English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Μπάμπης Στόκας - Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε (διπλό live album)

Διπλό live άλμπουμ, ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίασε για κάποια Παρασκευοσάββατα τον χειμώνα ο Μπάμπης Στόκας στον Ζυγό της Πλάκας.

Συνθέτης: ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ, SASA DRAGIC, BOB DYLAN, ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ, ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑ, ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ, ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ

Στιχουργός: ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, ΙΣΑΑΚ ΣΟΥΣΗΣ, ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ, ΑΥΓΗ ΚΕΦΑΛΑ

Σπουδαία φωνή που αποδεικνύει κάτι που ήταν ήδη γνωστό από την εποχή των Πυξ Λαξ: κινείται με πρωτοφανή άνεση ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο, το ροκ και την μπαλάντα.

Τραγουδάει Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Λοϊζο, Ξαρχάκο, Μούτση, Μάλαμα, Περίδη, Δερβενιώτη (Καζαντζίδη) αλλά και πολλές επιτυχίες των ΠΥΞ ΛΑΞ.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε περιοδεία με την Χάρη Αλεξίου και την Ανδριάνα Μπάμπαλη (όπως το παρουσιάσαμε εδώ) .


Το cd κυκλοφορεί με την υποστήριξη του ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2

Λίστα τραγουδιών:

01 - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ
02 - SENOR (Tales of Yankee Power)
03 - Μ' ΟΠΟΙΑ ΝΑ 'ΝΑΙ
04 - ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
05 - ΝΑ 'ΡΘΕΙΣ ΟΠΩΣ ΘΑ 'ΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ
06 - ΜΑΣΚΕΣ
07 - ΦΩΤΙΑ
08 - ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ
09 - ΝΟΤΟΣ
10 - ΑΝΟΗΤΕΣ ΑΓΑΠΕΣ
11 - ΠΟΥΛΑ ΜΕ
12 - Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ
13 - ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΡΙΣΚΟ
14 - ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
15 - ΜΙΑ ΣΥΝΟΥΣΙΑ
16 - ΜΗ ΜΕ ΦΟΒΑΣΑΙ
17 - ΑΧ, ΟΥΡΑΝΕ
18 - ΦΕΥΓΩ
19 - ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΑΚΗ
20 - ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕΝΕ
21 - ΤΟ ΞΕΡΩ ΠΙΑ ΔΕ Μ' ΑΓΑΠΑΣ
22 - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ
23 - ΠΑΡΕ ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ
24 - ΤΑ ΠΗΡΕΣ ΟΛΑ
25 - ΜΗ ΓΥΡΙΣΕΙΣ
26 - ΚΑΙΓΟΜΑΙ
27 - ΔΕ ΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ
28 - ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
29 - ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ
30 - ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ
31 - ΠΑΠΑΚΙ
32 - ΓΙΑΤΙ
33 - ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ
34 - ΕΒΑΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΗΜΑΔΙ
35 - ΣΤΟ 'ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ

"Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζεται τον Μπάμπη Στόκα ως την μελαγχολική βραχνή και συνάμα άκρως συγκινητική φωνή των Πυξ Λάξ με την ιδιαίτερη και καθαρή χροιά που συντρόφευε τόσα χρόνια τις μουσικές και τους στίχους του αγαπημένου ελληνικού συγκροτήματος. Ο Μπάμπης, μετά την άκρως επιτυχημένη πορεία με τους Πυξ Λαξ, με την διάλυση τους άρχισε να «ψάχνει» νέους μουσικούς δρόμους μακριά από την πεπατημένη για να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό (χωρίς όμως ποτέ ο ίδιος να «αφορίζει» ή να αρνείται το παρελθόν του και τα τραγούδια του συγκροτήματος) από τα τραγούδια που εκπροσωπούσε τόσα χρόνια.

Είναι ο μοναδικός από τα τρία μέλη του γκρουπ που δεν «καταστάλαξε» στην εμπορική επιτυχία των Πυξ Λαξ συνεχίζοντας το δισκογραφικό του ταξίδι στα ίδια μονοπάτια. Θέλησε «κάτι να αλλάξει» (τουλάχιστον στον δικό του μουσικό κόσμο) όπως είχε τραγουδήσει το 1990 σε νεαρή ηλικία, δεν βιάστηκε δισκογραφικά και πλέον κοντά στα 40 του χρόνια είναι έτοιμος να κάνει μια νέα αρχή, μια «στροφή» θα έλεγα, ώριμη και προσεγμένη στο ελληνικό τραγούδι.
Πειραματίστηκε αρκετά μετά την διάλυση των Πυξ Λαξ, η αρχή έγινε με τον προσωπικό του δίσκο «Στην άκρη της γιορτής» όπου εκεί είδαμε έναν Στόκα διαφορετικό απ’ ότι τον είχαμε συνηθίσει μέσα στο γκρουπ, πιο εσωστρεφή, πιο «ψαγμένο» και κυρίως με ένα ήχο καθαρά ηλεκτρικό («ροκ» θα λέγαμε αν υφίσταται σαν όρος στο ελληνικό τραγούδι) που δεν υπήρχε σε κανένα δίσκο των Πυξ Λαξ, με συνεργάτες παλιούς μουσικούς από Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά. Δίνει αρκετά live με το συγκρότημα «Σχέδιο Γάμμα» «ροκάροντας» σε μουσικές σκηνές, κυρίως της Αθήνας. Ίσως αυτός ο δίσκος να ήταν κάτι σαν «απωθημένο» δικό του που δεν μπόρεσε να κάνει μέσα από τους Πυξ Λαξ. Μετά από αυτό το μουσικό του ταξίδι, κάνει άλλη μια απότομη αλλά για πολλούς πιο «ουσιαστική» στροφή, αυτή την φορά προς το «έντεχνο» ελληνικό τραγούδι, ερμηνεύοντας μεγάλους συνθέτες.

Η αρχή έγινε από την συμμετοχή του στο δίσκο – αφιέρωμα στον στιχουργό-ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο ερμηνεύοντας το τραγούδι «Με όποια να’ ναι». Η συνέχεια έγινε με τον επόμενο δίσκο της σειράς «Άξιος λόγος» ερμηνεύοντας εκπληκτικά το «Μη με φοβάσαι» σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους του Άλκη Αλκαίου. Κάπου εκεί ετοίμασε ένα πρόγραμμα Live εμφανίσεων με εξαίρετους μουσικούς, ερμηνεύοντας μεγάλους έλληνες συνθέτες, σε μια παράσταση που την ονόμασε «Ο Μπάμπης Στόκας σε απρόβλεπτα τραγούδια». Πραγματικά «απρόβλεπτος» ο Μπάμπης, αφήνει λίγο την «ροκ» πλευρά του και τραγουδάει εκπληκτικά μεγάλα λαϊκά τραγούδια. Η ξεχωριστή χροιά της φωνής του, δίνει σε κάθε τραγούδι την προσωπική του σφραγίδα. Όσοι δεν τον είχαν ακούσει στα τραγούδια των Πυξ Λαξ, τον άκουσαν σε αυτά τα σπουδαία τραγούδια και έτσι γνώρισαν έναν μεγάλο σύγχρονο ερμηνευτή. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος του αφιερώνει μια εκπομπή του, για να ακούσει όλη η Ελλάδα την ξεχωριστή αυτή ερμηνεία στο πρόγραμμα που παρουσίαζε. Ακούγονται κολακευτικά σχόλια για τις ερμηνευτικές του δυνατότητες από πολύ σπουδαίους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε και ο τρίτος δίσκος της σειράς «Άξιος λόγος» όπου σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ερμήνευσε μοναδικά το «Κάπου υπάρχει ένα νησί» όπου παίχτηκε πολύ από τα ερτζιανά. Η Χαρούλα Αλεξίου τον καλεί να την ακολουθήσει «συντροφεύοντας την πάνω στην σκηνή» στην μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία της στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Ο Μπάμπης Στόκας, προσωπικά πιστεύω είναι ένας μεγάλος ερμηνευτής όπου κάπως τον έχουν αδικήσει τα τραγούδια που έχει πει έως τώρα. Ακούγοντας το διπλό Live cd «Μην ντρέπεστε, τραγουδήστε» ξετυλίγει τις ερμηνευτικές του δυνατότητες, με την «συγκινησιακή» χροιά του, με επιλογή τραγουδιών από τις παραστάσεις που έδωσε στον Ζυγό της Πλάκας δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη του σε μεγάλους έλληνες συνθέτες, τις μουσικές του επιρροές, ένα μικρό «φόρο τιμής» θα λέγαμε στους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Αυτός ο δίσκος είναι πιθανόν μια νέα αρχή στην καριέρα του Μπάμπη Στόκα, κοιτώντας «κατάματα» πλέον το καλό ελληνικό τραγούδι, χαρίζοντας σε εμάς τις μοναδικές ερμηνείες του, περιμένοντας το επόμενο «στουντιακό» του βήμα με αγωνίά, καθώς η ελληνική σκηνή έχει ανάγκη από μεγάλους τραγουδιστές και ο Μπάμπης μας απέδειξε πως είναι ένας από αυτούς."

πηγή: κείμενο του χρήστη Reason από το musicheaven
Διαβάστε την παρουσίαση της συναυλίας του Στόκα με την Χαρούλα εδώ!

1 scary σχόλια:

Προκαλει εντυπωση το γεγονος οτι δεν ερμηνευει κανενα τραγουδι του Πλιατσικα (ως στιχουργο)..

Μακαρι να ακουγοταν ετσι και στην συναυλια με την Αλεξιου.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More