωνιστων), εστιαζοντας κυριως στις ερμηνειες αλλα και στους πολυ δυναμικους διαλογους. Παρολα αυτα, η ταινια θα κουρασει αρκετα σε καποια σημεια. Η φωτογραφια ειναι εκπληκτικη και σε συνδυασμο με την σκηνογραφια, θα απολαυσουμε καποια πολυ ωραια καδρα.

Ο George Clooney, στον ρολο του Harry Pfaffer και εμφανως αδυνατισμενος, ειναι απολαυστικος. Η αληθεια ειναι οτι ο χαρακτηρας του θυμιζει εντονα καποια σελιδα του Esquire με δοσεις απο James Bond - ιδιαιτερως στο ερωτικο τομεα οπου αποδεικνυεται "ντουρος". Ευχαριστος, κωμικος και αληθινος θα μας χαρισει αρκετες καλες σκηνες.

Η Frances McDormand, πατριωτισσα του Σικαγο, υποδυεται την Linda Litzke. Ανασφαλης με τασεις πλαστικου χειρουργειου, τυπικη "ομιλιτικη" γυναικα που θα μεταμορφωθει απο φοβισμενη και εθισμενη στα ραντεβου μεσω internet, σε ηγετικη παρουσια. Θα πεισει χωρις πολυ προσπαθεια ενω στο τελος θα δικαιωθει.

Ο μεγιστος John Malkovich, επισης Σικαγουανος, στον ρολο του αλκοολικου, πρωην πρακτορα της CIA, Osbourne Cox (θα ζηλεψει ο Ozzy αρκετα). Προσωπικη αδυναμια, θα με δικαιωσει (επιτελους) πληρως. Η ερμηνεια του ειναι οσκαρικη και μεσα στα πλαισια της ολης διαθεσης των δημιουργων (μια πλακα, μια φαρσα, ενας χαβαλες) θα μας χαρισει καποια πολυ δυναμικα ξεσπασματα. Στο ενα χερι το ποτο, στο αλλο το οπλο, θα αντεξει τα χτυπηματα της παντοφλας και θα γινει κυριος της ζωης του (για παρα πολυ λιγο ομως).

Η Βρετανιδα Tilda Swinton, μετα τον ερμαφροδιτο χαρακτηρα της στο Constantine (2005), ειναι η Katie Cox, γυναικα του Osbourne. Παιδιατρος στο επαγγελμα, ταλαιπωρει και φοβιζει τα παιδια ενω ταιζει τον ανδρα της με μεγαλες, σκληρες παντοφλες. Σκυλα οσο δεν παιρνει, ερωτικη και απολυτη, απαταει και προσπαθει να κυριαρχησει στην ζωη της. Θα εκνευρισει και θα γοητευσει.

Τα φωτα πεφτουν πανω στον κυριο Brad Jolie Pitt. Με την παρουσα, στον ρολο του γυμναστη Chad Feldheimer, αποδυκνυει οτι εχει την δυνατοτητα δυνατων ερμηνειων. Κωμικος και απολαυστικος, ομοφυλοφιλ-ιζει και τρομοκρατειται απο την πολυπλοκοτητα των καταστασεων, εχει την αναγκη καθοδηγησης και ηγετικης παρουσιας στην ζωη του. Θα προσφερει καποιες τρελες σκηνες (ιδιαιτερα αυτη της ρυνικης αιμοραγιας θα προκαλεσει την δικη σας ρυνικη υπερχειλιση με το αναψυκτικο που θα πινετε) και θα δεσει εκπληκτικα με την McDormand.

Συμμετεχει ο κωμικος και αφελης J.K. Simmons (Law & Order) στον ρολο του διευθυντη - πρακτορα της CIA. Μεγαλη εκπληξη αποτελει η συμμετοχη του δυναμικου, ηγετικου και επισης αφελη David Rasche, τον οποιο οι παλαιοτεροι θα θυμουνται παρεα με το μεγαλο πιστολι του στην κωμικη σειρα Sledge Hammer! (1986 - 1988), στον ρολο ενος επισης πρακτορα της CIA .

Γενικα, το κραξιμο του Χολυγουντ αλλα και των νεο-Αμερικανικων τασεων απο τους αδελφους Κοεν θα αποτελεσει το πρωτο μηνυμα που θα αποτυπωθει στο πισω μερος του κεφαλιου σας. Χαος, αταξια και πολυπλοκοτητα με τελικο αποτελεσμα μια επιφανειακη πλαστικη εγχειριση, αδελφος εναντιον αδελφου, ολοι απατουν ολους, ασφαλεια δεν υπαρχει πουθενα ενω η τυχη δεν ειναι με το μερος κανενος. Διαζυγια, θανατοι και μια τρελη σειρα γεγονοτων θα ταραξουν την ηρεμια σας, με καποια δυνατα διαλειμματα γελιου και αφασιας.

Οι μελλοθανατοι, οι μπακουρηδες και οι προσφατως διαζευμενοι, οι οπαδοι του μπλα-μπλα και των μεσημεριανων, οι πρακτορες της ΚΥΠ και ο ΚΥΡ παρεα, θα μπορεσουν ανετα να δωσουν τα πολυτιμα χρηματα τους στις Ελληνικες Αιθουσες και να παρατηρησουν μια ταινια που θα ξεφυγει απο την μετριοτητα αλλα που θα απευθυνθει κυριως σε σκεπτομενους και ενηλικους. Πιστευω οτι 6,5/10 ειναι δικαια εν αντιθεσει με το πολυ 7,7/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:

CIA Superior: So what did we learn from this?
CIA Officer
: Um... I don't know. [pause]
CIA Superior
: I don't fuckin' know either.

1 scary σχόλια:

Αν εχετε τον ασο (1) μπροστα απο την ηλικια σας, καλυτερα να την αποφυγετε ;)

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More