English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

WALL·E (2008)

Στο μακρινο μελλον, ενα μικρο ρομποτ που εχει ως αποστολη την διαχειριση απορριματων απολαμβανει την μοναξια και την ηρεμια ενος ερημου πλανητη, που παλαιοτερα ηταν γνωστος ως Γη. Ολα θα αλλαξουν ομως ενα πρωι, οταν ο WALL-E αποκτησει παρεα και μεσω διαφορων καταστασεων οι περιπετειες του θα οδηγησουν στην επανδρωση της Γης υστερα απο 700 ολοκληρα χρονια..

Το κοστος παραγωγης ξεπερασε τα 180 εκ. δολαρια! ενω οι εισπραξεις ανα την υφηλιο τον εχουν υπερ-καλυψει απο τους πρωτους κιολας μηνες προβολης. Η ιδέα για την ταινία «ΓΟΥΟΛ-Υ» ξεκίνησε το 1994 σε ένα εστιατόριο όπου γευμάτιζαν οι πρωτοπόροι συντελεστές της Pixar, Άντριου Στάντον, Τζον Λάσιτερ και Πιτ Ντόκτερ, μαζί με τον κορυφαίο σεναριογράφο Joe Ranft. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία «Toy Story 1» και πολύ πριν καν συζητηθούν οι ταινίες «Ζουζούνια», «Μπαμπούλας ΑΕ» και «Ψάχνοντας το Νέμο», αναφέρθηκε η ιδέα ενός μικρού ρομπότ που έχει απομείνει μόνο πάνω στη Γη. 50 συνολικά animators ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο project, δημιουργώντας 10.000 συνολικά χαρακτήρες, αν συμπεριλάβουμε τους δευτερεύοντες ρόλους και το πλήρωμα του Axiom.

Ειναι πραγματικα μια υπερπαραγωγη που ο Andrew Stanton (σκηνοθετης & συγγραφεας) και η εταιρεια PIXAR καταφεραν οχι μονο να συντονισουν αλλα να την μετατρεψουν σε ενα συγχρονο αριστουργημα, υμνο στις ανθρωπινες αξιες.

Στα τεχνικα στοιχεια, κυριο λογο εχει - φυσικα - ο σχεδιασμος, ο οποιος ειναι πανεμορφος.
Τα ματια μας θα χορτασουν απο συγχρονα "εφε" και απειρα χρωματα, αρμονικες κινησεις και αλληλεπιδρασεις του περιβαλλοντος με τους ηρωες ενω ταυτοχρονα το μυαλο μας θα αρχισει να δουλευει τον σκουριασμενο διπυρηνο του ωστε να επεξεργαστει τις διαφορες πληροφοριες αλλα και προειδοποιησεις που μας χαριζει η ταινια αυτη.

Η δημιουργια των χαρακτηρων ειναι ακρως εξυπνη. Η παρουσια των "ματιων" του WALL-E μας παρουσιαζει ολα τα αισθηματα που εχει στις διαφορες στιγμες, χωρις κανενα ιχνος αμφιβολιας. Το ιδιο συμβαινει και με τον χαρακτηρα της Eve, η οποια ομως ειναι πιο συγχρονη - πιο ψηφιακη. Εξαιρετικη η προσθηκη του χαρακτηρα MO, ο οποιος αν και ρομποτ, θα χτυπησει το γνωστο στερεοτυπο του Κινεζου - καθαριστη. Ο σχεδιασμος των ανθρωπων θα σας σοκαρει και στην συνεχεια θα σας φοβισει για αυτο καλυτερα να μην γραψω κατι παραπανω - τα δικα σας αισθηματα θα ειναι η καλυτερη παρουσιαση.

Ερμηνειες σε καρτουν ειναι δυσκολο να παρουσιασεις. Δεν μπορω ομως να μην σταθω στην ιστορια της γλυκιας δεσποινιδος
Elissa Knight. Δουλευει ως βοηθος παραγωγου στην PIXAR και συνηθως κανει τις δοκιμαστικες ηχογραφησεις ταινιων καρτοον πανω στις οποιες αργοτερα θα βασιστουν οι ηχογραφησεις ηθοποιων με τις πιο ευδιακριτες φωνες των (τα περιφημα scratch voices). Στην συγκεκριμενη ομως, η Elissa παρ'ολο που δεν εκανε καμμια απολυτως προετοιμασια, εβαλε τοσο παθος στον χαρακτηρα της Eve, ωστε ο Stanton αποφασισε να την κρατησει χωρις να χρησιμοποιησει καποιο γνωστο ονομα του Χολυγουντ.

Πολυ καλη επισης η "ερμηνεια" του
Ben Burtt ως WALL-E αλλα και ως M-O. Και αν δεν σας λεει κατι το ονομα του, να προσθεσω πως δεν προκειται για καποιον ασημο ηθοποιο του Χολυγουντ. Προκειται για εναν κυριο ο οποιος ηταν υπευθυνος για τα εφε ηχου στα Star Wars (τα παλαια, τα καινουρια αλλα και τα Clone Wars) αλλα και στα Indiana Jones με μια 20ετη καριερα στην Lucasfilm Ltd. πριν ενωσει τις δυναμεις του με την PIXAR το 2005.

Ειστε ολοι χοντροι, δυσκινητοι, βαρεμενοι, απ-ανθρωποι, χωρις κανενα ιχνος ερωτα και ζωης, βυθισμενοι σε μια μονοτονη καθημερινοτητα, αποχαυνωμενοι και αποχωρισμενοι απο την ομορφια και την απλοτητα των μικρων στιγμων της ζωης. Τρομακτικο το ποσο κοντινη ειναι η σημερινη μας κατασταση με αυτη που μας παρουσιαζουν στο WALL-E. Ακομα πιο τρομακτικο που ενα ρομποτ με προγραμματισμενες λειτουργιες, οχι μονο θα γνωριζει τον ερωτα και την ανθρωπια μεσω μιας κλασσικης ταινιας του σινεμα, αλλα θα θυμισει σε ολοκληρη την ανθρωποτητα αυτο που εχει πλεον ξεχασει: την ζωη στην γη οπως θα επρεπε να ειναι.

Αν και καρτουν, η παρουσα ειναι ενα αριστουργημα.
Ειναι ενας συγκινητικος υμνος στις ανθρωπινες σχεσεις, στην ανθρωπινη ομορφια, στην φυση, στην φιλια, στην αγαπη, στην στιγμη - ακομα και οι ηρωες της ταινιας ειναι ρομποτς, ακομα και αν η Γη εχει ηδη καταστραφει.

Λογω της ποιοτητας των γραφικων αλλα και του πολυ προσεγμενου ηχου,
να ειστε ιδιαιτερα εκλεκτικοι για το μερος οπου θα την δειτε και να ειστε σιγουροι οτι θα αποζημιωθειτε εις το διπλουν. Οσοι το τιμησετε, μην παραλειψετε να δειτε ακομα και τους τιτλους τελους οι οποιοι ειναι ενας φορος τιμης σε διαφορα ειδη τεχνης τα οποια θα γαργαλησουν τους γεννηθεντες πριν το 1985 (τουλαχιστον) - με την εκπληκτικη μουσικη συνοδεια του τραγουδιου "Down To Earth" του μεγιστου Peter Gabriel.

Δειτε το και στην συνεχεια απλα πηγαινετε για μια βολτα με τον/την συντροφο σας, το παιδι σας - κρατωντας τους το χερι. Και μην ξεχασετε να πεταξετε τα βραδινα σκουπιδια εντος του καδου!

Μοιραστειτε μοναδικες στιγμες με την οικογενεια σας, τα παιδια σας και τους κολλητους σας για ενα συνολο που δεν αξιζει τιποτα λιγοτερο απο
8/10, εντος των οριων ενος αριστουργηματος - λιγο πιο χαμηλα απο το 8,7/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:

Eve: Name?
WALL.E:
WALL-E.
Eve: WALL-E?
[giggles]

Eve: Eve.
WALL.E: Eva?
Eve:
Eve.

WALL.E:
Eeeeeva?
Eve:
Eve! Eve!
WALL.E:
Eeeeeva?
Eve: [giggles]

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More