English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Vantage Point (2008)

Ο προεδρος των ΗΠΑ (William Hurt) βρισκεται στην Ισπανια για την συνοδο κατα της τρομοκρατιας. Ο Thomas Barnes (Dennis Quaid) & o Kent Taylor (Matthew Fox) ειναι οι 2 καλυτεροι απο την προσωπικη φρουρα του προεδρου. Ολα πηγαινουν στραβα οταν ο προεδρος πυροβολειται και σκαει μια βομβα σκοτωνοντας αρκετους πολιτες. Την αποπειρα την αναλαμβανει ενας τρομοκρατικος πυρηνας και ολα αποκτουν μια περιεργη τροπη καθως αναμεσα στους τρομοκρατες, βρισκονται κοντινα ατομα του προεδρου. Αρκετοι οι μαρτυρες της δολοφονικης αποπειρας και η ταινια θα διηγηθει την ιδια ιστορια απο τις δικες τους διαφορετικες ματιες.

Ειναι η πρωτη σκηνοθετικη αποπειρα μεγαλου μηκους του Pete Travis και αυτο δυστυχως φαινεται. Ενω η σκηνοθεσια εχει ορισμενα πολυ αξιολογα στοιχεια (γρηγορες σκηνες, ομορφες γωνιες ληψης, υπεροχα πλανα) αποτυγχανει πληρως να καλυψει τα κενα του σεναριου. Δυστυχως η ταινια ξεκινα υπεροχα και σου δινει την εντυπωση πως ειναι αρκετα αξιολογη, εξαιρουμενως της σκηνοθετικης προσεγγισης της αφηγησης των 8 διαφορετικων χαρακτηρων (αυτο το μπρος-πισω ηταν αποτυχημενα κουραστικο), ομως αντι να "απογειωθει" με ενα ομορφο και σοβαρο τελος - τα μηδενιζει ολα.Κυριως την νοημοσυνη μας. Θα συμφωνησω οχι με αυτους που ηθελαν να εχει μικροτερη διαρκεια η ταινια, αλλα με αυτους που θελουν ενα εντελως διαφορετικο τελος.

Η φωτογραφια ειναι καλη, τα εφε επισης και οι διαλογοι ειναι λιτοι και γρηγοροι. Τιποτα ομως δυστυχως δεν ειναι τοσο καλο ωστε να καλυψει τα πολλα κενα που εχει η ταινια, τοσο σε επιπεδο σεναριου οσο και σε επιπεδο σκηνοθεσιας.

Ερμηνευτικα ο Τζακ Μπαουερ, ο Σταλλονε και ο Μπαγκς Μπαννυ συνδυαζονται στο προσωπο του Dennis Quaid. Αυτος ο αθανατος, ζαλισμενος, αγρατζουνιστος και πιστος πρακτορας ασφαλειας δεν θυμιζει τιποτε απο τα παλια. Ειναι πολυ χειροτερος και αρκετα κουρασμενος. Δυστυχως η ερμηνεια του πεφτει θυμα του κακογραμμενου σεναριου και ο χαρακτηρας του εμφανιζεται απο την μια με προβληματα προσαρμογης (το μονο καλο ερμηνευτικα κομματι) και απο την αλλη σαν νεος Σβαρτζενεγκερ γινεται οδηγος ενος αυτοκινητου το οποιο συγκρουεται με ενα φορτηγο το οποιο το κολλαει στον τοιχο, αφου εχει ξανατρακαρει και εχει κανει 2-3 τετ-α-κε, και φυσικα βγαινει απο το αυτοκινητο (μεσω του παρμπριζ παρακαλω!) χωρις γρατζουνια και με την δυναμη να κυνηγησει τους κακους απο την αρχη..

Ο Μαθιου Φοξ (ο περιφημος Τζακ του Λοστ) θα πεισει μεν αλλα δεν θα σταματησει να σας θυμιζει την σειρα που πρωταγωνιστει δε.. Σε εναν μη απαιτητικο και αρκετα ευκολο ρολο χωρις κατι το ξεχωριστο.

Η κουκλιτσα Ayelet Ζurer στον ρολο της τρομοκρατισσας που πουλαει το αμορε της προς χαρη των βαθυτερων "τρομοκρατικων" της πεποιθησεων, θα πεισει τοσο στο κομματι που ειναι γλυκια και αθωα οσο και στο κομματι οπου εμφανιζεται δυναμικη, σκληρη και απανθρωπη.

Μου εκανε εντυπωση που δεχτηκε να παιξει σε αυτη την ταινια και ο υπερτατος Forest Whitaker. Απορω πραγματικα. Ειναι ισως ο καλυτερος και ο πιο καλογραμμενος χαρακτηρας της ταινιας, με ρολο κλειδι. Θα τον υποστηριξει και θα ξεφυγει απο τα ορια του, χαριζοντας μας μια εκπληκτικη ερμηνεια. Απολαυση πραγματικα.

Σαν μέγαιρα της τηλεορασης συμμετεχει και η Sigourney Weaver. Η πρωην κυνηγος Αλιεν, σε ενα ρολο που μαλλον της ταιριαζει (αν και μου πηρε λιγο να την συνηθισω με το νεο της "γερασμενο" λουκ). Καλη χωρις να εντυπωσιαζει. Προσθετει κατι στο συνολο.

Ξεχωρισε ο συμπαθητικος Said Taghmaoui στον ρολο του αρχιμαστορα τρομοκρατη. Τιμησε αρκετα το καλοδουλεμενο σεναριακα σχεδιο δολοφονιας-απαγωγης του προεδρου και εντυπωσιασε με τις εναλλαγες του χαρακτηρα του. Θα πεισει και θα δεσει με το συνολο αλλα και το σεναριο (τουλαχιστον στο καλο μερος του).

Θα ηθελα περισσοτερη σοκολατενια Zoe Saldana!

Μια ακομα ταινια που απο την μια σου προκαλει ευχαριστηση, απο την αλλη θες να κλεισεις την τηλεοραση σου. Ειναι πραγματικα μεγαλο κριμα γιατι λιγο πριν μπλεχτουν ολοι οι χαρακτηρες, προς το τελος, η ταινια ηταν πραγματικα ενδιαφερουσα παρ'ολο τα σκηνοθετικα κουραστικα μπρος πισω που μαλλον ειχαν στοχο να προσφερουν κατι καινουριο αλλα στην ουσια απετυχαν πληρως. Το τελος λοιπον της ταινιας, αλλα και καποια στοιχεια στην διαρκεια της, θα προκαλεσουν την νοημοσυνη σας.

Οι τρομοκρατες που εχουν ηδη σκοτωσει δεκαδες αθωους, γυναικες και παιδια, θα συγκινηθουν απο ενα μικρο κοριτσακι και θα αυτοθυσιαστουν για να το σωσουν (???) ενω ο ηρωικος μεσηλικας, κακο αντιγραφο του Κλιντον, Προεδρος των ΗΠΑ θα ξεβιδωσει κομματι απο ενα κρεβατι ασθενοφορου και θα ακινητοποιησει τον τρομοκρατη συνοδηγο εχοντας ομως ηδη στο αιμα του αρκετο αναισθητικο για βοδι ολακερο.. Η τελευταια δε συνομιλια του Τζακ Μπαουερ, φυλακα ηθελα να πω, με τον Προεδρο ειναι ολα τα δολλαρια..

Οχι αλλο ατσαλακωτοι ηρωες! Οχι αλλοι ηρωικοι Ραμπο-ικοι προεδροι των ΗΠΑ! Ελεος..

Μεγαλο κριμα για μια αρκετα υποσχομενη πρωτη ταινια του Τραβις. Θα περιμενω την επομενη του ομως με περιεργεια.

Για φιλους, αμερικανοφιλους και μη, με φαγητο, ανοικτα παραθυρα και αναψυκτικα, μια Χολυγουντιανη υπερπαραγωγη των 20εκ. ευρω που γυριστηκε οχι στην Ισπανια (φυσικα) αλλα στο γειτονικο Μεξικο. Δεν θα καταφερει να ξεφυγει απο την μετριοτητα καθως παταει γερα μεσα στο αμμωδες 5,5/10 κατα την ταπεινη αποψη μου (εν μεσω της μειωμενης νοημοσυνης επειτα απο την προβολη ετουτης της ταινιας), μακρια απο το 6,8/10 του IMDb.



0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More