English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

10,000 BC (2008)

Ενας νεαρος ερωτευμενος κυνηγος, μετατρεπεται απο θυμα σε θυτη οταν καβαλαρηδες αλλης φυλης απαγαγουν την καλη του αλλα και το μισο χωριο. Συμμαχια με αλλες φυλες του βορρα, σε μια αρχεγονη οδυσσεια με προορισμο το "Βουνο των Θεων".

Ο Ronald Emmerich, μετα το "Independence Day" & το "Day After Tomorrow", επιστρεφει στην μεγαλη οθονη με την νεα του δημιουργια. Ο Γερμανος σκηνοθετης μας μεταφερει σε προϊστορικους χρονους και σε μια ιστορια αγαπης που θα μπορουσε να βρει αντικρυσμα στην συγχρονη κοινωνια.

Πρεπει να ομολογησω πως η ταινια αυτη ειναι ενα παραμυθι και ως τετοιο θα την παρουσιασω. Η σκηνοθεσια ειναι αρκετα καλη, με εμφαση στα προσωπα και τις διαφορες "ηρωικες" καταστασεις παρα στις ερμηνειες των ηθοποιων. Μεγιστο μειονεκτημα ειναι πως η πρωτευουσα φυλη (αυτη που ανηκει ο ηρωας μας) μιλαει.. Αγγλικα, και μαλιστα με σπαστη προφορα. Αν ξεπερασουμε αυτο το ατοπημα, και ξεκολλησουμε και απο τα υπολοιπα ιστορικα λαθη (Αρκτικη - Αφρικη σε λιγες ημερες? φυλη του παγωμενου Νοτου προσαρμοζεται μια χαρα στο Αφρικανικο καυσωνα κτλ), θα δουμε λιτα και καλαισθητα εφε με ικανοποιητικη ηχοληψια αλλα και εφε ηχου. Η σκηνογραφια ειναι εποχης ενω τα κουστουμια, που συμπνεουν με τα ραστα μαλλια ,ανηκουν λιγο στο τομεα του ατοπηματος. Οι διαλογοι ειναι περα κριτικης και δεν προσθετουν καθολου στην συνολικη εικονα του εργου. Το σεναριο μπαζει απο αρκετα μερη, αλλα σαν παραμυθι ειναι ικανοποιητικο - σαν ταινια ειναι ασημαντο.

Δεν θα δουμε "βαρ βαρ" και "ουγκα ουγκ" αλλα ουτε και οσκαρικες ερμηνειες. Ο πρωταγωνιστης D'Leh, Steven Strait, θα πεισει στον τομεα του εφηβου που βρισκει την μοιρα του και πολεμα για τον μεγαλο ερωτα. Η ομορφη Evolet, Camilla Belle, ομορφαινει το καδρο με τα πανεμορφα ματια της ενω ο Affif Ben Badra θα πεισει ως ο κακος πολεμαρχος της ιστοριας που μαγευεται απο την κοπελια του ηρωα (αφου ομως την εχει απαγαγει! ο ρομαντισμος ελειπε και σε εκεινη την εποχη..).

Ξεχωρισε, κατα την ταπεινη μου γνωμη, ο Cliff Curtis στον ρολο του Tic Tic. Κολλητος φιλος του πατερα του ηρωα, γεματος σοφια οδηγει τον νεαρο στο μονοπατι της μοιρας του. Ενδοξη και περηφανη η ερμηνεια του, θα πεισει και θα ακουμπησει το κοινο στην τελευταια του σκηνη (εστω και αν ειναι χιλιοειδωμενη).

Μια υπερπαραγωγη των 140εκ. δολαριων, γυρισμενη στην Αφρικη και την Νεα Ζηλανδια (καποιες ληψεις θυμιζουν "Αρχοντα των Δακτυλιδιων"), με την αφηγηση του υπερτατου Omar Sharif και με ενα τελος που θα θυμισει την πανεξυπνη κινηση του Λεωνιδα ("300") εναντι του Ξερξη - βασιλια/θεου.

Μην περιμενετε δεινοσαυρους ή ταινια στο στυλ του Jurassic Park. Θα δειτε μαμουθ (σε ικανοποιητικη απεικονιση) και υπερμεγεθεις κοτες, ενω στοιβαρη εμφανιση κανει μια μεγαλη τιγρη.

Με παρεα ή χωρις, ο χρονος θα περασει ομορφα σε ενα γλυκο παραμυθι που σιγουρα "εξαπατησε" πολλους που περιμεναν μια ωμη σφαγη σε παρελθοντικο χρονο (κατι παρομοιο με το Apocalypto του Mel Gibson). 6/10 απο μενα, λιγο πιο πανω απο την μετριοτητα, και 4,8/10 απο το IMDb.

edit: Δειγμα διαλογων

D'Leh: [in the pit, after deciding to not kill the Saber-tooth] Do not eat me when I save your life!

1 scary σχόλια:

Προκειται για ενα ευχαριστο παραμυθι που δεν θα σας κανει να το βαρεθειτε εαν το τολμησετε. Ακουστηκαν τοσα αρνητικα σχολια που φοβηθηκα και εγω να το δω. Τολμησα και δεν το μετανοιωσα.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More