English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

The Bank Job (2008)

Βασισμενη στην αληθινη ιστορια της ληστειας τραπεζας στην Baker Street το 1971, η οποια αποκρυφθηκε για σχεδον 30 χρονια επειτα απο εντολη της κυβερνησης. Η ταινια πραγματευεται την αληθινη υποθεση και μας δειχνει πως μια απο τις μεγαλυτερες ληστειες στην ιστορια της Μ. Βρετανιας οχι μονο δεν κατελειξε σε καποια συλληψη αλλα ουτε και τα λεφτα ανευρεθησαν ποτε..


Μεγαλο χασμουρητο. Η προσπαθεια του Roger Donaldson (σκηνοθετη) να αναδειξει αυτην την σημαντικη ιστορια μεσω της μεγαλης οθονης, καταληγει σε μια ανιαρη αντιγραφη του Ocean (11, 12, 13..) με κλισε ατακες, αργους ρυθμους και προβλεπομενες σκηνες.

Η σκηνοθεσια ειναι αρχικως ενδιαφερουσα, καθως ειναι πιστη (οπως και η φωτογραφια) στην εποχη που λαμβανει χωρα η πλοκη, δεκαετια 70s, αλλα με εναν μαγικο τροπο αρχιζει και κατρακυλα χωρις σταματημο. Η αληθεια ειναι πως με κουρασε αρκετα.

Η φωτογραφια ακολουθει την σκηνοθεσια ενω τα εφε ειναι μετριου επιπεδου. Οι διαλογοι ειναι χαζοι και περιττοι σε καποιες σκηνες, σοβαροι και εκτος τοπου σε καποιες αλλες (εξαιρεση οι σκηνες οπου πρωταγωνιστει ο πολυ καλος Peter Bowles).

Ερμηνευτικα δεν ξεχωρισε καποιος. Ο Jason Statham στον ρολο του εγκεφαλου της ληστειας ειναι μακρια απο τις δυναμικες του παρουσιες. Εχει ομως καταπληκτικη προφορα η οποια ταιριαζει στο κλιμα της ταινιας αλλα και στην περιττη σοβαροτητα του χαρακτηρα του (αν και ορισμενες στιγμες ξεχνιεται..). Ειναι τοσο περιττη οσο ειναι και η οικογενεια του χαρακτηρα του (καθως δεν δινεται καθολου βαρος ουτε στο παιδι ουτε και στην γυναικα του..).

Η πανεμορφη πρων Ελληνιδα ("Τροια") Saffron Burrows, χρησιμοποιει τα προσοντα της για να πεισει. Και το καταφερνει σαν την πονηρη γυναικα που εμπλεκει ανυποψιαστους (οχι και τοσο) ανδρες γυρω απο ενα παιχνιδι οπου ο κυνηγημενος καταληγει κυνηγος.

Αυτος που μου αρεσε ηταν ο γραφικοτατος Peter Bowles στον ρολο του μαφιοζου (πληρωμη αστυνομικων, μπουρδελα κτλ κτλ κτλ). Η φυσιογνωμια του αλλα και η εκφραστικοτητα του ξεχωρισαν αρκετα, με αποκορυφωμα ισως τις τηλεφωνικες του συνομιλιες. Ξεχωριστη και η τελευταια του σκηνη οπου ο "ξεπεσμος" ειναι ερμηνευτικα δυνατος.

Γενικα η ταινια αποτυγχανει να μας βαλει πληρως στο κλιμα της ληστειας καθως επιμενει, δυστυχως, να αντιγραφει (και οχι να μιμειται) την τριλογια του Ocean. Ο Statham, αν και θα μου αρεσε να τον δω σε σοβαρους και ερμηνευτικα απαιτητικους ρολους, δεν θα πεισει σαν νεος George Clooney - δεν εχει και την αντιστοιχη ομαδα αλλωστε.

Ξεχωριζουν τα εκπληκτικα και πανεμορφα κλασσικα αυτοκινητα της ταινιας. Δυστυχως ομως δεν θα δουμε κανενα τους σε καποια "ενδιαφερουσα" σκηνη. Κλεβουν ομως την παρασταση..

Θα κουρασει και σιγουρα δεν θα αξιζει τα 8 ευρω του σινεμα.

Για προβολη κατ' οικον, με παρεα (για να μην βαρεθειτε ευκολα) και το βιβλιο Cambridge στο πλευρο σας για εκμαθηση προφορας. Μακρια απο το 7,8/10 του IMDb, προσωπικα δεν θα τολμουσα παραπανω απο 5,5/10.

edit:
Στα κρυμμενα της ταινιας, η συμμετοχη του Mick Jagger (The Rolling Stones) και του Pete Townsend (The Who) σε μικρους ρολους οπου χρειαζεται η παρατηρητικοτητα σας για να τους εντοπισετε.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More