English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Public Enemy @ Gagarin 205 (29 & 30 Νοε)

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για το κορυφαίο Hip Hop συγκρότημα όλων των εποχών αλλά και για ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα σύνολα της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Οι μεγάλοι Public Enemy επιστρέφουν στην Αθήνα, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στο Gagarin 205 Live Music Space, αρκετά χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή τους, με αυθεντική – πλην ενός – σύνθεση και, όπως πάντα, με επαναστατική διάθεση!

Έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια πορείας, το θρυλικό group από το Long Island της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να ταράζει τα νερά! Τα μηνύματά τους παραμένουν άμεσα, η ματιά τους ανήσυχη και αιχμηρή, τα shows τους ηλεκτριστικά. Θα μπορούσαν να έχουν επαναπαυτεί, προ πολλού, στις δάφνες της πρωτοφανούς κριτικής αποδοχής και της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας που γνώρισαν, σχεδόν από το ξεκίνημά τους, όμως αυτό που τους ενδιαφέρει ακόμα – πάνω απ’ όλα – είναι το να συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους εκφραστικούς πόλους της Αφρο-Αμερικάνικης κοινότητας, προσπαθώντας να αγγίξουν θέματα που αφορούν στην ζωή ολόκληρης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από χρώμα και εθνικότητα.
Ξεκάθαρα πολιτικοποιημένοι, κατόρθωσαν μέσα από τους στίχους των τραγουδιών τους να μιλήσουν για όλα εκείνα τα πράγματα που κανείς δεν είχε τολμήσει να θίξει ως τότε - και με τέτοιον τρόπο – χαρακτηριζόμενοι, τουλάχιστον υπερβολικά, ως ρατσιστές εξαιτίας της, επιθετικής προς το όποιο κατεστημένο, στάσης τους και των ριζοσπαστικών ιδεών τους.

Έτη φωτός μακριά από τη Hip Hop / R’n’B μουσική που ο πολύς κόσμος σήμερα γνωρίζει από τις ατελείωτες ηλιθιότητες που κατακλύζουν τα charts και το πρόγραμμα μουσικών σταθμών και clubs, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για αμέτρητους μουσικούς και συγκροτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Και δεν μιλάμε μόνο για ονόματα που ανήκουν στο συγκεκριμένο ιδίωμα. Είναι πολλά τα rock ‘n’ roll σχήματα που τους αναφέρουν σα βασική επιρροή!
Όπως και να έχει, πολλά λόγια για τους Public Enemy δεν χρειάζονται. Μιλούν από μόνα τους τα albums και τα τραγούδια τους, τα οποία τους έχουν δώσει μια μόνιμη και περίοπτη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους της Rock / Pop μουσικής: “Public Enemy No1”, “Rebel Without A Pause”, “Bring The Noise”, “Black Steel In The Hour Of Chaos”, “Don’t Believe The Hype”, “Fight The Power”, “Welcome To The Terrordome”, “Burn Hollywood Burn”, “911 Is A Joke”, “By The Time I Get To Arizona”, “Shut ‘Em Up”, “Revolution”, “He Got Game”, “What A Fool Believes”, “New Whirl Odor”, “Check What You’re Listening To” είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια τους που - στηριγμένα στο ωμό, πρωτοπόρο, συχνά ανατριχιαστικό scratching και sampling του Terminator X και το, απίστευτα βαρύ και επιθετικό, rap του Chuck D, του μοναδικού αυτού κήρυκα / αγγελιοφόρου της μαύρης φυλής – έκαναν τους PE διάσημους και αγαπητούς σε εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα άνοιγαν νέους δρόμους για τη σύγχρονη μουσική.



Τα albums τους, ιδίως εκείνα των πρώτων χρόνων, κατέχουν ήδη τις υψηλότερες θέσεις στις λίστες με τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών: “Yo! Bum Rush The Show” (1987), “It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back” (1988), “Fear Of A Black Planet” (1990), “Apocalypse 91… The Enemy Strikes Back” (1991), “Greatest Misses” (1992), “Muse Sick-n-Hour Mess Age” (1994), “He Got Game” (1998), “There’s A Poison Goin’ On” (1999), “Revolverlution” (2002), “New Whirl Odor” (2005), “Rebirth OF A Nation” (2006) και το πιο πρόσφατο “How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul?” (2007). Αυτοί είναι οι τίτλοι των δώδεκα albums που απαρτίζουν τη συνολική δισκογραφία αυτού του σπουδαίου συγκροτήματος που, ακόμα και σήμερα, με κάθε νέα του κυκλοφορία ξέρει να προκαλεί, να καινοτομεί, να ξεσηκώνει συζητήσεις και... συνειδήσεις.
Ιδιαίτερα αγαπητοί στην Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ότι στην ίδια την πατρίδα τους, οι Public Enemy έχουν συνολικά πραγματοποιήσει 56 (!!!) περιοδείες, δίνοντας πάνω από 1300 συναυλίες σε 45 διαφορετικές χώρες!
Οι συνεργασίες τους με άλλα γνωστά ονόματα της μουσικής και, γενικότερα, της τέχνης (όπως ο Dr Dre, ο Big Daddy Kane, ο Ice Cube, η περίφημη ομάδα παραγωγών Bomb Squad, οι U2 και ο σκηνοθέτης Spike Lee, μεταξύ άλλων) μάλλον αποτελούν τιμή περισσότερο για εκείνους παρά για τους ίδιους τους Public Enemy.

To 2001, o Chuck D δημιούργησε τη δική του εταιρεία, SlamJamz Records. Κάτω από την ετικέτα της, ξεκίνησε να κυκλοφορεί singles νέων καλλιτεχνών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του MP3. Η SlamJamz παραμένει δισκογραφική στέγη για πολλούς underground Hip Hop καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα. Πολλοί από αυτούς αποτελούν προσωπικές ανακαλύψεις του ίδιου του Chuck D.
Πέρα από τον χαρισματικό front man τους, η τωρινή σύνθεση των PE περιλαμβάνει τον - επίσης με έντονα πολιτικοποιημένη στάση - Professor Griff, τον μοναδικό Flavor Flav - τον τρίτο της παρέας των φωνητικών, διάσημο για το χιούμορ του, τα συνήθως θεοπάλαβα γυαλιά του και τα τεράστια ρολόγια που κρέμονται από τον λαιμό του. Μαζί τους, η τριάδα των θρυλικών S1W’s, των “στρατιωτών / security” του group που, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του show τους.

Η πλήρης σύνθεση των Public Enemy για τα shows της Αθήνας:

Chuck D / vocals
Flavor Flav / vocals
Professor Griff / vocals
DJ Lord / DJ
S1W  Brother Mike
S1W James Bomb
S1W Pop Diesel

PE The Band:

Brian Hardgroove / Bass
Khari Wynn / Guitar
NYCity Mike Faulkner / Drummer

Συνολικά, δέκα άτομα επί σκηνής, σε δύο ιστορικές βραδιές για το Gagarin 205, τις οποίες θα ανοίξουν οι Χνάρια, Τοτέμ και DJ Moya (DJ των Active Member).


Το τελευταίο album των Public Enemy “How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul?” κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την Hitch Hyke Records.

www.pyblicenemy.com
www.myspace.com/publicenemyofficial

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21:00 και εισιτήρια προπωλούνται, προς 35 ευρώ, στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42 / τηλ. 210 3608366) και www.ticketpro.gr (με τη χρήση πιστωτικής κάρτας).

Gagarin 205 Live Music Space
Λιοσίων 205, κοντά στο σταθμό Μετρό / ΗΣΑΠ “Αττική”.
Τηλέφωνο: 210 8547600.
Website: www.gagarin205.gr

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More